Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai varētu pilnvērtīgi funkcionēt un neciestu veselība, organismam ir nepieciešamas daudz un dažādas uzturvielas, no kurām vienas no svarīgākajām ir olbaltumvielas. To trūkuma sekas visbiežāk izjūt veģetārieši, vegāni, svaigēdāji un tie, kuri aizraujas ar dažādām diētām. Galvenie olbaltumvielu avoti uzturā ir gaļa, zivis, olas un piena produkti, vēstī "Zdorovie".

Tas gan, protams, nenozīmē, ka teju visiem veģetāriešiem, vegāniem un svaigēdājiem uzturā trūkst olbaltumvielu. Ja parūpējas, lai no ēdienkartes izslēgtās gaļas un citu olbaltumvielām bagātīgu dzīvnieku valsts produktu vietā būtu pietiekams daudzums augu valsts olbaltumvielu avotu, kā kvinoja, rieksti un sēklas, pupiņas un zirņi, protams, šīs svarīgās uzturvielas organisms saņem gana daudz.

Pieaugušajam dienā vajadzētu uzņemt 50 līdz 150 gramus olbaltumvielu. Jo cilvēks aktīvāks, jo vairāk, jo olbaltumvielas nepieciešamas muskuļu atjaunošanās un veidošanās procesiem.

Lūk, piecas pazīmes, kas var liecināt, ka organisms ilgstoši saņem par maz olbaltumvielu!

Foto: Shutterstock

Visu laiku gribas ko saldu

Pirmais olbaltumvielu trūkuma simptoms ir kāre pēc saldumiem un pastāvīga izsalkuma sajūta. Loģiskāk gan šķistu, ja rastos vēlme pēc kādas karbonādes vai omletes, taču lieta tāda, ka viena no svarīgākajām olbaltumvielu funkcijām organismā ir normāla cukura līmeņa uzturēšana asinīs. Kad olbaltumvielu trūkuma dēļ cukura līmenis "iziet no ierindas", parādās neremdināma kāre pēc kaut kā salda. Tā organisms cenšas atjaunot normālu cukura līmeni, noskaidrojuši "Zdorovie" autori.

Grūtības koncentrēties

Arī spēja koncentrēties ir saistīta ar cukura līmeni asinīs. Tāpēc, kad organismam trūkst olbaltumvielu un tā ietekmē "sašūpojies" cukura līmenis, cilvēks sāk justies "kā miglā". Kāpēc? Jo smadzenes nesaņem pietiekamu daudzumu glikozes.

Foto: Shutterstock

Matu izkrišana

Olbaltumvielas – celtniecības materiāls, kas nepieciešams ikvienas ķermeņa šūnas būvniecībai. Tas attiecas arī uz matu folikulus jeb maisiņus veidojošajām šūnām. Kamēr matu folikuli ir stipri, tie burtiski notur matus mums uz galvas, kad tos ķemmējam vai pūš vējš. Bet, ja organismam ilgstoši pietrūcis olbaltumvielu "ķieģelīšu", pēc laika pamanīsi, ka mati kļuvuši plānāki.

Vājums

Kurš gan nezina, ka olbaltumvielas nepieciešamas, ja vēlies audzēt muskuļu masu. Ja tās uzņem par maz, muskuļu masa sāk sarukt. Rezultātā cilvēks sāk just neizskaidrojamu nogurumu un fiziskās aktivitātes, ja tām vispār pietiek spēka, nedod muskuļu masas pieaugumu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bieža slimošana

Bicepsi nav vienīgais, ko stiprina olbaltumvielas. Tās nepieciešamas arī imūnsistēmas komponentu būvniecībai. Ja bieži saaukstējies vai "saķer" dažādas infekcijas, ir vērts padomāt, vai ēdienkartē tiešām ir gana olbaltumvielu, kaut gan to trūkums, protams, nav vienīgais iespējamais biežas slimošanas iemesls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!