"Delfi" jau ziņoja, ka nedēļas sākumā divas dienas savas durvis bija spiests slēgt Vērgales pagasta bērnudārzs "Kastanītis", jo lielā mušu skaita dēļ, kuras bērnudārza auklītes un audzinātājas sākotnēji neveiksmīgi mēģināja izsist ar pletnēm un iznīdēt ar mušpapīriem, pirmsskolas izglītības iestādē bija radušies antisanitāri apstākļi. Bērnudārza vadība ķērās pie radikālākām metodēm – pirmsskolas izglītības iestādi no mušām atbrīvoja, izmantojot indi.

Taču mušas Vērgales pagastā lielā skaitā tāpat ir fermās, mājokļos un pat veikalos. Aprakstot situāciju Vērgalē un apkārtnē, kāds portāla "Delfi" lasītājs raksta: "Mušu uzbrukums nav vienīgi Vērgalē, bet arī pārējās apdzīvotajās vietās ap to. Mušu mērvienība nav simti un tūkstoši, bet gan grami un kilogrami. [..] ar spalvu neaprakstīsi un ar vārdiem neizstāstīsi, to vajag redzēt. Dažu brīdi bail paliek, kā šausmu filmās."

Vietējie iedzīvotāji arī norāda, ka šāda veida mušu "uzbrukumu" pagastam vērgalnieki vēl ne reizi nav piedzīvojuši un ka ar šāda veida mušām sastopas pirmo reizi.

Latvijas Universitātes (LU) profesors, biologs Voldemārs Spuņģis portālam "Delfi" skaidro, ka Vērgales pagastā mājokļos un veikalos ielidojušās mušas ir ļoti parasta mušu suga – rudens muša (Musca autumnalis). Visticamāk, iemesls, kāpēc tās lielā skaitā pulcējas iekštelpās, ir vēsāku telpu meklējumi pārziemošanai. Šīs mušas atšķirībā no citām sugām, pārziemo pieaugušā stadijā, proti, kā muša, nevis kāpurs. "Mušām nepieciešamas vēsākas telpas, jo tajās vielmaiņa palēninās. Apkurinātās telpās mušas uzkrātās barības rezerves iztērē un mirst," teic profesors.

Vaicāts par mušu "uzlidojuma" iemesliem, Spuņģis norāda, ka vērgalnieki būtu jāmeklē mušu pēkšņas masveida savairošanās cēloņi. "Rudens mušas kāpuri attīstās dzīvnieku izcelsmes atkritumos, tai skaitā liellopu "pļeckās", ganībās, kazu vai trušu spirās, notekūdeņu dūņās," stāsta Spuņģis.

Spuņģis gan mierina, ka rudens muša nepārnēsā slimības, "nekož". Savukārt labākais veids, kā no tām atbrīvoties – ir putekļusūcējs.