Foto: F64
Daudziem no mums sāpes ir visai ikdienišķa lieta, un mēs esam gatavi darīt visu, lai tās novērstu vai vismaz atvieglotu to stipruma pakāpi. Iespējams, tieši tāpēc cīņā pret sāpēm mēs izdomājam ne mazums mītu, kuri mums visbiežāk nodara tikai kaitējumu. Lai gan ir arī daži izņēmumi, kad it kā šķietami neticami novērojumi par sāpēm rod arī izskaidrojumu un pierādītu efektivitāti sāpju mazināšanai.

Piedāvājam "Zdorovie" apkopojumu – septiņi populārākie mīti par sāpēm un par to, kam ir vērts ticēt, bet kam ne.

Pirmā teorija: Laika apstākļi var ietekmēt sāpju rašanos vai pastiprināšanos

Fakti: Ja sāpes locītavās kļūst izteiktākas, piemēram, lietus vai liela sala laikā, tā nav tavas iztēles spēle. Lai gan dažādu pētījumu rezultāti nav viennozīmīgi, par tiem ir gana daudz diskusiju, tomēr atmosfēras spiediena izmaiņas patiešām var pastiprināt sāpes, piemēram, cilvēkiem, kuri slimo ar artrītu. Zinātnieku skaidrojums ir tāds, – atmosfēras spiediens ietekmē arī spiedienu locītavās. Siltāka laika iestāšanās vai anticiklons – gluži pretēji – sāpes atvieglo.

Otrā teorija: Muguras sāpju gadījumā nepieciešams miers

Fakti: Izņemot atveseļošanās periodu pēc kādas traumas, lielākā daļa ekspertu uzskata, ka gultas režīms ir sliktākais, ko tu vari izdarīt gadījumos, ja tevi moka muguras sāpes. Bez fiziskām aktivitātēm tu ātri zaudē formu un sāc izjust jau daudz asākas sāpes, kad tu beidzot izlem, ka jāpakustas. Stiepšanās, joga un spēka vingrojumi, tieši pretēji, palīdzēs sāpes mugurā mazināt. Tādēļ – kusties, nevis guli!

Trešā teorija: Notievēšana atbrīvos no hroniskām sāpēm

Fakti: Ja tev ir liekais svars, tā samazināšana palīdzēs mazināt spiedienu uz locītavām un mugurkaulu, līdz ar to arī atvieglojot sāpes. Atbrīvojoties pat no dažiem liekajiem kilogramiem, tu vari gaidīt sāpju mazināšanos ceļu locītavās un gurnos/gūžās, nerunājot nemaz par to, ka liekā svara likvidēšana pati par sevi nes ievērojamus plusus tava organisma veselībai kopumā.

Foto: Shutterstock

Ceturtā teorija: Ja sāpēm nav iemesla, tad to iemesls rodams galvā

Fakti: Tas, ka ārsti nevar atrast sāpju cēloni, vēl nenozīmē, ka cilvēkam tādu nav! Sāpes – interpretē galvas smadzeņu neiroloģisko parādību, ko sauc par "nocicepciju" vai nervu šķiedru sāpīgu uzbudinājumu. Ņemot vērā cilvēka organisma sarežģītību, noteikt visus iespējamos sāpju iemeslus, ir praktiski neiespējami. Fibromialģija un hroniska noguruma sindroms ir tikai divas no daudzām neizskaidrojamām slimībām, kas var izraisīt sāpes.Piektā teorija: Nelielas sāpesnav iemesla uztraukumam

Piektā teorija: Nelielas sāpes - nav iemesls uztraukumam

Fakti: Ne mazums cilvēku domā, ka sāpes ir tās, ar kurām vienkārši jāmācās sadzīvot, lai gan patiesībā, ignorēt tās gan nedrīkstētu! Pat, ja sāpes iespējams atvieglot ar visparastāko aptiekā nopērkamo tabletīti, vērsies pie ārsta, ja tās nepāriet 1-2 nedēļu laikā vai paliek arvien sliktāk un jau traucē taviem ikdienas darbiem. Uztver sāpes kā sarkano signālu uz automašīnas vadības paneļa – tas ir brīdinājums, ka sākušās kādas problēmas.

Foto: Shutterstock

Sestā teorija: Sāpes – dabīga novecošanās pazīme

Fakti: Tieši tāpat kā grumbas un sirmi mati, sāpes un diskomforts agri vai vēlu sasniedz ikvienu no mums. Taču hroniskām sāpēm gan nevajadzētu būt kā ikdienas sastāvdaļai. Vairums cilvēku ar šo problēmu nesaskaras, pat esot jau pietiekami solīdā vecumā. Ja vien tas nav par tevi – vērsies pie ārsta. Ģimenes ārsts var palīdzēt atrast risinājumu, kā tikt galā ar sāpēm.

Septītā teorija: Pretsāpju medikamenti var radīt atkarību

Fakti: Ja pretsāpju medikamentus izmantosi, stingri ievērojot to lietošanas instrukciju, tad tie patiešām vien palīdzēs novērst sāpes un atkarību neradīs. Tomēr tavs organisms, pilnīgi iespējams, var pie tiem pierast. Tas gan nenozīmē, ka tev radīsies sava veida narkotisko vielu atkarība, taču, krasi pārtraucot to lietošanu, tev var rasties "paģiru" simptomi. Tā ir gaidāma reakcija, ja tu lieto pretsāpju medikamentus, kuriem nepieciešama recepte, un tos dzer vairākas dienas. Tāpēc noteikti ievēro ārsta ieteikumus, kā, cik bieži un ilgi zāles jādzer!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!