Lietojumprogrammu izstrāde uz "Windows" platformas ir vienkāršāka un lētāka nekā uz atvērtā koda operētājsistēmas "Linux" bāzes, liecina pētījums, kuru apmaksājis pasaulē lielākais programmatūras ražotājs "Microsoft".
Pētījumā, kuru veica firma "Giga Research", secināts, ka licencēšana, atbalsta programmatūra, uzturēšana, darbaspēks un apmācība zināmiem lietojumprogrammu veidiem uz "Windows" bāzes izmaksā lētāk nekā uz "Linux" platformas.

Pētījumā salīdzinātas lietojumprogrammas, kas paredzētas darbam internetā uz "Microsoft" platformas .NET bāzes, ar lietojumprogrammām, kas izstrādātas uz J2EE bāzes, ko attīsta kompānija "Sun Microsytems" un kurai priekšroku dod "Linux" piekritēji.

Interneta lietojumprogrammas tiek uzskatītas par nākamo soli programmatūras industrijā, kas nodrošina plašu programmatūras un pakalpojumu pieejamību dažādās ierīcēs, ne tikai datoros.

Uz "Microsoft .NET standarta balstītu lietojumprogrammu izstrāde un instalēšana lielām kompānijām triju gadu ilgā periodā izmaksāja 1,64 miljonus ASV dolāru (aptuveni 0,94 miljonus latu) - par 28 procentiem mazāk, salīdzinot ar 2,29 miljoniem ASV dolāru (1,32 miljoniem latu), kurus prasīja uz J2EE/Linux platformas bazētu lietojumprogrammu izstrāde un uzstādīšana, liecina pētījums.

Vidējie uzņēmumi par lietojumprogrammām uz .NET platformas trijos gados samaksāja 661 012 ASV dolārus pretstatā 881 445 ASV dolāriem par lietojumprogrammām uz J2EE/Linux" bāzes.

"Pētījuma galvenais secinājums ir, ka "Microsoft" kā platformu attīstītājs piedāvā būtiskas priekšrocības izmaksu ziņā, salīdzinot ar J2EE/Linux," norāda pētījuma autori.

Pētījuma rezultātus ieguva, aptaujājot 12 kompānijas, no kurām septiņās izmanto "Microsoft".NET a platformu, bet piecās - "Linux".

Pētījumā norādīts, ka galvenās atšķirības izmaksās rodas ne tik daudz bāzes programmatūras cenas dēļ, cik programmatūras izstrādes cenas dēļ, ieskaitot darbaspēka izmaksas.

Tomēr, par spīti atšķirībām izmaksās, daudzas organizācijas lietos "Linux", nevis "Microsoft" programmas, jo tām ir liela pieredze kompānijas "Sun" datorserveru tīklu sistēmas "Unix" platformas jomā, pauž pētījuma autori.

Pagājušā gada decembrī "Microsoft" publicēja pētījumu, kas parādīja, ka serveri uz "Windows" bāzes izmaksā mazāk nekā serveri uz "Linux" bāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!