Foto: Shutterstock
Otrdien, 19. maijā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tiks atzīmēta Starptautiskā iekaisīgo zarnu slimību diena. Pasākuma laikā tiks prezentēta latviešu mākslinieku radīto darbu izstāde "Perspektīvas" un buklets, kā dzīvot, ja ir problēmas ar zarnām.

Latvijā ar iekaisīgajām zarnu slimībām slimo ap 2 000 cilvēku, turklāt pēdējo gadu laikā arvien biežāk šī diagnoze tiek noteikta gados jauniem pacientiem darbspējas vecumā. Lielākajai daļai šo pacientu slimības izraisīto sūdzību un komplikāciju dēļ ir apgrūtināta viņu iziešana ārpus mājas, liekot dzīvot sociālā izolācijā – "četrās sienās". Iekaisīgo zarnu slimību ārstēšana ir ļoti dārga un laikietilpīga, un šobrīd valsts kompensē tikai pusi no nepieciešamajiem medikamentiem.

Starptautiskajā iekaisīgo zarnu slimību dienā atkārtoti tiks pievērsta uzmanība šai nopietnajai slimībai un prezentēts Latvijas Krona un kolīta slimnieku biedrības šā gada lielākais veikums – buklets pacientiem, kuri sirgst ar šo kaiti. Ar tā palīdzību gan pašiem pacientiem, gan viņu tuviniekiem, kā arī citiem interesentiem tiks radīta lielāka izpratne par iekaisīgajām zarnu slimībām. Bukletā ir ietverta informācija par šo slimību diagnostiku un ārstēšanās iespējām, ir apskatīti pacientu viedokļi par sociālajiem, izglītības, nodarbinātības un holistiskajiem aspektiem, sadzīvojot ar šo slimību.

Tāpat pasākuma laikā, plkst. 17.00, tiks atklāta izstāde "Perspektīvas", kurā būs aplūkojami latviešu mākslinieku darbi. Izstādes mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību iekaisuma slimībām un to ietekmei uz katra pacienta dzīvi. Gleznas veidotas, ieklausoties autoimūno iekaisumu slimību pacientos un viņu dzīvesstāstos, cenšoties attēlot viņu emocijas - tās ir neaprakstāmi krāsainas, mazliet skumjas, bet tajā pašā laikā optimistiskas.

Pasākumā piedalīsies ārsti - gastroenterologi, kuri dalīsies savā pieredzē par šīs slimības ārstēšanu, iepazīstinās ar ārstēšanas metodēm un atbildēs uz interesentu jautājumiem.

Ikviens 19. maijā, plkst. 17.00, ir gaidīts Latvijas Medicīnas vēstures muzejā Rīgā, Antonijas ielā 1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!