Foto: Shutterstock

Vasarā, kad slāpes moka biežāk un dienā nereti vairākkārt sanāk iegriezties veikalā pēc minerālūdens pudelītes, dažs nolemj rīkoties taupīgāk – nevis mest izdzerto pudeli laukā, bet pats atkārtoti uzpildīt. Pirktākais britu laikraksts "The Sun" brīdina, ka šāda rīcība var būt bīstama veselībai, jo pudelē var savairoties dažādi mikroorganismi. Arī pašmāju speciālisti sarunā ar "'Rutks" atzīst, ka šāds risks ir, turklāt PET pudeles nemaz nav paredzētas atkārtotai lietošanai.

Rievas plastmasas pudeles iekšpusē ir ideāla vieta, kur vairoties baktērijām, un var kļūt par mājvietu arī dažādiem bīstamiem mikroorganismiem, piemēram, norovīrusam un citiem tā dēvētajiem vēdera vīrusiem, kam raksturīgi visai nepatīkami simptomi – slikta dūša, vemšana, caureja, vēdera sāpes, galvassāpes un paaugstināta temperatūra, vēstī "The Sun".

Tā kā plastmasas pudele pirms atkārtotas uzpildīšanas parasti labākajā gadījumā tiek vien izskalota, nevis rūpīgi izmazgāta, tajā iekļuvušie mikroorganismi turpina vairoties. Un, jo karstāks laiks, jo labvēlīgāki tiem apstākļi un ātrāk pieaug to skaits.

"The Sun" atsaucas uz pētījumu, kas publicēts "Canadian Journal of Public Health". Tā laikā Kalgari Universitātes pētnieki savākuši 76 pamatskolas skolēnu plastmasas pudeles, no kurām liela daļa dienu no dienas izmantotas mēnešiem. Atklājies, ka gandrīz divās trešdaļās pudeļu baktēriju daudzums pārsniedz dzeramajā ūdenī pieļaujamo normu, vēstī "The Sun".

Tā kā plastmasas pudele pirms atkārtotas uzpildīšanas parasti labākajā gadījumā tiek vien izskalota, nevis rūpīgi izmazgāta, tajā iekļuvušie mikroorganismi turpina vairoties. Un, jo karstāks laiks, jo labvēlīgāki tiem apstākļi un ātrāk pieaug to skaits.
Aicinot atkārtoti neizmantot vienreizlietojamās plastmasas pudeles, laikraksts min arī eksperimentu, ko veicis ASV Teksasas štata telekanāls KLTV – tā laikā no vien nedēļu atkārtoti izmantotu pudeļu kakliņiem tika paņemtas uztriepes mikroskopiskai izmeklēšanai. Teksasas Universitātes Veselības centra medicīnas doktors Ričards Volless (Richard Wallace) KLTV komentējis pārbaužu rezultātus: "Visās tajās bija ļoti daudz baktēriju, kas var padarīt jūs ļoti slimus, izraisot līdzīgus simptomus kā saindēšanās ar pārtiku. Tās var izraisīt sliktu dūšu, vemšanu, caureju. Būtībā – briesmīgāko caureju, kāda jums jelkad ir bijusi."
Foto: Panthermedia/Scanpix

Plastmasas pudeles izmazgāšana ar vieglu ziepjūdeni var likt baktērijām trūkties, tomēr minerālūdens pudeles ir ļoti grūti kārtīgi izmazgāt, līdz ar to arī pēc šādas mazgāšanas baktērijas pudelē var palikt un turpināt vairoties, brīdina "The Sun".

Tāpat bieža pudeles mazgāšana, jo īpaši, ja izmanto karstu ūdeni, var izraisīt plastmasas sabrukšanu. "Sakarsēšana noteikti veicina dažādu ķimikāliju atbrīvošanos no plastmasas un iekļūšanu pudeles saturā," laikrakstam norādījis Sinsinati Universitātes farmakoloģijas profesors Skots Belčers (Scott Belcher).

Tāpat bieža pudeles mazgāšana, jo īpaši, ja izmanto karstu ūdeni, var izraisīt plastmasas sabrukšanu.

"The Sun" iesaka labāk dzert no glāzes, ko izmazgāt vieglāk, vai atkārtotai lietošanai paredzētas plastmasas pudeles, vislabāk tādas, ko drīkst likt trauku mazgājamajā mašīnā (jābūt norādei).

Latvijas speciālisti: vienreizlietojamās pudeles nav paredzētas atkārtotai uzpildīšanai

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore, infektoloģe Ludmila Vīksna sarunā ar "Rutks" apstiprināja, ka plastmasas pudelē, kas ilgstoši tiek lietota atkārtoti un netiek kārtīgi mazgāta, var savairoties dažādi mikroorganismi. Var arī gadīties, ka tajā savairojas norovīrusi vai citi vēdera vīrusi, taču šāda iespējamība ir visai maza.

Slimību profilakses un kontroles centrā "Rutks" uzzināja, ka bīstamie mikroorganismi pudelē nevar uzrasties paši no sevis. Lai tie sāktu vairoties, tiem vispirms tur kaut kā ir jānonāk. Tie var tikt ienesti pudelē, piemēram, ar netīrām rokām vai šķidrumu, kas tajā ticis ieliets. Tātad tā var notikt, ja, lietojot pudeli, netiek ievērotas higiēnas normas.

Veikalos nopērkamās minerālūdens pudeles nav ražotas ar domu, ka tās tiks izmantotas atkārtoti, norādīja PVD. PET pudeles ir vienreizlietojamās pudeles, un ražotājam nav pienākums rūpēties par to, lai minerālūdens pudele būtu droša atkārtotai lietošanai.
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Jana Neimane "Rutks" norādīja: "PVD uzrauga ūdens ražotnes, izplatītājus, tirgotājus. Tas, ka cilvēki izmanto vienreizlietojamās pudeles atkārtoti mājas apstākļos, piepildot tās ar ūdeni vai kādu citu šķidrumu, ir pašu cilvēku atbildība."

Veikalos nopērkamās minerālūdens pudeles nav ražotas ar domu, ka tās tiks izmantotas atkārtoti, norādīja PVD. PET pudeles ir vienreizlietojamās pudeles, un ražotājam nav pienākums rūpēties par to, lai minerālūdens pudele būtu droša atkārtotai lietošanai. Tiem, kuri piekopj šādu praksi, Neimane iesaka iegādāties pudeles, kas speciāli paredzētas vairākkārtējai lietošanai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!