Foto: Shutterstock
Lieldienās vari izcept mazās krusta maizītes. Tās sanāks pūkainas un mīkstas, un ļoti garšīgas. Nelielā rudzu miltu piedeva mazītes patīkami atšķirs no citām kūkām un smalkmaizītēm.
240Minūtes
20Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

MAIZĪŠU MĪKLAI:400 gkviešu milti50 grudzu milti250 mlsilts piens, apmēram 38ºC1 ola50 gcukurs50 gsviests istabas temperatūrā100 grozīnes0.5 TKsāls1 TKsausais raugs1 TKkanēlis0.5 TKrīvēts muskatrieksts šķipsnakardamons šķipsnamaltas krustnagliņas KRUSTA MĪKLAI:75 gkviešu milti50 mlūdens GLAZŪRAI:2 ĒKpiens2 ĒKpūdercukurs

Sagatavošana

1

Siltā pienā ieber sauso raugu, uzklāj pārtikas plēvi, lai siltums saglabājas traukā un atstāj raugu atdzīvoties, apmēram 10 minūtes.

2

Sviestu sagriež nelielos kubiņos, noliek malā. Nelielā bļodiņā sakuļ olu.

3

Lielā bļodā ieber miltus, sāli, garšvielas un visu labi izmaisa. Pievieno sviesta kubiņus un ar pirkstiem ierīvē sviestu miltos, līdz veidojas vienmērīgas drupačas. Pēc tam pievieno cukuru un vēlreiz visu izmaisa.

4

Centrā izveido bedrīti un ielej pienu ar raugu, sakultu olu. Ar rokām visu samaisa kopā. Veidosies ļoti lipīga mīkla. Galda virsmu apber nedaudz ar miltiem un uz tās izgāž ļoti lipīgo, slapjo mīklu.

5

Mīcīšanai izmanto franču maizes mīcīšanas paņēmienu, mīklu metot spēcīgi pret galdu. Paliek rokas zem mīklas, to paceļ augšup, apgriež apkārt un met pret galdu, pārlokot pāri to daļu, kas rokās.

6

Atkārto vairākas reizes, līdz mīkla atdzīvojas un vairs nelīp pie galda (lai gan tai joprojām saglabājas viegls lipīgums). Miltus papildus nekaisa.

7

No mīklas izveido taisnstūri, ieber tajā rozīnes. Ar mīklas skrāpīša palīdzību mīklu saveļ tā, lai rozīnes paliktu vidiņā. Veļ mīklas bumbu, uzņemot, uzslaukot ar mīklu tās rozīnes, kas izbirst uz galda. Mīklas bumbu liek ar eļļu izsmērētā bļodā, apsedz ar pārtikas plēvi un atstāj uz apmēram 2 stundām uzrūgt, līdz mīklas bumba ir kļuvusi apmēram divas reizes lielāka.

8

Izveļ mīklu no bļodas, ar dūri saspaida plakanu, izspiežot gaisu, saveļ atpakaļ bumbu un liek vēlreiz uz 30 minūtēm raudzēties.

9

Sagatavo cepamo plāti, ietaukojot un to izklājot ar cepampapīru. Apkaisa galdu viegli ar miltiem, uz tiem izgāž mīklu. Saplacina mīklu apaļā pankūkā, ar nazi kā torti sagriež 12 gabalos.

10

Katru gabaliņu saveļ pikā, pēc tam malas loka uz centru un iespiež centrā, rotējot un lokot vienlaicīgi, līdz veidojas skaista, apaļa mīklas bumbiņa. Liek maizīti uz plāts tā, lai ielocītās maliņas paliktu apakšā. Kad visas 12 mīklas lodītes saliktas uz plāts, to apsedz ar plēvi un atstāj 30 minūtes uzrūgt.

11

Tikmēr karsē cepeškrāsni uz 180ºC ar ventilatoru vai 200ºC bez ventilatora. Sagatavo mīklu krusta zīmēšanai. Sajauc miltus ar ūdeni un ar karoti izmaisa. Mīklai ir jābūt pietiekami mitrai, lai to varētu izspiest caur dekorējamā maisiņa uzgali. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz vēl ūdeni.

12

Kad maizītes atpūtušās 30 minūtes, tām ar dekorējamā uzgaļa palīdzību, vai vienkārši maisiņam nogriežot stūri, izspiež pāri katrai maizītei divas līnijas tā, lai veidotos no tām krusts. Karstā krāsnī liek maizītes un cep 12 – 15 minūtes.

13

Kamēr cepas maizītes, sakuļ pienu ar pūdercukuru. Kad maizītes izņemtas no krāsns, tās uzreiz karstas apsmērē ar piena cukura glazūru. Ļauj nedaudz atdzist, tad noņem no plāts. Pasniedz siltas vai atdzisušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!