Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēnu varikoze jeb slimība, kurai raksturīga vēnu paplašināšanās, skar 26 procentus sieviešu un 24 procentus vīriešu. "Zdorovie" apkopojis vienkāršus padomus vēnu varikozes profilaksei, kurus izpildīt būs pa spēkam katram.

Vai dienas beigās tev kājas kļūst smagas un pietūkst potītes? Tās ir pazīmes, kas liecina par venozās atteces traucējumiem. Tos visbiežāk izraisa fizisko aktivitāšu trūkums, liekais svars, kā arī ilgstoša atrašanās stāvus vai sēdus. Laika gaitā šo faktoru ietekmē var attīstīties vēnu varikoze. Liela loma gan ir arī iedzimtībai.

Vairums cilvēku ir pārliecināti, ka vēnu problēmas vienmēr ir acīmredzamas. Tomēr tā nav. Kā, atmaskojot populārākos mītus par vēnu veselību un ārstēšanu, portālam "Rutks" stāstīja "Veselības centra 4" ķirurģijas nodaļas vadītājs un Baltijas Vēnu klīnikas flebologs Pēteris Gerke, diemžēl nereti ir tā, ka problēmas ar vēnām ir, kaut kājas izskatās gluži veselas – nav redzamas nedz paplašinātas vēnas, nedz mezgli, bet cilvēks izjūt izteiktu smaguma sajūtu kājās, tās mēdz piepampt, naktīs moka krampji. Tas nozīmē, ka bojātas ir vēnas, kas atrodas nedaudz dziļāk un no virspuses nav redzamas.

Kāpēc kāju vēnām tik ļoti kaitē mazkustība un statiskas pozas? Lai asinis pa vēnām atgrieztos sirdī, tām jāpārvar gravitācijas spēks. Kustinot kājas, piemēram, staigājot, saraujas un atslābinās to muskuļi. Tādējādi tie darbojas kā sava veida pumpji, veicinot venozo atteci uz sirdi.
Protams, viens no izplatītākajiem vēnu operēšanas iemesliem ir kosmētiskais vai psiholoģiskais aspekts – kurš gan grib, lai viņas kājas ir mezglainas, ar redzamām zilām dzīslām? Tomēr, ja netraucē šis vizuālais defekts un cilvēks jūtas labi, vēnas nav jāoperē. Mēdz būt gadījumi, kad cilvēkiem ar plānāku ādu vēnas ir redzamas, bet tās ir pilnīgi veselas. Tā kā nereti ar neapbruņotu aci pirmās vēnu slimības pazīmes manīt nevar, sūdzību un paaugstināta vēnu varikozes riska gadījumā (skat. raksta beigās) noteikti nepieciešams pārbaudīt vēnas pie speciālista.

Kāpēc kāju vēnām tik ļoti kaitē mazkustība un statiskas pozas? Lai asinis pa vēnām atgrieztos sirdī, tām jāpārvar gravitācijas spēks. Kustinot kājas, piemēram, staigājot, saraujas un atslābinās to muskuļi. Tādējādi tie darbojas kā sava veida pumpji, veicinot venozo atteci uz sirdi.

Vēnu sienās atrodas vārstuļi – tādi kā mazi vārtiņi, kas, muskuļiem saraujoties, paveras un ļauj asinīm plūst augšup uz sirdi, savukārt, tiem atslābstot, noslēdz vēnu, neļaujot asinīm tecēt atpakaļ. Ja ilgstoši sēžam vai stāvam, ne kāju muskuļi, ne vārstuļi nespēj pilnvērtīgi veikt savu darbu. Vēnās palielinās spiediens, kā ietekmē tās var zaudēt elasticitāti un paplašināties. Tā kā vārstuļi vairs nespēj pietiekami noslēgt vēnu, asinis tek atpakaļ, vēnās veidojas asins sastrēgumi un tās vēl vairāk paplašinās.

Lūk, "Zdorovie" apkopotie ieteikumi kāju veselībai un vēnu varikozes profilaksei!

