Koka konstrukciju un māju ražotājs "Super Bebris" nolēmis aiziet no Latvijas un turpmāk darboties tikai ASV tirgū, pirmdien informē laikraksts "Bizness&Baltija" (BB).

Savu lēmumu uzņēmums pamato ar pārāk lielo nodokļu slogu un korupciju valstī un nevēlēšanos strādāt "ēnu ekonomikas" apstākļos. Pašlaik "Super Bebris" izpārdod savu ražotni Limbažu novadā, laikrakstu informējis uzņēmuma valdes loceklis un īpašnieks Normunds Teko.

2001.gadā izveidotais uzņēmums būvē mājas un ciematus no pašu ražotām koka konstrukcijām. Gadā "Super Bebris" izgatavo aptuveni 120 mājas, lielāko daļu pārdodot eksportam.

Latvijā uzņēmums vairs nepieņem jaunus pasūtījumus, izpildot tikai iepriekš noslēgtos līgumus. Turpmāk uzņēmums strādās tikai ASV, kur jau reģistrēts uzņēmums "Super Bebris USA". "Mēs pilnībā aizejam no Latvijas. Citas iespējas, kā izdzīvot, mums nav. Jau divus gadus mums šeit ir ievērojami zaudējumi," sacījis Teko. Uzņēmumu neapmierinot valdības nodokļu politika. "Mēs saprotam, ka slogs vēl pieaugs, jo valstij jāatdod parādi. Mēs nevēlamies strādāt "melno darbu"," sacījis uzņēmējs.

ASV uzņēmums atradis noieta tirgu Bostonā un Tenekulā Kalifornijas štatā. Pašlaik tur notiek būvdarbi. Koka mājas būvlaukumā pagaidām vēl nonāk no Latvijas, bet jau šogad uzņēmums plāno sākt ražošanu ASV. No Latvijas izvedīs trešdaļu aprīkojuma, atlikušo daļu paredzēts pārdot. Pārcelšanās izdevumi plānoti aptuveni 2,5 miljonu latu apjomā. Savukārt ASV uzņēmums cer nopelnīt simtiem miljonus dolāru, jo tā produkcija esot ļoti pieprasīta.

Pašlaik uzņēmuma ražotnē Limbažos strādā 100 cilvēki, uz ASV plānots pārcelt aptuveni desmito daļu speciālistu.

"Super Bebris" atteicies strādāt Eiropas tirgū lielās konkurences dēļ. Sacensties ar citu
Eiropas valstu uzņēmumiem firma nevar Latvijas ekonomiskās situācijas dēļ.

Uzņēmējs norāda, ka vienīgā problēma ASV esot lielās darbaspēka izmaksas, bet visā pārējā viņš saskatot tikai priekšrocības. ASV esot maz birokrātijas, piemēram, uzņēmums tikko nedēļas laikā saskaņojis kādu projektu, kas Latvijā prasītu mēnešus, bet, ja būtu vēlme pasteidzināt saskaņošanu, nāktos maksāt kukuļus. "Vai tad tā var veidot biznesu?" jautājis Teko.

"Mēs esam viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Vidzemes reģionā. Taču valstij mēs neesam vajadzīgi. Jo Latvijas problēmās vienmēr kāds ir vainīgs. Te zviedri, te vācieši, te krievi. Bet pa to laiku mēs jau 20 gadus dzīvojam neatkarīgā valstī, un ko mēs ar to esam izdarījuši? Man ir vienkārši kauns par to, kas notiek Latvijā," sacījis uzņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!