Atzīmējot Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja 80 gadu jubileju, svētdien, 2.maijā, muzejā notiks pasākums 20. - 30.gadu stilā "Brīvdabas muzeja dibinātāji un viņu laikmets".
Akcijas mērķis ir pievērst uzmanību tam, ka Latvijai ir viens no vecākajiem Brīvdabas muzejiem Eiropā, tādējādi atgādinot par Latvijas devumu Eiropas kultūrā pirmās brīvvalsts laikā, informēja muzejā.

Plkst. 12 paredzēts atklāt arhitektes Ingas Tapiņas veidoto ekspresizstādi "Latvijas Universitātes Arhitektūras fakultātes loma Brīvdabas muzeja izveidošanā Latvijā:, kas būs skatāma Brāļu draudzes saiešanas namā pie Vidzemes sētas.

Dziedās Latvijas Universitātes (LU) jauniešu koris Dziesmuvara diriģenta Aināra Rubiķa vadībā, simboliski nostājoties tajā pašā Vidzemes sētas vietā, kur LU koris Dziesmuvara dziedājis Brīvdabas muzeja ekspozīcijas atklāšanā, kā tas būs redzams arī kādā izstādes fotoattēlā.

No plkst. 13 muzeja "Jaunsaimnieku" sētā notiks pasākuma otrā daļa - muzejiski teatralizēts uzvedums "Svētdiena "Jaunsaimniekos"", kurā jauns, izglītots saimnieks - agronoms ar kundzi, kurai ir laba izglītība mājturībā, pulcēs savas apkārtnes saimniekus un saimnieces uz priekšlasījumu mājturībā. Uzstāsies saimnieces uzaicinātā lektore - Kaucmindes mājturības institūta pasniedzēja, dodot padomus un ierādot praktiskus paņēmienus modernā saimniekošanā.

Kamēr pieaugušie apmeklētāji pievērsīsies mājturības un lauksaimniecības vēsturei, bērniem tiks piedāvātas spēles un rotaļas. Pēc priekšlasījuma notiks saviesīgā daļa ar muzicēšanu, dziedāšanu un dejām.

Akcija notiks sadarbībā ar Rīgas motormuzeju. Piedalīsies muzeja darbinieki, muzejpedagogi, amatnieki, studenti un skolēni. Akciju finansē Latvijas muzeju pārvalde. Šajā dienā muzeja apmeklētājiem ieeja būs brīva.

Muzejs juridiski nodibināts 1924.gadā un pirmoreiz apmeklētājiem tika vērts 1932.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!