Foto: Ailitas Kukas glezna. Privātais arhīvs

8. un 9. martā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāvā būs skatāma izstāde "Prieks mostas!", kur varēs iepazīties ar mākslas darbiem, kuru autori – cilvēki ar kustību traucējumiem. Izstāde tiks atklāta Sieviešu dienā pulksten 9. Ieeja bez maksas.

Izstādē būs aplūkojamas Ailitas Kukas gleznas, kuras veidotas akvareļa tehnikā, kā arī Nadeždas Kuzminas dzeja. Abām sievietēm jau bērnībā diagnosticēta progresējoša muskuļu distrofija, kuras dēļ abas spiestas pārvietoties ratiņkrēslā, tomēr tas nav liedzis katrai attīstīt savu talantu.

Izstāde "Prieks mostas!" tapusi organizācijas "Jaunatne ar Misiju – Rīga" aktivitātes cilvēkiem ar kustību traucējumiem "Wings for Wheels" (no ang. val. spārni riteņiem) ietvaros. Tās mērķis ir veicināt cilvēku ar kustību traucējumiem garīgo, fizisko un emocionālo attīstību ar izglītojošu un radošu aktivitāšu palīdzību, tā sekmējot viņu integrāciju sabiedrībā.

Aizraušanās ar kādu vaļasprieku sniedz iespēju cilvēkiem ar kustību traucējumiem piepildīt savu ikdienu un aizmirst par grūtībām. Izstādes darbu autori nav profesionāli mācījušies gleznot vai rakstīt dzeju – tas ir viņu vaļasprieks un brīvā laika pavadīšanas veids.

Ailita Kuka par gleznošanu:

"Nekad neesmu domājusi, ka man ir kaut mazākais talants uz zīmēšanu, tāpēc dzīves lielāko daļu to nemaz nemēģināju. Pirms dažiem gadiem kādā no "Wings for Wheels" nometnēm man bija iespēja spontāni pamēģināt "parotaļāties ar krāsām", un, iespējams, tajā brīdī manī pamodās interese par krāsu pasauli. Tomēr vēl vajadzēja paiet dažiem gadiem, kuru laikā es sapratu, ka šī interese nepazūd un es aizvien vairāk gribu vismaz pamēģināt, kas man sanāks. Dievs pašķīra man iespēju iepazīties ar Helēnu Vinogradovu, kura piekrita regulāri mani apciemot un pamācīt gleznošanas pamatus."

Ar Ailitas dzīvesstāstu iespējams iepazīties šeit.

Nadežda Kuzmina par dzeju:

"Dzeju es sāku rakstīt sen. Reiz adot, pavisam negaidot, domās izveidojās pāris rindiņas, un pamanīju, ka tās ir ar atskaņām. Tas mani pārsteidza. Pierakstīju tās. Turpināju adīt un centos izdomāt vēl pāris rindiņu, kas būtu kā turpinājums iepriekšējām. Tas izdevās ne uzreiz un ar lielām pūlēm. (..)

Dievam ir milzīgs daudzums talantu. Viņš mūs rada mūsu mātes miesās, Viņš mīl katru cilvēku, neatkarīgi no tā, kādi mēs esam, un Dievs dāsni dāvā katram cilvēkam savā laikā kādus noteiktus talantus. Svarīgi ir nenovērsties no tiem, bet gan pielikt visas pūles, lai tos attīstītu."

Vairāk par Nadeždu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!