SIA "Man-Tess" akcionārs "Alandam Capital BV" ir gatavs ieguldīt līdzekļus naftas produktu tvaiku savākšanas iekārtu iegādē un uzstādīšanā, lai novērstu piesārņojumu, kas rodas, izlejot degvielu no dzelzceļa vagoniem un pēc tam uzpildot rezervuārus. Plānotās investīcijas ir aptuveni 700 tūkstoši latu.

Akcionāri ir gatavi šādām investīcijām, ja tiks panākts komplekss vides problēmu risinājums un tāpat rīkosies arī citos termināļos, kas ļautu būtiski samazināt gaisa piesārņojumu.

Par šādiem plāniem trešdien, tiekoties ar VARAM vadības pārstāvjiem – ministra padomnieci Ingu Antāni un valsts sekretāra vietnieku vides aizsardzības jautājumos Juriju Spiridonovu, informēja "Man-Tess" valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons.

"Man-Tess" jau ir ieviesis bezmaksas informatīvo telefonu, kas ļauj operatīvi saņemt informāciju par gaisa iespējamu piesārņojumu, ir uzstādīti papildu vāki dzelzceļa cisternām to noliešanas darbu laikā, tiek pārskatīts pārkraujamo produktu sortiments un veikti citi pasākumi.

Jau ziņots, ka Sarkandaugavā netālu no ostas dzīvojošie visai bieži jūt gaisā virmojošu benzīna smaku. Viens no pēdējos gados lielākajiem gaisa piesārņošanas gadījumiem Sarkandaugavā notika naktī no 25.maija uz 26.maiju, kad pieļaujamais benzola koncentrācijas līmenis pārsniegts desmitiem reižu. Notikušajā tiek vainots "Man-Tess", kas gan daļēji atzīst savu vainu.

Cilvēki nemierā ar neciešamo smirdi vēstulē valsts un pašvaldību iestādēm lūguši rast risinājumu smakas problēmai, pretējā gadījumā būšot protesta akcijas, tiesu darbi un citi soļi. Sarosījies ir arī Valsts vides dienests, kas aicinājis atbildīgos risināt gaisa piesārņošanas problēmu un brīdinājis uzņēmumus - ja benzola koncentrācija gaisā nemazināsies, tad vērtēs iespēju mazināt vai liegt pārkraut konkrētas kravas. Arī VARAM aicināja Rīgas pilsētas pašvaldību nekavējoties izstrādāt kompleksu pasākumu plānu gaisa piesārņojuma problēmu risināšanai un gaisa kvalitātes uzlabošanai pilsētā

SIA "Man-Tess" ir Rīgas Brīvostas uzņēmums, kas jau kopš 1990. gada darbojas Sarkandaugavā un Kundziņsalā. Kopš 2011. gada maija tas pieder Nīderlandes uzņēmumam "Alandam Capital BV".