Foto: LETA
Jau par tradīciju kļuvusi iniciatīva maijā atzīmēt krūšu veselības dienu, kas šogad notiks jau piekto gadu krūts veselības informatīvās kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" ietvaros.

23.maijā no plkst. 13.00 pie Brīvības pieminekļa tiks atklāta krūšu veselības diena, kas noslēgsies ar rozā lentītes gājienu "Ejam kopā, lai dzīvotu!" (plkst. 14.30), dodoties līdz "Arēna Rīga", kur varēs sekot līdzi labdarības basketbola spēlei (plkst. 16.00) starp Latvijas un Ķīnas sieviešu basketbola izlasēm. Gājiena dalībniekiem ieeja spēlē bez maksas.

Plkst. 13.00 pie Brīvības pieminekļa notiks dažādas aktivitātes, muzikāli priekšnesumi.
Pasākumā piedalīsies grupa "Credo", dziedātāja Sonora Vaice ar grupu "Melo M", grupa "BunchofGentlemen", dziedātāja Diāna Pīrāgs, dziedātāja Elizabete Zagorska, vokālā grupa FRAMEST, meiteņu saksofonu kvartets The Green land, deju grupa RITMS un Argentīnas tango deju studijas TangoStudio vadītāji Aigars Stirna un Marija Okružnova. 

Pasākuma laikā darbosies krūšu pašpārbaudes telts, kur speciālistu pavadībā sievietes varēs iemācīties pareizi veikt krūšu pašpārbaudi. Ikvienai sievietei būtu regulāri katru mēnesi jāveic krūšu pašpārbaude, jo šāda veida pārbaudes kalpo drošībai, lai laicīgi dotos pie ārsta un pārbaudītos.

Tāpat no plkst. 12.00 Brīvības pieminekļa laukumā sievietes varēs pārbaudīt krūšu veselību mobilajā mamogrāfā. Līdzi jāņem Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstule, taču gadījumā, ja vēstule nebūs līdzi vai tā nav saņemta, sievietēm pēc 50 gadu vecuma, pēc sarunas ar ārstu, būs iespēja veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez vēstules.
Jau otro gadu pasākuma dalībniekiem būs iespēja uzrakstīt un nosūtīt pastkarti sev svarīgai sievietei ar mobilās pasta stacijas starpniecību. 

Jogas mīļotāji varēs piedalīties jogas nodarbībā, kas notiks Bastejkalnā. Arī bērniem būs jautras nodarbes pasākumā, viņi varēs radoši darboties īpaši izveidotā stūrītī. 

Pirms gājiena, ap plkst. 14.25, pie Brīvības pieminekļa tiks uzņemta kopbilde, veidojot dzīvo rozā lentīti, kas tiks fotografēta no viesnīca Roma augšstāva, stāsta organizatori. Plkst. 14.30 pūtēju orķestra pavadībā tikšot uzsākts gājiens "Ejam kopā, lai dzīvotu!" no Brīvības pieminekļa uz "Arēna Rīga", kur notiks labdarības basketbola spēle. Tās sākums plkst. 16.00.

Šogad pirms spēles "Arēna Rīga" notiks īpašs pasākums– Latvijas veļas ražotāja "Lauma Lingerie" modes skate sadarbībā ar Latvijas Bodibildinga, fitnesa un bodifitnesa federāciju un stilisti, multimākslinieci, make - up treneri Annu Zīriņu. 

23.maija krūts veselības dienas pasākumos aicināts piedalīties ikviens. Krūts veselības dienas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību sieviešu veselībai, un vēl vairāk sieviešu pasargāt no vēlīni diagnosticēta krūts vēža atklāšanas. 

Ik gadu Latvijā tiek atklāti vairāk nekā tūkstoš krūts vēža gadījumi. Valsts apmaksātas skrīninga programmas ietvaros visām sievietēm pēc 50 gadu vecuma tiek nosūtīts uzaicinājums pārbaudīt krūtis, tomēr jāpiebilst, ka krūts vēzis nav tikai vecāku sieviešu slimība, un ar šo slimību saslimst arvien jaunāki cilvēki. Svarīgākais, lai glābtu viņu dzīvību, ir pēc iespējas ātrāka diagnostika un ārstēšana. 

Plašāka informācija par kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" www.pārbaudikrūtis.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!