Foto: LETA
Šajās dienās aprit trīs gadi kopš skaļās Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kurā dzīvību zaudēja policists, bet par šiem noziegumiem tika aizturēti viņa dienesta biedri. Trīs gadu “bilance” ir skaudra – tiesa piespriedusi bargus sodus, tostarp, mūža ieslodzījumu. Portāls “Delfi” restaurē un piedāvā atskatīties uz 2011.gada 25.janvāra baisajiem notikumiem.

Tiesas spriedums uzbrucējiem gan vēl nav stājies spēkā, jo ir pārsūdzēts apelācijas instances tiesā, kas lietu paredzējusi skatīt šā gada martā. Pirmās instances tiesa krimināllietā apsūdzētajam toreizējam speciālo uzdevumu bataljona "Alfa" policistam Arvo Žagaram piesprieda mūža ieslodzījumu, bet Tukuma policistiem - brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi - 20 un 18 gadu cietumsodus.

Žagara kolēģim "Alfā" - Leonīdam Koņuhovam un privātpersonai Staņislavam Babelim tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

25.janvāra agrs rīts. Ap plkst.4 Koņuhovs izbrauc uz Mežciemu Rīgā, kur stāvlaukumā pie veikala „SKY" norunāta tikšanās ar pārējiem grupas dalībniekiem, lai pēc tam kopīgi brauktu uz Jēkabpilī.  

Ap plkst. 5.20 visi grupas dalībnieki satiekas pie veikala, lai kopīgi brauktu uz Jēkabpili aplaupīt Andreja Pormaļa ielā 53 esošo spēļu zāli „Fēnikss". Žagars, P.Hristoforidi un Koņuhovs brauc ar automašīnu "Chrysler Voyager", bet D.Hristoforodi un Babelis - ar Hristoforidi lietošanā esošo automašīnu  "Audi A6".

Ap plkst.07.30 abas automašīnas apstājas apmēram deviņu kilometru attālumā no Jēkabpils, pie kafejnīcas „Sapnis", kur D.Hristoforidi "Audi A6" atstāj un tālāk uz Jēkabpili visi grupas dalībnieki brauc ar "Chrysler" markas auto.

!!! Iebraukuši Jēkabpilī, viņi vispirms pārliecinās par to, ka inkasatori jau atveduši naudu. Žagara vadītais auto vienu reizi pabrauc garām spēļu zālei „Fēnikss". Tā kā inkasatori vēl nav aizbraukuši, Žagars ved kompāniju uz kādu lauku ceļu netālu no Jēkabpils.

!!! Koņuhovs, Babelis un abi brāļi Hristoforidi tur uzvelk līdzi paņemtos policijas formas tērpus, ziemas jakas, cepures ar uzrakstu „Policija" un auduma maskas. D.Hristoforidi nomaina automašīnas priekšējo valsts numura zīmi, uzliekot citu. Atrodoties automašīnā, visi vēlreiz izrunā laupīšanas plānu, kā arī sadala līdzi paņemtos šaujamieročus un gāzes pistoles.

!!! Pirms uzbrukuma grupas dalībnieki iebrauc pagalmā aiz spēļu zāles un Žagars dodas pārliecināties par to, ka seifu telpā atrodas darbinieks, kurš inkasē naudu.

!!! Atgriežoties automašīnā, Žagars paziņo, ka nauda ir atvesta.

Ap plkst.9 P. Hristoforidi un Babelis, apbruņoti ar šaujamieročiem, D.Hristoforidi - ar veseri un gāzes pistoli, Koņuhovs - ar revolveri, uzvilkuši maskas, ģērbušies policijas darbinieku formas tērpos, izkāpj no automašīnas un  dodas uz spēļu zāli.

!!! P. Histoforidi un Babelis ar šaujamieročiem rokās pirmie ieskrien spēļu zāles telpās un, stādoties priekšā kā policijas darbinieki, pavēl visiem gulties zemē.

!!! To redz pie bāra letes esošais apsargs, kurš, pagūst nospiest trauksmes pogu un nododot trauksmes signālu. Pie viņa pieskrien Babelis, piedraud ar šaujamieroci, parauj un nogrūž uz grīdas ar seju pret grīdu.

