Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunās HIV ārstēšanas metodes izmēģinājumi, pie kā strādā piecu Lielbritānijas vadošo universitāšu zinātnieki un ārsti, devuši pamatu lielām cerībām – pēc ārstēšanas pirmā pārbaudītā pacienta asinīs vairs nav uzietas nāvējošā vīrusa pēdas, vēstī "The Guardian".

Lielbritānijas zinātnieki un ārsti pašlaik strādā pie revolucionārās HIV ārstēšanas metodes pārbaudes, ar kuru, iespējams, varēs pilnībā izārstēt HIV infekciju. Pēdējās dienās izskanējušas ziņas par ievērojamiem panākumiem – HIV inficētam pacientam, kurš ārstējies ar šo metodi, veicot HIV pārbaudes, vīrusu asinīs atrast vairs nav izdevies.

Pētījumā, ko ar Nacionālā veselības dienesta atbalstu veic piecas Lielbritānijas vadošās universitātes, tiek izmēģināta jauna ārstēšanas metode, kurā tiek kombinēti standarta antiretrovīrusu medikamenti ar zālēm, kas reaktivē organismā paslēpušos un snaudošos vīrusus, un vakcīnu, kas pamudina imūno sistēmu atrast un iznīcināt tos, vēstī "The Guardian"

Līdz šim lietotās antiretrovīrusu zāles vienas pašas efektīvi apstādina HIV vīrusa vairošanos, taču nespēj pavisam izskaust šo infekciju no organisma, tādēļ pacientam šie medikamenti ir jālieto visa mūža garumā.

Jaunās ārstēšana metodes izmēģinājumos pašlaik piedalās 50 pacienti. Pirmajam no tiem veiktie testi vairs nav uzrādījuši nāvējošo vīrusu organismā.

Lielbritānijas zinātnieki un ārsti pašlaik strādā pie revolucionārās HIV ārstēšanas metodes pārbaudes, ar kuru, iespējams, varēs pilnībā izārstēt HIV infekciju. Pēdējās dienās izskanējušas ziņas par ievērojamiem panākumiem – HIV inficētam pacientam, kurš ārstējies ar šo metodi, veicot HIV pārbaudes, vīrusu atrast vairs nav izdevies.
Vēl gan ir garš ceļš ejams, lai jauno ārstēšanas metodi varētu pasludināt par veiksmīgu, jo arī agrāk ir bijuši gadījumi, kad pārbaudes liecinājušas, ka pacientu izdevies izārstēt, taču pēc laika vīruss atkal parādījies no jauna.

Piemēram, 2010. gadā Misisipi štatā kādai meitenītei, kuras mātei dzemdību laikā tika konstatēts HIV vīruss, uzreiz pēc nākšanas pasaulē tika uzsākta spēcīga HIV terapija ar antiretrovīrusu medikamentiem. Ārstēšana turpinājās, līdz slimnīca pēc 18 mēnešiem pazaudēja no redzesloka meitenes māti. Kad māte ar meitu piecus mēnešus vēlāk tomēr parādījās, mazās asinīs vīruss netika atrasts, kas viesa cerības, ka agrīni uzsākta ārstēšana varētu būt panākumu atslēga HIV ārstēšanā, tomēr pēc diviem gadiem vīruss atkal parādījās.

Tā kā jaunajā ārstēšanas metodē joprojām tiek izmantoti arī antiretrovīrusu medikamenti, zinātnieki pagaidām nevar būt droši, ka infekciju tiešām izdevies uzveikt. Tomēr zinātnieki ir optimistiski noskaņoti.

Vēl gan ir garš ceļš ejams, lai jauno ārstēšanas metodi varētu pasludināt par veiksmīgu, jo arī agrāk ir bijuši gadījumi, kad pārbaudes liecinājušas, ka pacientu izdevies izārstēt, taču pēc laika vīruss atkal parādījies no jauna.
"Šis ir viens no pirmajiem nopietnajiem mēģinājumiem pilnībā izārstēt HIV. Mēs pētām reālu iespēju izārstēt HIV. Tas ir milzīgs izaicinājums, un joprojām ir pāragri ko spriest, taču pašreizējie panākumi ir ievērības cienīgi," britu laikrakstam "The Sunday Times" teicis Lielbritānijas Nacionālā Veselības dienesta Pētniecības biroja pārstāvis Marks Semjuels (Mark Samuels).

HIV spēj noslēpties no imūnās sistēmas pasīvās šūnās, kur ar mūsdienu attīstītajām izmeklēšanas metodēm nav atrodams. Ar jauno ārstēšanas metodi zinātnieki cenšas vīrusus izvilināt no slēptuvēm un panākt, lai cilvēka imūnā sistēma tos atpazīst un iznīcina.

"Rutks" jau ziņoja, ka pašlaik Latvija ieņem 2. vietu Eiropas Savienībā (ES) pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī 1. vietu ES pēc jaunatklāto AIDS gadījumu skaita, kad slimība tiek atklāta tās pēdējā stadijā. Šobrīd Latvijā reģistrēti gandrīz 7000 HIV inficētu pacientu, taču speciālisti ir pārliecināti, ka to skaits patiesībā ir krietni lielāks, jo daudzi par inficēšanos pat nenojauš. Par HIV augsto izplatību Latvijā un tās iemesliem vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!