Piedāvājam ielūkoties Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veidotās videogrāmatas "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" otrajā nodaļā, kur šefpavārs Normunds Baranovskis atklāj savus paņēmienus, kā gādā par sirds veselību. Viņa skatījumā jebkura mājokļa sirds ir virtuve, un Normunds ir pārliecināts, ka teju viss šajā pasaulē sākas ar ēdienu – arī sirds veselība.

Šefpavārs iesaka padarīt savu dzīvesveidu veselīgāku, sākot ar pavisam mazām lietām, piemēram, pankūkām nelikt klāt ne cukuru, ne sāli, jo tām tik un tā virsū tiek likts ievārījums, siers vai kas cits, kas piešķir garšu.

Noskatoties video, uzzināsi arī, kāpēc šefpavārs iesaka lielveikalā vispirms noiet gar dārzeņu, nevis vistiņu stendu un kādai vajadzētu būt sajūtai pēc tam, kad esi labi paēdis. Baranovskis atklāj arī vienu no savām iemīļotākajām un vienlaikus vienkāršākajām olu gatavošanas receptēm – Benedikta olas, kuru gatavošanā netiek izmantotas taukvielas.

Atgādinām, ka SPKC organizētās kampaņas "Mīli savu sirdi!" ietvaros izveidotajā videogrāmatā "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" ietvertas septiņu Latvijā zināmu cilvēku dzīvesveida receptes, kā rūpēties par savu sirdi. Tāpat katrs no grāmatas varoņiem dalās ar kādu savā ģimenē iecienītu, viegli pagatavojama un sirdij vērtīga ēdiena recepti. Portāls Rutks.lv no 7. līdz 13. decembrim katru dienu publicē pa vienam stāstam.

Noskatoties visu videogrāmatu, uzzināsi, kāda loma mūziķa Jorana Šteinhauera dzīvē ir staigāšanai, ko par sāli domā kardiologs Valters Stirna, un kādus veselīgus kārumus iecienījis pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš. Savukārt uzņēmēja Dagnija Brūvere stāstīs, kas viņas dzīvē ir galvenais – sirds vai prāts. Vēl varēsi noskaidrot, kā savu dzīvesprieku un sirds veselību vairo aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone, kā arī izmēģināt žurnālistes Agneses Drunkas iecienītāko salātu recepti.

Videogrāmatas "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" pirmā nodaļa, ko veido kardiologa Valtera Stirnas stāsts, apskatāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!