1. Biežāk izkusties

Ja tavs darbs ir saistīts ar ilgstošu sēdēšanu vai stāvēšanu kājās, centies ik pēc 45 minūtēm izkustēties, liekot darboties kāju muskuļiem. Piemēram, raitā tempā vairākkārt piecelies uz kāju pirkstgaliem un nolaidies atpakaļ, nostājies uz papēžiem un nolaid pirkstgalus atpakaļ. Vari arī vienkārši enerģiski pasoļot (kaut uz vietas), lai kāju muskuļi, saraujoties un atslābinoties, varētu veicināt venozo atteci.

Ja nepieciešams ilgstoši braukt ar auto, biežāk piestāj, lai kaut mazliet izkustētos. Atrodoties birojā, biežāk piecelies un izloki kājas – dodies pēc ūdens glāzes vai kafijas, aizej pie kolēģa tā vietā, lai sūtītu viņam e-pastu.

Ja ilgu laiku nākas pavadīt lidmašīnā, vilcienā vai citā transportlīdzeklī, centies ik pēc pusstundas piecelties un nedaudz pastaigāt.

Neaizmirsti arī par regulārām fiziskām aktivitātēm – ir ļoti daudz izkustēšanās veidu, starp kuriem katrs var atrast sev tīkamu un piemērotu.

2. Cel kājas augšā

Šis ir visvienkāršākais veids, kā atpūtināt kājas un veicināt venozo atteci. Apgulies un pacel kājas uz augšu, piemēram, zem papēžiem novietojot spilvenu vai gluži vienkārši pēdas atbalstot pret sienu, lai asinīm vairs nebūtu jāpārvar gravitācijas spēks. Arī naktī guļot kājas vēlams pacelt augstāk par sirds līmeni, proti, aptuveni 15–20 grādu leņķī. To var izdarīt, zem apakšstilbiem paliekot spilvenu

Foto: Shutterstock

Sēžot šādi, gūžās tiek nospiesti asinsvadi, tādēļ ir traucēta venozā attece. Ja šādi sēdi teju visu dienu, vakarā nebrīnies par smaguma sajūtu kājās.

4. Atsakies no šaurām drēbēm

Pārlieku ciešs apģērbs traucē normālai asinscirkulācijai. Izvēlies apģērbu, kurā jūties ērti!

5. Izvairies no augstpapēžu apaviem

Ja staigā augstpapēžu apavos, apakšstilbu muskuļi pastāvīgi ir saspringtā stāvoklī, līdz ar to nespēj pilnvērtīgi veikt jau minēto pumpja funkciju, proti, saraujoties un atslābstot, veicināt venozo atteci. Tādēļ, ja esi kaut kur devusies "augstpapēdenēs", ik pa laikam atrodi vietiņu, kur tās novilkt, un brīdi pastaigāt ar neapautām kājām.

Vislabāk valkāt apavus ar nelielu – trīs līdz piecus centimetrus augstu – papēdīti.

Foto: PantherMedia/Scanpix

6. Izmanto kontrastdušu

Lielisks līdzeklis kāju vēnu sieniņu nostiprināšanai ir kontrastduša. Tā ļoti uzlabo asins cirkulāciju organismā, aukstam ūdenim sašaurinot, bet karstam – paplašinot asinsvadus. Ej tajā katru vakaru, tad drīz vien jutīsi, ka kājas jūtas labāk.

Ja dušā kāda iemesla pēc nevari iet, izmērcē tikai kājas pārmaiņus te auksta, te silta ūdens bļodā.

Ja vēnu problēmas sevi jau pieteikušas vai tavā ģimenē ceļo no paaudzes paaudzē, nav vēlama bieža iešana pirtī vai karstā vannā.

Vakarā mazināt tūsku lieliski palīdz dažas minūtes ilga masāža ar ledus kubiņiem. Ja sasaldēsi kumelīšu, salvijas vai ozola mizu novārījumu, masāžas efekts būs divtik labs.

7. Domā, ko ēd

Viens no faktoriem, kas veicina vēnu varikozes attīstību, ir liekais svars. Ļoti daudzu cilvēku ikdienas uzturā diemžēl ir pārāk daudz cukura, sāls un kaloriju. Ja vēl arī fizisko aktivitāšu ir maz, krājas liekie kilogrami un paaugstinās asinsspiediens.

