Nodokļu maksātājiem, kas gūst ienākumus no kapitālā, turpmāk būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam deklarāciju par šiem ienākumiem, norādot ne tikai jau nopelnīto, bet arī uzsāktos un nepabeigtos darījumus, paredz valdības pirmdien akceptēta deklarācijas aizpildīšanas kārtība.

Deklarācijā būs jānorāda ienākumi no kapitāla un informācija par darījumiem, kas uzsākti, bet nav pabeigti vienā taksācijas gadā. Deklarācijā būs jānorāda visus taksācijas periodā gūtos ienākumus no kapitāla pieauguma, ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis no šiem ienākumiem nav ieturēts jau izmaksas vietā.

Deklarācijas otrajā daļā būs jānorāda 2010.gada janvārī un februārī gūtos procentus, ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis no šiem ienākumiem nav ieturēts izmaksas vietā.

Nodokļa maksā¬tājam rezidentam arī būs jānorāda visus taksācijas periodā uzsāktos, bet nepabeigtos, darījumus ar kapitāla aktīviem Latvijā vai ārvalstīs.

Deklarācijas pirmo daļu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā līdz 15.datumam nākamajā mēnesī pēc ienākumu gūšanas mēneša. Ja ienākums no kapitāla pieauguma nepārsniedz 500 latus mēnesī, nodokļu maksātājs var sniegt deklarācijas vienu reizi ceturksnī par ceturksnī gūto ienākumu no kapitāla pieauguma līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam.

Deklarācijas otro daļu būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā līdz 2010.gada 15.martam par gūto procentu ienākumu, ja no tā nav ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis ienākuma izmaksas vietā un ja no tā aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 10 latus.

Izmaiņas Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmās saistībā ar deklarācijas ieviešanu izmaksās 72 833 latus. Kopumā no kapitāla pieauguma nodokļa ieviešanas valsts cer iegūt budžetā papildus divus miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!