Foto: Google Maps

Turcijas pilsētā Pamukalē itāļu arheologi, atrokot antīkās Hierapoles drupas, atraduši "vārtus uz elli" un suņa Cerbera statuju, kurš sengrieķu mitoloģijā ir pazemes valstības ieejas sargātājs, vēsta Itālijas ziņu aģentūra ANSA.

Pusotru metru augstā mītiskā nezvēra statuja atradusies blakus no akmens cirstai spirālē savītai čūskai, kas ir Aīda aizkapa valstības simbols. Atradums pētniekiem ir ļāvis apstiprināt, ka 2013. gada pavasarī te atrastā ala ir "elles vārti", par kuriem pirmajā gadsimtā pirms mūsu ēras rakstīja Romas filozofs Marks Tullijs Cicerons.

Itāļu pētnieki pamanījuši, ka pie alas ieejas mētājas mirušu putnu ķermeņi. Veicot mērījumus, atklāts, ka putni miruši no oglekļa dioksīda, kas paceļas no alas. Šo fenomenu savos pierakstos minēja arī Cicerons, kurš bija apmeklējis Senajā Romā ar saviem karstajiem avotiem populāro kūrortpilsētu Hierapoli.

Izrakumi senās pilsētas drupās turpinās. Viens no objektiem, kurš no senajiem laikiem labi saglabājies, ir pilsētas amfiteātris. Pašlaik tas ir gandrīz pilnībā atjaunots.

Par "elles vārtiem" antīkajā pasaulē sauca dažādus dabas objektus. Parasti šie vārti atradušies vietās ar paaugstinātu vulkānisko aktivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!