Foto: Shutterstock
Pavasarī, kad pārmaiņus uzspīd saule un uzpūš vējš, labsajūtai un ģimenes veselības stiprināšanai var vārīt vistas buljonu. Šoreiz piedāvājam recepti buljonam, kas vārīts no vistas cepeša. Šāds buljons ir īpaši gards un aromātisks. Buljona vārīšanai var izmantot arī vistas vai jebkura cita putna kaulus pēc cepeša apēšanas. Ja buljonu vāra no cepeša, tad daļu gaļas saglabā vēlākai pasniegšanai ar buljonu, jo pārējā gaļa pēc ilgajām vārīšanas stundām būs zaudējusi garšu un derēs tikai mīļam četrkājainim.
180Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 gab.vistas cepetis1 gab.sīpols ar visu mizu1 gab.selerijas kāts1 gab.pētersīļa sakne1 ĒKeļļa3 gab.ķiploka daiviņas1 ĒKtomātu pasta2.5 lūdens pēc garšassāls5 gab.melnie pipari1 gab.lauru lapa3 gab.smaržīgie pipari

Sagatavošana

1

Sagriež gabalos cepto vistu, daļu gaļas noglabā buljona pasniegšanai. Sagriež nelielos gabalos selerijas kātu un pētersīļa sakni.

2

Liek karsēties katlu ar eļļu, kurā tiks vārīts buljons. Kad eļļa karsta, liek selerijas un pētersīļus, un sautē kādas 5 min. Pievieno tomātu pastu un izmaisa. Liek pa virsu vistas gabalus, pievieno ķiplokus un tīru sīpolu ar visu mizu. Sīpola miza buljonu iekrāsos patīkami zeltainu. Uzlej aukstu ūdeni un strauji uzvāra. Tad noregulē minimālu karstumu, ja nepieciešams, nosmeļ putas. Pievieno nedaudz sāls, piparu graudus, lauru lapu. Ļauj buljonam viegli virmot kādas 3 stundas, līdz gaļa krīt nost no kauliem un tā ir zaudējusi savu garšu. Beigās buljonu izkāš caur sietiņu.

3

Buljonu var ieliet krūzītēs, uzbērt zaļumus, pasniegt ar pikantām uzkodām, kuras var pagatavot, izmantojot noglabāto vistas gaļu. Var buljonu izmantot kā pamatu vistas zupai ar dārzeņiem un klimpām, vai ar makaroniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!