Foto: stock.xchng
Lai arī līdz šūnu terapijas atzīšanai par pilntiesīgu medicīnas metodi vēl nepieciešami ilgstoši pētījumi, Latvijā jau vairāk nekā 300 pacientu pētījumu ietvaros saņēmuši šūnu terapiju, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu Top 10".

Cilmes šūnu izpēte Latvijā notiek vienā no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas korpusiem, kur ar to nodarbojas jau astoņus gadus. Galvenā nozare, kurā pēta cilmes šūnu iespējas, ir kardioloģija. Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis šūnu terapiju pielietojis daudziem desmitiem sirds slimnieku.

"Tad, kad notiek infarkts, kaut kāda daļa šūnu iet bojā. Mēs strādājam tikai ar paša pacienta šūnām, kas ir speciāli apstrādātas, un tad mēs kateterizējam sirdi un caur mazu tādu katetriņu, ko mēs esam ielikuši sirds asinsvadā, implantējam šīs šūnas atpakaļ tieši pēc būtības koronārajos jeb sirds asinsvados," raidījumam skaidroja Ērglis. Tā šīs šūnas var sākt savus "remonta" un atjaunošanas darbus.

"Mēs izmantojam kaulu smadzeņu punkciju. Ar speciālu instrumentu kaulu smadzenes tiek paņemtas no iegurņa kaula. Ortopēds veic šo procedūru – 15 minūtēs mums ir paraugs un tad mēs sākam strādāt ar viņu," pastāstīja Šūnu transplantācijas centra vadītājs Ēriks Jakobsons.

Centra laboratorijā šūnas tiek īpaši apstrādātas, lai tās varētu izmantot gan implantēšanai pacientiem, gan pētniecībai. Šūnu uzglabāšana un audzēšana notiek speciālā inkubatorā, kurā tiek kontrolēts gāzu sastāvs un temperatūra iestatīta tieši tāda pati kā cilvēka ķermenī - 36,7 grādi.

Pētniecības darbs tiek finansēts lielākoties ar Eiropas Savienības līdzekļiem, un šūnu izpētē Latvija līderos ir tāpēc, ka pasaulē lielais vairums pētījumu tiek veikti tikai laboratorijā, bet šeit pētīta tiek arī iedarbība uz pacientiem.

Ērglis raidījumam atklājis, ka gadu gaitā kļuvis skaidrs, ka ir reāli redzami uzlabojumi, turklāt ārstēšana ar cilmes šūnām neesot ļoti dārga: "Cilmes šūnu terapija, ja mēs darām to Latvijā, tas ir mīts, ka tā ir ļoti dārga. Gluži otrādi, ja mēs to darām Latvijā paši, protams, viņa maksā kaut ko, bet viņa ir relatīvi lēta.''

Raidījums vēsta, ka Latvijā šūnu ārstniecības pētījumi tiek veikti, ārstējot gūžas un ceļgala locītavu kaites. "Mums aptuveni 50 pacientu ir izgājuši dažāda veida šīs terapijas. Divos gadījumos nav bijusi pozitīva atbildes reakcija. Divos gadījumos no 50. Tā kā tā ir ļoti augsta pozitīvā atbilde uz šo terapijas veidu," norādīja ārsts traumatologs, ortopēds Valdis Gončars.

Zinātnieki strādā arī pie cilmes šūnu pavairošanas. Līdz šim pētījumos cilvēkiem drīkst ievadīt tikai nepavairotas šūnas, jo pavairošanas rezultātā var rasties dažādas šūnu mutācijas, kas var novest pie ļaundabīgo audzēju veidošanās. Pietiekami tuvā nākotnē esot arī iespēja ar 3D printeri radīt pat cilvēka orgānu aizstājējus, ziņo raidījums.

Ņemot vērā uz šūnu terapiju liktās lielās cerības, sarosījušies arī komersanti, kas piedāvā no jaundzimušā nabassaites iegūtas cilmes šūnas iesaldēt un uz vairākiem gadiem vai pat gadu desmitiem noglabāt cilmes šūnu bankā, solot, ka nākotnē ar tām varēs ārstēt vairāk nekā 70 slimības. Tomēr speciālisti norāda, ka līdz nabassaites asiņu cilmes šūnu izmantošanai daudzu slimību ārstēšanā joprojām vēl ir pietiekami tāls ceļš ejams.

Tikmēr tehnoloģijai, ko izmanto Latvijā, ņemot šūnas no kaula smadzenēm, pielietojums esot vien dažu gadu jautājums. Būtiskākais šobrīd esot pārvarēt birokrātijas šķēršļus, tad tuvāko piecu vai desmit gadu laikā gaidīt, kad šūnu terapija būs tikpat plaši pieejama kā aptiekā zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!