Foto: Kadrs no video

Veselības ministrija (VM) plāno izstrādāt sistēmu, lai pacienti ar aizdomām par onkoloģisko saslimšanu tiktu izmeklēti desmit dienu laikā pēc aizdomu rašanās, stāstīja Veselības ministrijā.

Veselības ministre Anda Čakša par sistēmas veidošanu ceturtdien informēja, tiekoties ar Veselības aprūpes darba devēju asociācijas pārstāvjiem (VADDA).

"Šo izmeklējumu veikšanai tiks rasts papildus finansējums, jo onkoloģija nedrīkst būt galvenais nāves cēlonis 21. gadsimtā. Mūsu mērķis ir panākt, lai saslimšana tiktu diagnosticēta aizvien agrākā stadijā," pauda Čakša.

Veselības ministre kopā ar VADDA pārstāvjiem vienojās par noteiktu kvalitātes kritēriju izstrādes nepieciešamību izmeklējumiem, lai pacientam pie ārsta nebūtu jādodas vairākkārt. Kvalitātes kritēriju izstrāde ļautu izskaust dubulto radioloģisko un laboratorisko izmeklējumu problemātiku, rodot valsts budžeta līdzekļu ietaupījumu.

Tikšanās laikā VADDA pārstāvji pauda atbalstu arī Čakšas nostājai, ka nepieciešams palielināt kopējo finansējumu no valsts budžeta veselības aprūpei. Pirmais slieksnis, kas jāsasniedz, ir 12% no valsts budžeta novirzīšana veselībai. Mērķa sasniegšanai nepieciešami papildus 140 miljoni eiro. Šobrīd Latvija tam atvēlējusi 9,8%, bet Igaunija tam atvēl jau 14%. Eiropas valstu vidējais līmenis ir vēl augstāks.

Sanāksmes laikā tika pārrunāti arī dažādi citi ar veselības aprūpi saistīti jautājumi, tostarp veselības aprūpes finansēšanas modeļi, ārstniecības personu darba samaksas jautājums, medicīnas tehnoloģiju reģistrācija, veselības aprūpes pakalpojumu tarifu pārskatīšana un citi jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!