Tik tiešām aizkustinošu rūpi par saviem kosmonautiem izrāda Japānas kosmosa aģentūra NASDA. Topošajā starptautiskajā kosmiskajā stacijā Japānas modulī Kibo paredzēts ierīkot speciālu istabu, kur kosmonauti varētu dzert tēju.
Droši vien lieki stāstīt, cik nopietni Japānā attiecas pret tējas dzeršanu un cik sena ir šī tradīcija. Tieši tāpēc NASDA uzskata, ka kosmonautika ir laba, bet tradīcijas aizmirst nedrīkst. Pat kosmosā.

Šādai istabai paredzēts atvēlēt pusotru kvadrātmetru, kurā kosmonautiem bezsvara stāvoklī būs iespējams dzert tēju. Diemžēl jau ir radušās dažas pilnīgi loģiskas problēmas, jo saskaņā ar japāņu tradīciju tēju pasniedz sieviete. Problēma nav sievietē, bet gan viņas apģērbā, jo diez vai tradicionālais kimono būs uzvelkams kosmosa kuģī. Problēmas rada arī speciālie trauciņi, no kuriem jādzer tēja; šķidrums vienkārši nenoturēsies tik lēzenā un niecīgā traukā.

Neņemot vērā šķietami neatrisināmās problēmās, NASDA speciālisti uzaicinājuši zinātniekus no Nacionālā muzeja un apņēmušies īstenot savus plānus, tradīcijas cenšoties ievērot vismaz par 99 procentiem.

Latvijas kosmosa modulī droši vien būtu jāierīko hokeja laukums un alus bārs, trešo vietu NEXT provizoriskajā aptaujā ieņēma kārtīga pirts. Tas nozīmē tikai to, ka līdz sava kosmosa moduļa radīšanai mums jāgaida vēl pārdesmit gadu - kamēr tehnoloģijas attīstās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!