Valdība otrdien apstiprināja ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) vadītās darba grupas sagatavotos priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem nodokļu politikas pārskatīšanai ekonomikas stimulēšanai, kas paredz īstenot divpadsmit grozījumus nodokļu normatīvajos aktos, informē Ekonomikas ministrijā (EM).

Sagatavotie priekšlikumi paredz veikt virkni grozījumu likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" – ieviest UIN atvieglojumus uzņēmumiem par lielajām investīcijām, kas veiktas MK apstiprinātajās prioritārajās tautsaimniecības nozarēs; pārskatīt UIN avansa maksājumu kārtību; atvieglot nosacījumus zaudēto parādu norakstīšanai, radot iespēju pie zināmiem nosacījumiem uz trīs gadiem veidot uzkrājumus nedrošiem parādiem, uzkrājumu palielināšanas brīdī nepalielinot apliekamo ienākumu. Tiek rosināts līdz 1.novembrim izvērtēt esošo pamatlīdzekļu nolietojuma norakstīšanas kārtību tehnoloģiskajām iekārtām salīdzinājumā ar EM piedāvāto pamatlīdzekļu iegādes izmaksu tūlītējas norakstīšanas izdevumos kārtību.

Priekšlikumi arī paredz sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, kas saistīti ar pievienotās vērtības nodokļa maksājumiem – noteikt skaidru PVN pārmaksu atmaksas sistēmu un izslēgt nepamatotus ierobežojumus; nodrošināt iespēju pagarināt PVN nomaksas termiņu pēc rēķina saņemšanas.

Lai atvieglotu nodokļu administrēšanu mazajiem uzņēmumiem, Finanšu ministrijai līdz šī gada 1.novembrim jāuzsāk sagatavošanās darbus, lai saņemtu Eiropas Komisijas saskaņojumu pievienotās vērtības nodokļa reģistrācijas sliekšņa paaugstināšanai līdz 35 000, 00 latu (pašreiz tas ir 10 000, 00 LVL).

Finanšu ministrijai arī būs jāsagatavo grozījumu projekts noteikumos par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem, paredzot, ka akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma apliecības nav ierobežotas ar derīguma termiņu.

Veicamo pasākumu starpā ir noteikts arī, ka Finanšu ministrijai līdz šī gada 2.novembrim jāizstrādā priekšlikumi nodokļu nomaksas termiņu pagarināšanai vai papildus nosacījumu piemērošanai, ja nodokļu maksātājs noteiktajā termiņā un pilnā apmērā nespēj nomaksāt nodokļus.

Paredzēts arī sagatavot normatīvo regulējumu, lai ieviestu fiskālās pārstāvības institūtu, vienlaikus veicinot "distribūcijas centru" veidošanos Latvijā.

Savukārt, Labklājības ministrijai 2010.gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas ietvaros būs jāizvērtē iespēja atjaunot maksimālo gada algas apjomu no kura maksājamas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!