Riteņu bloķēšana nav atcelta, jo atzinumu par attiecīgajiem domes saistošajiem noteikumiem nav sniegusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Par izmaiņām "Rīgas satiksme" ziņos atsevišķi.

"Rīgas satiksme" pauž, ka pēcapmaksas kvīšu sistēma būs ērtāka lietotājam, jo nebūs nepieciešams zvanīt un gaidīt inspektoru riteņu bloķētāja noņemšanai, un mazināsies korupcijas riski, jo nebūs iespējams uz vietas samaksāt inspektoram par riteņu bloķētāja noņemšanu naudas soda vietā.

Jau ziņots, ka Rīgas domes atbalstīja Satiksmes departamenta izstrādātos saistošos noteikumus par pašvaldības autostāvvietu izmantošanu, kas paredz atteikties no automašīnu riteņu bloķētājiem, aizstājot tos ar pēcapmaksas kvītīm.

Bija iecerēts, ka no 1.februāra soda nauda par neapmaksātu stāvvietu aprēķināma pēc septiņkārša stundas tarifa par katru kalendāro dienu, kas ir maksas autostāvvietas darbadiena. Tas nozīmē, ka Vecrīgā par neapmaksātu stāvvietu varēs piemērot 33 latu sodu, A zonā, kuru ierobežo Krišjāņa Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.janvāra iela, - 13,40 lati, B zonā, kuru ierobežo Eksporta iela, Hanzas iela, Pulkveža Brieža iela, Dzirnavu iela, Krišjāņa Valdemāra iela, Lāčplēša iela, Marijas iela, sods tiks piemērots pēc likmes 10,60 lati dienā.

Savukārt C zonā, kuru ierobežo Hanzas iela, Krišjāņa Valdemāra iela, Aristida Briāna iela, Tallinas iela, Aleksandra Čaka iela, Matīsa iela, Valmieras iela, Satekles iela, Dzirnavu iela, Puškina iela, Krasta iela, 11.novembra krastmala, likme noteikta 8 lati dienā. Pārējā teritorijā jeb D zonā soda likme būs 5,40 lati dienā.

Ja transportlīdzeklis turpinās stāvēt maksas autostāvvietā arī nākamajā dienā un apmaksa šajā dienā nebūs veikta, pēcapmaksa par transportlīdzekļa stāvēšanu tiks aprēķināta no jauna par konkrēto dienu.
Pēcapmaksa tiks piemērota, ja maksas autostāvvietas lietotājs nebūs veicis stāvvietas priekšapmaksu elektroniskajā automātā vai ar īsziņas starpniecību, vai arī uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa kreisajā pusē nebūs novietots dokuments, kas apliecina maksas autostāvvietas lietošanas tiesības. Sods tiks piemērots arī gadījumos, kad faktiskais maksas autostāvvietas lietošanas laiks par 15 minūtēm būs pārsniedzis apmaksāto maksas autostāvvietas lietošanas laiku.

Konstatējot autostāvvietu izmantošanas noteikumu pārkāpumu, "Rīgas satiksmes" kontrolieri to fiksēs fotouzņēmumos un sagatavos noteikta parauga paziņojumu par to, ka maksas autostāvvietas lietotājam ir jāveic maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksa apsaimniekotāja norēķinu kontā 15 dienu laikā no paziņojuma noformēšanas dienas.

Ja noteiktajā termiņā pēcapmaksa nebūs veikta, "Rīgas satiksme" varēs pēcapmaksu pieprasīt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nodot informāciju par parādnieka datiem un parādu ievietošanai normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrētā parādnieku un kredītvēstures datubāzē kreditoru tiesību aizsardzības mērķiem.

Maksa par autostāvvietām jaunajos saistošajos noteikumos nav mainījusies, tāpat kā maksa par stāvvietas abonementu, iedzīvotāja un lietotāja kartēm, par kuru piešķiršanu arī turpmāk lems Rīgas domes Pašvaldības maksas autostāvvietu lietošanas atļauju izsniegšanas komisija.