Foto: Publicitātes attēls

Ukrainas parlamenta deputāti un Ukrainas vēstniecības pārstāvji viesojās Latvijas Mikroķirurģijas centrā, lai izteiktu pateicību centra vadītājam Mārtiņam Kapickim un viņa komandai par aktīvu līdzdalību un nesavtīgu palīdzības sniegšanu Krievijas un Ukrainas konfliktā cietušo karavīru ārstēšanā, portālu Rutks.lv informēja Mikroķirurģijas centra pārstāve Madlēna Vahere.

Otrdien, 5. aprīlī, Mikroķirurģijas centrā viesojās Ukrainas domes deputāti, Ukrainas vēstniecības un Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonda pārstāvji, kā arī daži Krievijas un Ukrainas konfliktā cietušie karavīri. Vizītes mērķis bija godināt ārstu kolektīvu, iepazīstināt viesus ar Mikroķirurģijas centra darbību, pārrunāt līdzšinējo sadarbību un ieskicēt nākotnes plānus.

Kaut gan Ukrainā joprojām norisinās karadarbība, Latvijas valdība vairs (kopš 2015. gada maija) nesniedz palīdzību ievainoto karavīru ārstēšanai. Tagad vienīgais atbalsts ir Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonds, kas ar portāla "Ziedot.lv" palīdzību vāc līdzekļus karavīru operācijām šeit pat Rīgā. Mikroķirurģijas centra ārsti palīdzējuši vairākiem Krievijas un Ukrainas konfliktā cietušiem karavīriem uzlabot vai atgūt jušanu un kustību spējas. Ārstiem šis ir kā "pro bono" (Red.: labas gribas un bez atlīdzības) projekts, tomēr pastāv citas ar ārstu atalgojumu nesaistītas izmaksas. Lai gan rindā pēc speciālistu palīdzības gaida vēl daudzi, ārstniecībai nepieciešamo ziedojumu apjoms sarūk.

Palīdzība militārajā konfliktā cietušajiem iespējama, pateicoties veiksmīgajai sadarbībai ar Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fondu, kas nodrošina palīdzības procesu, koordinējot pacientu nokļūšanu Latvijā, ārstniecību un rehabilitāciju.

Latvijas mikroķirurģijas centra ārstu komanda laika posmā no 2014. gada pirmās puses līdz šim brīdim ir operējusi vismaz trīs Latvijas Valsts palīdzības programmas pacientus un sešus nodibinājuma "Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonda" finansētus pacientus, tostarp ir pacienti, kuri operēti vairākkārt (ar fonda atbalstu), jo traumu smaguma dēļ ar vienu reizi nav bijis iespējams panākt vēlamo rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!