Foto: F64
Sālīts speķis ir obligāti iekļaujams ziemas sezonas ēdienkartē, jo pierādīts, ka tas palīdz uzturēt organisma vispārējo tonusu un aktivizē imunitāti. Sālītu spēķi mājas apstākļos pagatavot ir tik vienkārši, ka tas ir jāizmēģina katram. Šādi gatavots speķis izdodas īpaši maigs, aromātisks un burtiski mutē kūstošs, turklāt tas ir ilgstoši uzglabājams.

Speķi sālīšanai ir jāmāk izvēlēties pareizi. Tam ir jābūt viegli rozīgam, ar plānu ādiņu un cauraugušas gaļas svītriņām.

7200Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

2 kgsvaigs cūkas speķis ar ādu1 glāzerupjā sāls5 glāzesūdens1 TKmelnie graudu pipari4 gab.lauru lapas10 gab.ķiploka daiviņas

Sagatavošana

1

Noskalo speķi aukstā ūdenī, kārtīgi notīra ādu un atdzesē, lai speķis būtu vieglāk sagriežams. Tad ar asu nazi sadala speķi 10-15 cm garos un 5-6 cm platos gabalos.

2

Gatavo sālījumu. Uzkarsē ūdeni, pievieno tam sāli un maisa, līdz sāls izšķīst. Tad atdzesē sālījumu līdz istabas temperatūrai.

3

Sālījuma koncentrāciju pārbauda ar kartupeļa palīdzību. Ja sāls ir pietiekoši daudz, sālījumā ielikts svaigs kartupelis uzpeld, ja ne - nogrimst.

4

Sagatavo tīru trīslitru burku. Blīvi piepilda to ar speķa gabaliem, pamīšus liekot lauru lapas, piparus un notīrītas, plāksnītēs sagrieztas ķiploka daiviņas. Tad lej burkā sālījumu tā, lai tas pilnībā pārklātu burkas saturu.

5

Aizvāko burku ar plastmasas vāciņu un notur burku istabas temperatūrā 3-5 dienas. Tad liek to ledusskapī.

Gatavo speķi vislabāk uzglabā sālījumā. Pirms pasniegšanas izņem speķa gabalu no sālījuma, nosusina un uz kādu laiku ievieto saldētavā.

Tad griež speķi apetītlīgi plānās šķēlītēs un bauda ar rupjmaizi, vai pievieno plānu sīpola šķēlīti vai sasmalcinātus zaļos lociņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!