Foto: Shutterstock
Katra jaunā gada sagaidīšana ir kā jaunas dzīves sākšana, tāpēc, lai godam varētu atvērt durvis gaidāmajam kazas gadam, ir pienācīgi jāatvadās no 2014. gada. Gada nogalē ieteicams ne tikai sakārtot galvu un izvēdināt prātu no sliktajām domām, bet arī ieviest kārtību un izdarīt vēl nepaspēto savā mājoklī.

Mājas sakārtošana

Jau senlatvieši savos ticējumos teikuši, ka Jaunais gads jāsagaida tīrā un kārtīgā mājā, tad nākamais gads būs pārticīgs, tāpēc tas jāņem vērā vēl aizvien. Izmazgā grīdas, aizkarus un gultas veļu, noslauki putekļus no plauktiem un palodzēm, nospodrini stiklus un spoguļus, izvēdini un iesmaržini savu mājokli. Pat tad, ja svētkus nesvinēsi savā mājoklī, mājai ir jābūt tīrai un kārtīgai. Mājas uzkopšana ir jāveic līdz 31. decembrim, jo gada pirmajā dienā ar putekļu slaucīšanu var aizslaucīt arī veiksmi, tāpēc ar to vajadzētu nodarboties tieši pirms svētkiem.

Skapja revidēšana

Pirmssvētku dienas ir kā radītas tam, lai atbrīvotos no visa vecā un liekā drēbju plauktos. Ja skapī atrodams apģērbs, kas nav vilkts jau vairāk kā gadu, visticamāk arī netiks vilkts turpmāk, un šādām lietām skapī nav vietas. Ja skapī atrodas apģērbs, kuru uzvelkot nejūties ērti un labi, vai arī tev rodas nepatīkamas asociācijas, atbrīvojies no tā. Nav nepieciešamība vairot negatīvas emocijas, un, ja ir iespēja no tā izvairīties, tas noteikti ir jādara. Starp citu, Jauno gadu ieteicams sagaidīt jaunā apģērbā, tad visu gadu pietiks naudas jaunam apģērbam, un, lai tas varētu īstenoties, vispirms jāatbrīvo vieta skapī jaunām un skaistām drēbēm.

Atbrīvošanās no liekā

Jauno gadu sagaidot, mājoklī nevajadzētu atrasties ieplaisājušiem, saplīsušiem un sasistiem traukiem. Pēdējās gada nogales dienas ir īstais laiks, kad no tā visa atbrīvoties, gluži tāpat kā sliktajām domām un pārdzīvojumiem par aizvadīto gadu, arī sabojātajiem priekšmetiem no mūsu mājokļa ir jāatvadās. Ja mājās nav veci un ieplaisājuši trauki, vērīgi aplūko apkārtni un apskati, vai neglabājas kādi citi nederīgi un jau sen neizmantoti priekšmeti. Jo mazāk lieku un nevajadzīgu priekšmetu mājoklī, jo labāk.

Mājas izrotāšana

Nav taisnība, ka mājai jābūt izrotātai tikai Ziemassvētkos, arī Jauno gadu sagaidot, mājoklim jābūt bagātīgi izrotātam un svinīgam, lai līdz ar svētku sajūtu, mājās tiktu ienesta pārticība un veiksme. Tas var būt vainags pie ārdurvīm, tās var būt lampiņu virtenes, sveču kompozīcijas, skuju koku rotājumi, papīra ornamenti un galu galā, arī Ziemassvētku eglei šajās dienās noteikti vēl ir vieta un iemesls atrasties.

Ēdiena smarža

Ne tikai 31.decembrī, bet arī gada pēdējās dienās mājās ir jābūt bagātīgi klātiem galdiem, lai arī nākamais gads būtu pārticīgs. Lai jauno gadu varētu pienācīgi sagaidīt, mājās jābūt kārdinošam ēdiena aromātam, uzklātam galdam un laimīgiem ēdājiem. Ne velti mēdz teikt, ka svētki nekad nevar būt par daudz, tāpēc svinēsim gada pēdējās dienas un ieviesīsim svētku sajūtu mājās jau laikus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!