Foto: DELFI

Šīs nedēļas sākumā medijos parādījās traģiska ziņa par Tallinas mēra Edgara Savisāra smago slimību - viņa organismā atrasts streptokoks un asins saindēšanās dēļ smagi bojāti daudzi orgāni, tai skaitā nieres, bet, lai apturētu saindēšanos, mēram amputēta kāja, ziņoja mediķi. Kas ir šī slimība, kuras sekas ir tik smagas?

Vadoties pēc medijos pieejamās informācijas, visticamāk, Tallinas mērs Savisārs cieš no nekrotizējoša fasciīta tipa iekaisuma, kas pēc būtības ir roze ar īpaši agresīvu un toksisku attīstību, spriež "Rutks.lv" aptaujātie Latvijas infektologi. 

Slimībai pievienojusies sepse jeb asinssaindēšanās (asinssaindēšanās ir vispārēja smaga slimība, kuras cēlonis ir strutas radošo mikroorganismu un to toksīnu cirkulācija asinīs), kas visticamāk rezultējusies septiskā šokā, plaušu karsonī un kritiskā stāvoklī, tāpēc Tallinas mērs stacionēts reanimācijas nodaļā.

Slimības, ko dēvē arī skaistajā vārdā par rozi, ierosinātāji ir streptokoki, kas iekļūst ādā un zemādas audos bojājumu vietās (noberzumi, ieskrāpējumi, nobrāzumi). To inkubācijas periods ir no 15 stundām līdz septiņām dienām. Slimība sākas pēkšņi ar augstu ķermeņa temperatūru (ap 39—40° pēc Celsija), drebuļiem, galvassāpēm, dažkārt arī ar sliktu dūšu un vemšanu. Uz ādas rodas spilgti sarkans, spīdīgs plankums, āda šai vietā ir karsta un sāpīga, teikts "Populārā medicīnas enciklopēdijā". Apsārtuma kontūras līdzīgas uguns liesmām, apkārt ir neliels ādas pacēlums — valnis (eritematozā roze). Slimībai raksturīgie plankumi visbiežāk izveidojas uz sejas un kājām. Adas apsārtuma vietā dažreiz rodas ar šķidrumu pildīti pūslīši vai arī viens liels pūslis (bullozā roze). 

Roze var ātri izplatīties no vienas ķermeņa daļas uz otru. Pareizi ārstēta, slimība ilgst piecas līdz desmit dienas, bet ir gadījumi, kad roze var atkārtoties pat vairākkārt un ilgt mēnešiem vai gadiem. Atkārtotie ādas iekaisumi ir organisma alerģisko pārmaiņu sekas un var radīt limfas atteces traucējumus un pastiprinātu saistaudu veidošanos (proliferāciju). Šādos gadījumos var rasties atsevišķu ķermeņa daļu (visbiežāk kāju, dzimumorgānu, retāk sejas) lieluma un konfigurācijas pārmaiņas — elefantiāze. 

Ja ir aizdomas par saslimšanu ar rozi, nekavējoties jāgriežas pie ārsta. Ārstēšana mājas līdzekļiem ir bīstama. Jāatceras, ka nedrīkst lietot mitrus apsējus. Ja ir smaga intoksikācija, nepieciešams ārstēties slimnīcā. Ārstēšanā izmanto antibiotikas, sulfanilamīdu preparātus. Jālieto vitamīniem bagāts uzturs (piena un dārzeņu ēdieni, daudz augļu). Nepieciešams miers. Pēc izveseļošanās jāvairās no fiziskas pārpūles, saaukstēšanās un pārkāršanas. Kā rozes profilakse literatūrā minēta norūdīšanās, personiskās higiēnas ievērošana, kā arī savlaicīga un pareiza mikrotraumu apstrāde. Sevišķi tas jāievēro personām, kas slimojušas ar rozi.

Kā atzīst infektologi, pacientus ar Savisāram raksturīgajiem simptomiem ārstē ķirurģiski, vienlaicīgi dodot antibiotikas, pielietojot mākslīgo ventilāciju un nieru aizstājterapiju, skaidro speciālisti. Diemžēl prognozes varētu būt visai bēdīgas, ņemot vērā, ka Tallinas mēram ir cukura diabēts un nopietns vecums.

Jau ziņots, ka Tallinas mērs Edgars Savisārs kritiskā stāvoklī ievietots Tartu Universitātes klīniskās slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā ar smagu infekcijas saslimšanu. Pēc "delfi.ee" rīcībā esošās informācijas Savisārs saslimis pēc atgriešanās no Taizemes. Viņam konstatēta abpusēja pneimonija un ūdens plaušās. Politiķim ir asins saindēšanās, kā dēļ nācās amputēt kāju virs ceļgala, preses konferencē pirmdien paziņoja Tartu Universitātes slimnīcas pārstāvji.

Tallinas mēra stāvoklis joprojām ir kritisks, un operācijas turpināsies, kamēr infekcija netiks apturēta, norāda mediķi. Savisāra organismā atrasts streptokoks. Asins saindēšanās dēļ smagi bojāti daudzi orgāni, tai skaitā nieres. Pēc kājas amputācijas pacienta stāvoklis nav uzlabojies, skaidro ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!