Foto: Shutterstock
Lai kliņģeris būtu pūkains un mīksts un lai ilgāk tas saglabātos svaigs, mīklu nedrīkst pārmīcīt. Jo vairāk mīkla tiks mīcīta, jo vairāk no miltiem izstrādāsies glutēns, jo cietāks un sausāks iznāks klinģeris. Piedāvājam klinģera cepšanas paņēmienu, kurā mīkla netiek mīcīta vispār. Visu darbu izdarīs raugs un laiks.

Gatavojot rauga mīklu, ļoti svarīgi, lai visi produkti būtu istabas temperatūrā. Tie ir jāizņem no ledusskapja vairākas stundas pirms mīklas mīcīšanas. Sanāks divi mazāki, apaļi kliņģerīši. Ja kliņģeris netiek uzreiz izmantots, to var arī ietīt folijā un glabāt saldētavā apmēram vienu mēnesi, paņemot, kad nepieciešams kaut ko pasniegt pie kafijas vai tējas.

300Minūtes
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

50 mlsilts ūdens, apmēram 38ºC1 TKsausais raugs0.5 TKcukurs raugam3 lielas olas šķipsnasafrāns900 gmilti200 gcukurs0.5 TKsāls1 TKvaniļa200 mlsilts piens250 gsviests200 grozīnes (pēc izvēles)1 olas dzeltenums kliņģera pārsmērēšanai2 ĒKcukura pērlītes

Sagatavošana

1

Krūzītē ielej siltu ūdeni, pieber sauso raugu un pustējkaroti cukuru, visu samaisa un nosedz ar pārtikas plēvi, lai saglabātu ūdens siltumu. Noliek siltā vietā, lai raugs atdzīvojas uz apmēram 5 minūtēm. Lai izvairītos no rauga iztecēšanas uz galda, krūzīti ieliek nelielā bļodiņā.

2

Piestā saberž smalki safrāna stīdziņas un aplej ar dažām karotēm silta ūdens.

3

Bļodiņā sakuļ olas, līdz baltumi un dzeltenumi vienmērīgi samaisījušies, noliek malā.

4

Nelielā katliņā izkausē sviestu.

5

Lielā bļodā ieber miltus, cukuru, sāli, vaniļas cukuru (ja lieto) visu labi izmaisa, centrā izveido bedrīti un ielej rauga ūdeni, pienu, safrāna ūdeni, sakultās olas un kausēto sviestu.

6

Ar tīrām rokām samaisa sausās sastāvdaļas ar mitrajām, līdz veidojas vienmērīga mīkla. Mīkla nav jāmīca, tā ir tikai jāsamaisa. Mīkla būs samērā lipīga un nav jāuztraucas, ka tā līp pie rokām.

7

Bļodu nosedz ar pārtikas plēvi un atstāj to rūgt siltā vietā uz 2 – 4 stundām, līdz mīkla dubultojusi savu apjomu.

8

Kad mīkla uzrūgusi, to nemīca, bet izgāž uz tīras darba virsmas. Blakus noliek lēzenu šķīvi ar miltiem. Tā kā mīkla ir lipīga, rokas viegli iespiež miltos, lai varētu strādāt ar mīklu, bet miltus uz mīklas vai galda neber.

9

Sadala mīklu divās daļās, katru vienam kliņģerim. Sadala rozīnes divās daļās, katru vienam kliņģerim. Tā kā kliņģeris tiks pīts kā bize, tad katru daļu sadala vēlreiz trīs daļās.

10

Sagatavo cepamo plāti, to ieeļļojot un izklājot ar cepamo papīru. Ņem viena kliņģera vienu trešo daļu mīklas, maigi saplacina pankūciņas formā, ieber tajā atbilstošo trešadaļu rozīņu, ar mīklas skrāpīša palīdzību saveļ mīklu pikā tā, lai rozīnes paliktu vidiņā. Pēc tam ar miltainām rokām izrulē garenu rullīti.

11

Kad visas trīs daļas izrullētas apmēram vienādi garas, tās saliek vienu otrai paralēli blakus, abām malējām galus paliekot zem vidējās. Tad vidējai atloka pašu galiņu, lai saspiestu visus galus kopā un lai varētu sapīt bizi. Kad pīne sapīta, to noliek uz cepamās plāts un veido apaļu kliņģeri, abus galus savienojot.

12

Sagatavotās cepamplātis ar kliņģeriem ieliek aukstā cepeškrāsnī un atstāj uz vienu stundu vēlreiz uzrūgt.

13

Pēc stundas izņem kliņģerus un sāk karsēt cepeškrāsni uz 160ºC ar ventilatoru, uz 180ºC bez ventilatora.

14

Tikmēr atdala olai dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumu ar dakšiņu sakuļ. Kliņģerus apsmērē ar olas dzeltenumu un, ja vēlas, apkaisa ar cukura pērlītēm.

15

Karstā krāsnī liek kliņģerus un cep apmēram 45 minūtes, līdz tie zeltaini brūni un iesprausts skaliņš nāk laukā tīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!