Foto: Shutterstock

Ja vēlies, lai zobi būtu stipri un veselīgi, nozīme ir ne vien to kopšanai, bet arī vispārējai personas veselībai un tam, ko cilvēks ēd. Tas, ka cukurs var būt kaitīgs mutes veselībai, daudziem noteikti nav nekāds pārsteigums. Kaitīgi ir gan to saturoši ēdieni, gan dzērieni. Tomēr ir arī ēdieni, kas zobu stāvokli var palīdzēt uzlabot. "Verywell" ir apkopojis piecus no tiem.

Ķiploki

Ķiploks ir labi pazīstams savu antibakteriālo īpašību dēļ. Tajā esošās vielas aizkavē to baktēriju rašanos, kas varētu izjaukt nepieciešamo balansu personas mutē. Ķiploku pievienošana ceptiem ēdieniem vai to šķēlīšu iekļaušana salātu sastāvā ir lielisks veids, kā nodrošināt, lai baktērijas mutē būtu līdzsvarā. Tikai atceries – ķiploks ir labi pazīstams ar to, ka izraisa nepatīkamu elpu.

Krustnagliņas

Vietās, kur krustnagliņas audzē un izmanto jau gadu simtiem ilgi, tās ir pazīstamas ar savu pretmikrobu iedarbību. Krustnagliņās ir daudz tādu vielu kā eugenols un oleīnskābe. Tā ir ļoti spēcīga garšviela, kurā jūtamas arī saldas notis un ko izmanto ļoti dažādu ēdienu gatavošanā, piemēram, karija ēdienos, kā arī zupās. Krustnagliņu pievienošana desertiem, kūciņām un kēksiņiem ļauj samazināt nepieciešamo cukura daudzumu tajos.

Kurkuma

Šo koši dzelteno augu ļoti daudz izmanto Indijā, kur tas ir izmantots kā garšviela jau gadu tūkstošiem ilgi. Tas jau sen ir zināms, kā līdzeklis mutes problēmu mazināšanai – kurkumai piemīt antimikrobu iedarbība, pateicoties tā sastāvā esošajam dzeltenajam pigmentam jeb kurkumīnam. Šo garšvielu pievieno karija un gaļas ēdieniem. Tāpat to var pievienot veselīgam kokteilim, vienkārši ieberot un iemaisot tajā tējkaroti šīs dzeltenās garšvielas.

Sviests

Lai arī sviestu uzskata par sirds veselībai kaitīgu produktu, tas ir viens no minerālvielām bagātākajiem produktiem, ko cilvēks var ēst. Ja govis ir barotas ar zāli, no to piena gatavots sviests satur daudz tādu taukos šķīstošu vitamīnu kā A, D, E un K2. Tāpat tajā ir atrodams kalcijs un vielas, kas stiprina imūnsistēmu. Sviestu var pievienot gandrīz jebkuram ēdienam, tikai jāatceras, ka ar tā karsēšanu nevajadzētu aizrauties.

Zaļā tēja

Šo produktu Ķīnā jau sen pazīst pozitīvās ietekmes uz veselību dēļ. Arī mūsdienās tai piedēvē varenu spēku. Zaļajā tējā ir ļoti daudz antioksidantu un tai piemīt arī antibakteriāla iedarbība. Tai ir zems skābju saturs, un tā palīdz atjaunot zobu emaljas minerālus. Krūze zaļās tējas katru dienu palīdzēs uzturēt zobus stiprus un veselus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!