Foto: Shutterstock

Jauns dāņu pētījums kārtējo reizi pierādījis C vitamīna lielo vērtību veselības veicināšanā – zinātnieki konstatējuši, ka C vitamīna daudzums organismā, kas rodas, uzturā lietojot vairāk augļus un dārzeņus, ir cieši saistīts ar sirds slimību riska samazināšanu, raksta medicaldaly.com.

"Tiem cilvēkiem, kas uzturā lietoja vairāk dārzeņu un augļu, par 15 % samazinājās risks saslimt ar kardiovaskulārām slimībām un par 20 % samazinājās pāragras nāves risks, salīdzinājumā ar tiem, kas augļus un dārzeņus ēda reti," paziņojumā par pētījumu saka dr. Kamilla Kobulecki (Camilla Kobylecki), Klīniskās bioķīmijas departamenta vadītāja Herlev un Gentofte slimnīcā.

Bļodiņa zemeņu, liels apelsīns vai porcija sasmalcinātu brokoļu katru dienu palīdzēs uzņemt pietiekami C vitamīna. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu cilvēka organisma normālas fizioloģiskās funkcijas, veidotu audus, kā arī palīdzētu absorbēt, piemēram, tādu svarīgu vielu kā dzelzs. Tāpat C vitamīns ir svarīgs antioksidants, kas palīdz organisma šūnas aizsargāt no dažādu slimību, tostarp vēža, izraisītiem bojājumiem. 

Svarīgi atcerēties, ka organisms nespēj uzglabāt C vitamīnu, tāpēc tas jāuzņem ik dienas vajadzīgajās devās. 

Laba ziņa ir tā, ka C vitamīns ir ūdenī šķīstošs, kas nozīmē, ka, ja gadījies to uzņemt par daudz, no organisma tas viegli tiks izvadīts ar urīnu. Tāpēc, gandrīz nav iespējams pārdozēt šo veselīgo vitamīnu. Vismaz ar ēdienu vien – nē!.

Foto: Shutterstock

Ar minēto pētījumu zinātnieki vēlējušies pārbaudīt dažu iepriekš veiktu pētījumu rezultātus. Proti, daži pētījumi par šo tēmu parādījuši, ka vidējais C vitamīna līmenis, kas asinīs radies, lietojot uzturā augļus un dārzeņus, korelē ar sirds išēmiskās slimības riska pazemināšanos. Savukārt citos pētījumos šo saistību tomēr nav spēts pierādīt. 

Lai pārbaudītu izvirzīto hipotēzi, pētnieku komanda veica eksperimentu, pamatojoties uz iepriekš veiktu Kopenhāgenas vispārējās populācijas datu apkopojumu. Proti, Dānijā centralizēti tiek reģistrēta katra iedzīvotāja diagnozes, izmantojot datus par recepšu zālēm, kā arī demogrāfisko informāciju – ļoti daudzveidīgu informāciju, tostarp brāļu un māsu skaitu, ienākumiem, pārtikas patēriņu un izglītības līmeni. Pētniekiem bija piekļuve preciziem datiem (līdz pat katra cilvēka DNS kodam) par aptuveni 100000 dāņiem.

Viņi pētījumā fokusējušies uz tiem cilvēkiem, kam konstatēta išēmiskā sirds slimība vai kas no tās bija jau miruši. Tāpat tika pētīti tie, kam ir ģenētiska nosliece uz augstāku C vitamīna līmeni asinīs. Pētījuma rezultāti parādīja, ka augsts augļu un dārzeņu patēriņš saistīts ar zemu risku saslimt ar sirds slimībām vai pāragru mirstību jebkura iemesla dēļ.

Tāpat pētnieki arī atklāja, ka to cilvēku, kam ir ģenētiski augsta C vitamīna koncentrācija asinīs, rezultāti bija līdzīgi tiem, kas vienkārši daudz ēda C vitamīnu saturošos augļus un dārzeņus. Tas licis domāt, ka zemāks risks saslimt ar sirds slimībām vai no tām nomirt, visticamāk ir saistīts ar augstas koncentrācijas C vitamīna līmenis asinīs, vienalga kā tas uzņemts. 

"Mēs jau iepriekš zinājām, ka C vitamīns ir veselībai nepieciešams, tomēr tagad mūsu speciālisti precīzi pierādīja, kāpēc tas tā ir," uzsver pētījuma konsultants un Kopenhāgenas Universitātes profesors Borge Nordestgāds (Borge Nordestgaard). "Augļu un dārzeņu ēšana ir dabīgs veids, kā uzņemt C vitamīnu," piebilst profesors. Un kad gan vēl labāk to darīt, ja ne tieši tagad -  vasaras pilnbredā?

Vairāk informācijas: Kobylecki C, Afzal S, Smith GD, Nordestgaard BG. Genetically high plasma vitamin C, intake of fruit and vegetables, and risk of ischemic heart disease and all-cause mortality: a Mendelian randomization study. American Journal of Clinical Nutrition. 2015.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!