Foto: Shutterstock

Ir sācies gavēņa laiks, ko daudzi steidz izmantot, lai atsacītos no kāda it kā tīkama, bet traucējoša, nevajadzīga ieraduma. Tā var būt gan televizora skatīšanās un sēdēšana internetā (kas ir reāli laika zagļi), gan arī atsevišķu produktu vai produktu grupu izslēgšana no uztura. Šoreiz es neapskatīšu gavēņa patiesos iemeslus un būtību, bet gan mēģināšu sniegt īsu ieskatu tā saistībai ar atteikšanos no konkrētiem pārtikas produktiem un veselību. Kā gavēnis ietekmēs mūsu veselību, ir atkarīgs no mums pašiem. Mēs varam gan novārdzināt savu organismu, gan arī to spēcināt.

Atsacīšanās no gaļas

Tradicionāli pirmais, no kā atsakās, ir gaļa. Vai var septiņas nedēļas neēst gaļu un justies labi? Jā, var! Ja netiek izslēgti citi dzīvnieku valsts produkti, tad raizēm par to, ka tiks nodarīts pāri veselībai nevajadzētu būt. B12 vitamīns, kas primāri atrodams gaļā un zivīs, var tikt uzņemts ar citiem produktiem (tas ir arī piena produktos un olās). Gaļa ir grūti sagremojams produkts, attiecīgi to izslēdzot, cilvēks var sākt justies vieglāk un labāk. Bet, ja gaļas iztrūkums uzturā tiks kompensēts ar saldumu ēšanu vai citu neveselīgu produktu lietošanu, tad šādai sevis ierobežošanai, no uzturzinātnes skatu punkta jēgas nav.

Atsacīšanās no jebkāda veida dzīvnieku valsts produktiem

Ja ir nolemts pilnībā atsacīties no piena produktiem, gaļas un olām, tad ir rūpīgi jāpārdomā, ko ikdienā ēst (it īpaši, ja tas nekad iepriekš nav mēģināts). Pieaugušie, kas ir pie labas veselības, to var darīt principā bez bažām, bet tikai tad, ja vitamīnu un minerālvielu rezerves ir optimālas. Ja, piemēram, dzelzs līmenis vai B12 jau tā ir pazemināts, tad šāda atsacīšanās var novest arī līdz slimnīcai. Lai tā nenotiktu, drošības labad ieteiktu lietot kādu vitamīnu un minerālvielu kompleksu. Izteikts nespēks, miegainība, garastāvokļa maiņas un galvas reiboņi ir vieni no pamanāmākajiem vēstnešiem par to, ka kaut kas jūsu organismam trūkst.

Atsacīšanās no saldumiem

Bezsaldumu gavēnis ir pats labākais, ko jūs varat izdarīt savas veselības labā. Šādā veidā nodrošināsiet savu organismu tikai ar tam nepieciešamām uzturvielām, pie kurām rafinēts cukurs nepieder. Papildu ieguvums ir tāds, ka garšas kārpiņām pa šo laiku atjaunosies jutīgums, un pēc gavēņa, pagaršojot cukurotu našķi, tas šķitīs daudz par saldu.

Atsacīšanās no alkohola

Arī laiks bez alkohola nāks organismam par labu, it īpaši, ja mēdzāt to lietot bieži, un tas ir kas vairāk par glāzi vīna pie vakariņām. Šāda pauzīte sniegs aknām atslodzi, kā rezultātā tās varēs darboties efektīgāk, jo nebūs jāattīra organisms no alkohola.

Ja agrāk gavēni ievēroja tikai ticīgi cilvēki, tad tagad tas ir kļuvis par tādu kā modes kliedzienu. Un maksimālisti ir gatavi sēdēt teju uz dārzeņiem vien, kas galīgi nav prāta darbs. Ja gavēni ievērojat pirmo reizi, nemēģiniet atteikties no pārāk daudz produktiem vienlaicīgi. Kā specialists, gribētu ieteikt sakārtot savu uzturu tā, lai varat dzīvot veselīgi un justies enerģiski visu laiku, ne tikai piekopt kampaņveidīgus uztura ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!