Foto: Shutterstock

Gluži tāpat kā mēs paši sapošam sevi Jaunā gada svinībām, arī mājoklis ir pelnījis sev jaunu ietērpu, vai vismaz dažus svinīgus elementus, svētku sajūtas rosināšanai. Ar kādiem dekoriem rotāt māju, ar ko papildināt svētku galdu, un kā radīt greznību, ja svētki tiks svinēti mājās?

Spožais galda klājums

Zelts, sudrabs vai bronza – izvēlies sev tīkamāko vai mājai pieskaņotāko toni, un ievies svētku mirdzumu, kas piestāv tieši Jaunā gada atzīmēšanai. Par spožuma ieviesēju var kalpot galda salvetes, svečturi, trauki, eglīšu rotājumu spožās bumbas, baloni, virtenes un pat vizuļojošā disko lampa, ko var izīrēt par godu tieši šiem svētkiem. Galda klājumam vari izmantot kādu neitrālas krāsas galdautu un to papildināt ar spožām salvetēm, kas aptītas ar greznu salvešu turētāju, galda kartēm, grezniem svečturiem, kristāla traukiem un spīdīgām lentītēm, kas apsietas glāzēm ap kājiņu. Iegādājies kādu spožas krāsas zīdpapīru un izveido no tā papīra bumbas, kuras var iekarināt pie durvīm, pie sienas vai logos, un radot balles noskaņojumu. Ja mājās glabājas tukšas stikla pudeles, nopūt tās ar zelta vai sudraba krāsu, ievieto tajās sveces un papildini svētku galda klājumu ar grezniem, paša darinātiem svečturiem.

Smalkais bāriņš

Nekas tā nespēj sabojāt skaisto galda klājumu kā pusizdzertas pudeles uz tā, tāpēc vismaz Jaunā gada svinībās, kad top ne mazums bilžu, vēlams pudeles uzglabāt īpaši tam paredzētā vietā, un neliela mājas bāriņa ieviešana var kalpot par lielisku risinājumu. Atvēli vietu uz kumodes, plaukta vai kafijas galdiņa, un ierīko tur stilizētu bāriņu, kur izvietot visus dzērienus, glāzes, salmiņus, ledus trauku un citas kokteiļu gatavošanai nepieciešamās lietas. Starp citu, ģeniāls risinājums bāriņa ieviešanā ir tāfele vai plakāts, kur uzzīmēta vai uzrakstīta instrukcija kokteiļu pagatavošanai – nepieciešamās sastāvdaļas, to daudzums un pasniegšanas veids, tādā veidā, aiztaupot viesu raizes par to, ko gatavot. Sagādā interesantus salmiņus, košus kokteiļu ķiršus, glāžu dekorus un spožas salvetes.

Mini šampanietis

Bez šampanieša nav iedomājama Jaunā gada sagaidīšana, taču, ja dodoties ārā vērot salūtu, nevēlies ņemt līdzi stikla glāzes, un arī vienreiz lietojamās glāzes nav pa prātam, veiksmīgs risinājums ir mazo šampaniešu pudeļu iegāde. Katram viesim sarūpēta mazā pudelīte būs gan ērta līdzi ņemšanai, gan dzeršanai svaigā gaisā. Lai pudelēm piešķirtu eleganci, vari tām apsiet greznu lenti. Taču, kamēr vēl nav pienākusi pusnakts, šīs pudeles vari skaisti izvietot kādā lielākā traukā, kur iebērts ledus – šāds izkārtojums kalpos arī kā svētku dekors.

Virtenes

Jaunā gada svinībām piestāv greznums, mirdzums un rotājumi, kurus neatļaujamies izkārt ikdienā, un vizuļojošas virtenes ir viens no paņēmieniem, kā radīt svinīgu noskaņu telpā. Virtenes vari pagatavot no zelta vai baltas krāsas papīriem, vari izgriezt krāsainas apļa vai zvaigznes formas un iekārt tās diegā, vai arī izmantot lampiņu virtenes, izkārtojot tās uz galda, gar dīvāna vai palodzes malu, un citās vietās, kur aizsniedzas acu skatiens.

Baloni

Kurš gan ir teicis, ka baloni piedien tikai bērnu ballītēs – arī Jaunā gada svinībās baloni var kalpot kā viens no galvenajiem svētku akcentiem mājas ballītē. Ja ir iespēja, sagādā ar hēlija pildītus balonus, tad tos vari iekarināt grieztos, ar garām lentēm, kas sniedzas līdz galvai. Katrā lentes galā vari iesiet kādu novēlējumu – tas sagādās arī patīkamu pārsteigumu. Lai lentes izskatītos svinīgākas, vari tās salokot ar šķērēm.

Tūtiņas ar pārsteigumu

Lai arī katram nav iespēja pašam palaist gaisā svētku salūtu, vari iepriekš sagatavot negaidītu pārsteigumu katram visiem – papīra tūtiņas ar maziem, krāsainiem un spīdīgiem papīra gabaliņiem, ko mest gaisā brīdī, kas pulkstenis rāda pusnakts stundu. Šāda ideja arī novērsīs bailes tiem, kam netīk plaukšķenes un citi pirotehniskie brīnumi ar trokšņa izraisīšanu. Pārsteigumu salūtu gan vēlams veidot iekštelpās, lai pēc tam to būtu vieglāk uzkopt.

Pulkstenis ar vēlējumu

Lai arī svētkos pieņemt neskatīties pulkstenī, šie svētki tomēr ir vienīgais izņēmums, kad gribot negribot, mēs tajā laiku pa laikam tomēr ieskatāmies, vismaz līdz pusnaktij. Lai šie skatieni laikrādī būtu atšķirīgāki no ikdienas, iekarini pie sienas virteni ar novēlējumu – ''Laimīgu Jauno gadu'' vai ''Happy New Year'', un māja būs ar vēl vienu rotājumu bagātāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!