!!! Tai pat laikā D.Hristoforidi un aiz viņa Koņuhovs skrien uz spēļu zāles otro stāvu, kur atrodas seifu telpa. Tā kā seifu telpa ir aizslēgta, D.Hristoforidi ar veseri sit pa durvīm, tās uzlauž un pirmais ieiet telpā.

!!! Tad Koņuhovs un D.Hristoforodi naudas banknotes un maisus ar monētām saliek līdzi paņemtajos maisos. Kad maiss ar banknotēm ir pilns, L.Koņuhovs paņēmis to, dodas uz izeju. Neilgi pēc viņa, paņēmis maisu ar monētām, uz izeju dodas arī D. Hristoforidi

!!! Laupīšanas laikā, kad D.Hristoforidi un Koņuhovs atrodas seifu telpā, P.Hristoforidi un Babelis paliek pirmajā stāvā, lai novērstu iespējamos šķēršļus nozieguma izdarīšanai, uzraudzītu bārmeni un apsargu, un nodrošinātu abiem pārējiem iespēju netraucēti nolaupīt naudu no seifa.

!!! Pēc neilga laika pie spēļu zāles piebrauca mašīna ar apsargiem, kuri bija saņēmuši ziņojumu par trauksmi. Pirmais apsargs dodas uz spēļu zāles ieeju. Viņu pie durvīm sagaida Babelis, kuru par apsargu ierašanos pa rāciju brīdinājis Žagars.

!!! Babelis stādās priekšā kā policijas darbinieks, saķer apsargu aiz virsjakas un ar spēku ievelk telpā. Tā kā apsargs pretojas un mēģina Babeli izvilkt ārā Babelis sauc palīgā P.Hristoforidi, kurš pieskrējis pielika šaujamieroci apsargam pie pieres, pieprasot gulties zemē ar seju uz leju. Laupītāji ar spēku viņu nogulda uz grīdas.

!!! Tad telpā ieiet otrs apsargs. Arī viņu Babelis saķer aiz rokas un ievelk telpā. Būdams samulsis, redzot priekšā cilvēkus policijas formās, kuri stādījās priekšā kā policijas darbinieki, apsargs nepretojas un zemē noguļas pats.

!!! Kamēr Babelis, turot rokā šaujamieroci, turpina uzmanīt uz grīdas gulošos cilvēkus, Hristoforidi norauj pie bāra letes esošo novērošanas videokameru, kas bija pavērsta tieši pret ieejas durvīm.

!!! Pēc neilga laika no otrā stāva ar maisu rokās nokāpj Koņuhovs un aiz viņa D.Hristoforidi, kurš, redzot, ka viens no apsargiem piepaceļ galvu un cenšas viņu saskatīt, pieskrien pie cietušā un ar vesera kātu iesit viņam pa muguru. Pēc tam, D.Hristoforidi ar gāzes baloniņu iepūš apsargiem sejā asaru gāzi, lai liegtu tiem iespēju nekavējoties sekot uzbrucējiem.

!!! Ar nolaupītiem kopumā 104 000 latiem četrotne atgriežas automašīnā, kur viņus gaida Žagars un viņi no notikuma vietas aizbrauc.

!!! Noziedzniekus sāk vajāt policisti un iedzen viņus strupceļā. Izceļas apšaude, kuras laikā iet bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš.

!!! Tiek ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem. Neilgi pēc tam visi pieci laupītāji tiek aizturēti.

!!! Atklājas, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Tiek atrasta arī nozagtā nauda.

!!! Toreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V) uzsver, ka iekšlietu ministrijai (IeM) jāizmanto visas pilnvaras, lai nekavējoties atbrīvotos no tādiem policistiem, kas nav sava amata cienīgi. Viņš gan neprasa savas partijas biedres, toreizējās iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) demisiju.

!!! Savukārt Mūrniece, uzzinot, ka laupītāji bijuši policisti, turklāt divi - specvienības "Alfa" darbinieki, uz dienesta pārbaudes laiku atstādina toreizēju Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku Intu Ķuzi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!