Foto: Privātais arhīvs
Vai Napoleona kūka var būt diētiska? Šķiet, tas ir oksimorons jeb mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis, kurā savienoti it kā pavisam nesaderīgi un pat pretēji vārdi. Tomēr receptes autore Ieva savu kūku ir nodēvējusi tiešī tā, tādēļ viņai ticam un nosaukumu nemainām. Gādājam produktus un ķeramies pie cepšanas?
13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
MĪKLAI:600 gmilti300 gsviests230 mlsaldais krējums2 olas1 šķipsnasāls KRĒMAM:800 mlpiens1 vaniļas cukura paciņa4 olas dzeltenumi220 gcukurs75 gmilti150 gsviests

Sagatavošana

1

Sviestu, olas un krējumu saputo līdz viendabīgai konsistencei. Pieber miltus, kuros iejaukta šķipsniņa sāls, un visu kārtīgi samīca.

2

Kad mīkla samīcīta un vairs nelīp pie rokām, sadala to deviņās vienādās daļās. Saveļ mīklas bumbiņas, pārkaisa ar miltiem un liek vēsumā atpūsties uz pāris stundām.

3

Tikmēr gatavo krēmu. Uzkarsē pienu, kuram pievienota vaniļa un cukurs. Kad piens uzsilis, tajā liek arī sviestu un maisot izkausē.

4

Olas dzeltenumus sakuļ ar cukuru līdz krējuma konistencei. Iesijā olās miltus un samaisa.

5

Olu un miltu maisījumu lēnām lej pienā. Nepārtraucot maisīšanu, masu karsē apmēram astoņas minūtes, neļaujot pilnībā uzvārīties, kā arī neļaujot krēmam saiet kunkuļos vai pārslās. Noņem katliņu no plīts un atdzesē.

6

Ķeras pie cepšanas. Atdzesētās mīklas bumbiņas pa vienai izrullē ļoti plānā kārtiņā. Pirms likt cepeškrāsnī, mīklu sadursta ar dakšiņu, tas neļaus mīklai cepšanās laikā uzpūsties.

7

Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī - 200 grādos apmēram septiņas minūtes. Izceptās mīklas plātnes atdzesē.

8

Kad izceptās kārtas atdzisušas, ķeras pie kūkas būvēšanas. Mīklas plātnes saliek vienu uz otras apgriež maliņas, lai visas kārtas būtu vienādā izmērā. Receptes autore iesaka griezt cepumus ar šķērēm, jo, ar nazi griežot, izceptās kārtas var plaisāt un drupt. Nogrieztās maliņas noderēs kūkas dekorēšanai.

9

Vārīto krēmu sadala desmit daļās, lai pietiktu visai kūkai. Uz paplātes vai atbilstoša izmēra dēlīša liek pirmo kārtu, ko pārziež ar krēmu. Turpina ar nākamo kārtu, līdz salikti visi deviņi kūkas stāvi. Desmito krēma porciju izmanto kūkas maliņu noklāšanai.

10

Iepriekš nogrieztās maliņas sadrupina un pārkaisa kūkai, noklājot arī kūkas sānus. Dekorē ar svaigām ogām vai augļiem, ļaujot brīvu vaļu fantāzijai!

Ņem vērā - kūkai ir jāievelkas vismaz sešas stundas, bet vislabāk - 12, tādēļ to labāk gatavot iepriekšējā vakarā.

Dzīvo garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!