Vēnu izmeklēšanu vēlams veikt, ja…

  • Ja cilvēkam rados vērojamas vēnu slimības. Ja ar vēnu varikozi slimo tikai viens no vecākiem, zēniem šī slimība var iedzimt 25 procentos gadījumu, bet meitenēm – 62 procentos gadījumu. Ja abiem vecākiem ir konstatēta vēnu varikoze gandrīz 90 procentos gadījumu šo pataloģiju pārmanto. Vēnu varikoze bieži mēdz iedzimt ik pēc vienas paaudzes.
  • Ap 30–35 gadiem sievietēm, jo šajā periodā daiļā dzimuma pārstāvēm ļoti bieži parādās vēnu varikoze. Tomēr, ja slimība ir iedzimta, tā var sākt izpausties meitenēm jau 13, 14 gadu vecumā.
  • Ja lieto hormonālo kontracepciju un līdztekus smēķē, savām vēnām jāvelta pastiprināta uzmanība. Šādā gadījumā, ja ir varikozas vēnas, trombozes risks palielinās desmitkārtīgi. Jāatzīst, ka pat pasīvām smēķētājām nav ieteicama hormonālā kontracepcija, lai izvairītos no vēnu varikozes. Ja ir risks veidoties varikozām vēnām, hormonālie līdzekļi to palielinās. Tā kā hormonālos preparātos esošā viela progesterons atslābina plāno muskuļu slānīti, kas ir vēnas sieniņā, vēnai ir grūtāk nodrošināt pareizu asins plūsmu no kājas pēdas uz organismu. Sāk darboties gravitācijas spēka izraisīta pretēja virziena plūsma (no augšas uz leju). Pirms hormonālo līdzekļu lietošanas uzsākšanas vēlama vēnu diagnostika, jo ar neapbruņotu aci pirmās varikozes pazīmes manīt nevar.
  • Pēc mazuļa piedzimšanas, jo par riska faktoru kalpo arī grūtniecība. Šajā laikā sievietes organismā notiek hormonālas izmaiņas un asinīs palielinās sievišķo hormonu līmenis, kā rezultātā vēnu sieniņas kļūst vājākas. Vēlīnā periodā, auglim nospiežot iegurņa vēnas, rodas papildu spiediens, traucējot normālai asinscirkulācijai un līdz ar to arī pēc bērna piedzimšanas vēnu varikoze var turpināt attīstīties.
  • Ja ir bieži un ilgstoši tiek nospiesta paceles vēna. Arī daudzas stundas atrodoties tupus stāvoklī, piemēram, puķu dobē, tiek traucēta asins cirkulācija.
  • Sportistiem, kam bieži tiek pārslogoti kāju muskuļi, jo tad ir liela iespējamība iedzīvoties vēnu problēmās.
  • Ja ir liekais svars, jo tā ietekmē pastiprinās slodze uz kājām.
  • Ja ilgstoši un regulāri (vairāk nekā četras stundas) uzturas karstumā vai strādā fiziski smagu darbu, jo tad paplašinās asinsvadi un to funkcionālā spēja samazinās.
  • Ja valkā augstpapēžu apavus, kas ne tikai veicina plakanās pēdas veidošanos un pastiprinātu pēdas svīšanu (tiek nospiesti sviedru dziedzeri, kas atrodas pēdas spilventiņos pie pirkstiem), bet arī vēnu varikozi. Staigājot kurpēs uz augstiem papēžiem, tiek nostiepts ikru muskulis, kas ir galvenais venozais pumpis, un vēnās veidojas asins sastrēgums, kas ir "labvēlīga augsne" vēnu varikozei. Ne velti ar to 3– 4 reizes biežāk slimo sievietes.
  • Ja nomāc nekonkrēta nepatīkama sajūta kājās, tās pastāvīgi ir nogurušas, kā pielietas ar svinu, veidojas tūska, smeldzošas sāpes kāju ikru rajonā (dažkārt kāju ikru muskuļos mēdz būt arī krampji).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!