Foto: Shutterstock
Vairākiem tūkstošiem brīvprātīgo vīriešu visā pasaulē 13. novembrī tiek veikta vazektomijas operācija (vīriešu ķirurģiskā kontracepcija), lai tādā veidā mudinātu vīriešus vairāk iesaistīties ģimenes plānošanā un rosinātu viņus nepretoties procedūrai.

Ap 750 ārstu 25 pasaules valstīs veiks operāciju vairāk nekā 3000 brīvprātīgi, atzīmējot Pasaules vazektomijas dienu. Operācijas daudziem vīriešiem tiks veiktas bez maksas vai ar atlaidi.

"Palīdzot dalīt atbildību par ģimenes plānošanu, vīrieši kļūst par varoņiem savām partnerēm, savām ģimenēm un mūsu nākotnei," sacīja viens no idejas autoriem Džonatans Staks.

Kampaņa tiek organizēta laikā, kad aktīvistu un ziedotāju ziņojumā brīdināts, ka centieni modernās kontracepcijas metodes piedāvāt sievietēm dažās no pasaules nabadzīgākajām valstīm nevainagojas panākumiem.

Pasaules vazektomijas dienas galvenais centrs šogad ir Indonēzijas Bali sala, bet pasākumi notiek arī citās valstīs, tostarp ASV, Indijā un Spānijā.

Pasākuma organizatori norādīja, ka pasaulē četras no desmit grūtniecībām ir neplānotas un ģimenes plānošana lielākoties joprojām tiek atstāta sieviešu ziņā, kurām pēc tam ir jātiek galā ar neplānotas grūtniecības sekām.

Daudzās valstīs mazāk nekā 1% vīriešu veic vazektomijas operāciju, neskatoties uz to, ka procedūra ir droša un lielākajā daļā gadījumu nekādā veidā neietekmē seksuālo dzīvi, piebilda organizatori.

Pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā Indonēzijā valsts augstākā reliģiskā institūcija paziņoja, ka vazektomija ir pret islāma likumiem.

13. novembrī tiek atzīmēta trešā Pasaules vazektomijas diena, kas pirmo reizi 2013.gadā tika organizēta Austrālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!