Foto: PantherMedia/Scanpix

24. maijā portāls "Delfi" publicēja izmisuma pilnu lasītājas Valijas Miezītes vēstuli Valsts prezidentam, kurā sieviete pauda sašutumu par to, kādēļ pāri robežai netiek laistas viņas no Indijas pasūtītās zāles C hepatīta ārstēšanai, lūdzot Raimonda Vējoņa palīdzību. Pēc ilgas cīņas ar birokrātija, valdība pieņēma labojumus Ministru kabineta noteikumos, kas tagad ļāvuši Valijai Miezītei saņemt savas pasūtītās zāles no Indijas, raksta "Latvijas Avīze".

Valijai ir 63 gadi, un viņa dzīvo Apē. Izaudzinājusi piecus dēlus un vairāk nekā divdesmit gadus nostrādājusi slimnīcā par laboranti. Tagad gan viņa strādā citā sfērā. Par to, ka slimo ar C hepatītu, uzzinājusi pavisam nejauši – nav jutusies īsti labi, tādēļ lūgusi ģimenes ārstam, lai nosūta uz analīzēm, tostarp bioķīmiskajām. Tā atklājies, ka viņai ir C hepatīts. Valija izgājusi divus ilgus ārstēšanās kursus ar Latvijā pieejamajiem medikamentiem, kuru laikā cietusi no smagām blaknēm, taču rezultāta nav – slimība turpina progresēt. Sieviete skaidro, ka medikamentu ietekmē viņai izveidojusies mazasinība, krities leikocītu skaits un pazeminājusies imunitāte, mocījis pastāvīgs bezspēks.

Jautāta par to, kā saslimusi, Valija Miezīte stāsta, ka visticamāk tas noticis slimnīcā. "Nevaru gan to precīzi pateikt, bet tas ir ļoti iespējams, jo mani sauca palīgā arī tad, kad bija nopietnas traumas, avārijas un cita veida asiņošanas. Padomju laikā jau mēs strādājām bez gumijas cimdiem," atzīst Valija. "Saka, ka C hepatīts ir narkomānu un izvirtuļu slimība, bet tās ir pilnīgas muļķības! Es, piemēram, ne narkotikas, ne alkoholu nelietoju, nesmēķēju. Man ir viens vīrs un pieci bērni," portālam "Rutks" stāstīja Valija. Valijas stāstu lasi šeit.

Valija meklējusi citas iespējas, kā uzveikt C hepatītu, un internetā, C hepatīta slimnieku forumā portālā "Cālis", atradusi informāciju, ka Indijā tiek ražotas un tirgotas jaunas un efektīvas zāles C hepatīta ārstēšanai. Atsauksmes – labas, daudzi izārstējušies. Cena, salīdzinot ar citiem medikamentiem, pieņemama – 1000 dolāru (apmēram 893 eiro trīs mēnešu kurss). "Cik lasīju, trīs mēnešus padzer un viss – vīrusa vairs nav. Cilvēks ir vesels, var pilnvērtīgi atgriezties darba tirgū. Un, galvenais, blakņu praktiski nav."

Valija jautājusi arī savai dakterei par šiem medikamentiem. "Hepatoloģe izrakstīja receptes (jālieto divi medikamenti vienlaikus), jo cilvēki Latvijā ar šīm zālēm jau ir ārstējušies, un ir ļoti labi rezultāti – cilvēki ir izārstējušies," saka Valija.

Pēc laika no tirgotāja saņēmusi paziņojumu, ka zāles 9. maijā ir izsūtītas. Bet 23. maijā Valijai e-pastā pienākusi vēstule no muitas uzraudzes, kas vēstījusi – pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr.416 "Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība", viņai zāļu atmuitošana un izsniegšana ir atteikta. Šā gada 2. februārī šajos noteikumos izdarīti grozījumi, kas stājušies spēkā 1. martā, un paredz, ka no "trešajām valstīm" zāles ievest nedrīkst. Tad Valijas kundze vērsās pie Valsts prezidenta un sabiedrības, lai kaut kā tiktu galā ar birokrātiju, kas liedza kļūt veselai. Jānis Miezītis, Valijas dzīvesbiedrs, divas dienas piketēja pie Ministru kabineta, cīnoties par savas sievas dzīvību. Pēc vairākiem rakstiem medijos, sabiedrības sašutuma un Valijas kundzes vēstulēm, valdība tomēr izskatīja grozījumus noteikumos un veica labojumus.

Tagad valdības pieņemtie noteikumu labojumi ir stājušies spēkā, un atkal ir iepriekšējā kārtība recepšu zāļu saņemšanai pasta sūtījumos no trešajām valstīm, kas ļaus tikt pie zālēm, ja tās nespēj nodrošināt valsts vai valsts apmaksātie medikamenti nepalīdz, kā tas bija Valijai.

"Beidzot! Beidzot tas murgs ir beidzies. Man skumji, ka nācās cīnīties ar savu valsti par tādu, it kā pašsaprotamu, lietu kā iespēju saņemt zāles dzīvībai. Arī pēc noteikumu atcelšanas bija jāsaskaras ar birokrātiju, kura dažu mirkli iedzina gan izmisumā, gan anekdotei līdzīgā sižetā. Visu šo laiku arī zāļu izplatītājs no Indijas sekoja līdzi notikumiem. Viņš uzdeva jautājumu: "Kas jums tā par valsts iekārtu? Kur jūs dzīvojat?" Viņš sūtot dažādas zāles pa visu pasauli, bet ar tādu situāciju sastopoties pirmo reizi. Bet viss ir labi, kas labi beidzas!" Valijas kundze stāstījusi "Latvijas Avīzei".

Ik gadu C hepatīta vīruss asinīs tiek atklāts vairāk nekā 1000 cilvēkiem Latvijā. Pašlaik Latvijas valsts kompensēto zāļu saraksts pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!