Foto: PantherMedia/Scanpix

35 procentiem Latvijas iedzīvotāju nav ne mazākā priekšstata, cik sieviešu šobrīd Latvijā dzīvo ar diagnozi krūts vēzis, liecina Sabiedriskās domas pētījumu kompānijas "GfK Custom Research Baltic" oktobrī veiktā aptauja. Par krūts vēža ārstēšanas iespējām gan iedzīvotāji ir optimistiski – 76 procenti uzskata, ka to iespējams izārstēt.

Aptauja tika veikta interneta vidē, un tajā piedalījās 811 cilvēki, interneta lietotāji, vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Dalībniekiem tika uzdoti divi jautājumi un piedāvātas vairākas atbilžu versijas.

Jautājumam, cik daudz sievietēm Latvijā ir noteikta šī diagnoze, bija četri atbilžu varianti: a) 7 000; b) 14 000; c) 30 000; d) grūti pateikt, pārāk maz informācijas. Vairāk nekā trešdaļai (35%) aptaujas dalībnieku nebija ne mazākā priekšstata – cik sieviešu šobrīd Latvijā slimo ar krūts vēzi. Īpaši nezinoši izrādījās iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 65 gadiem. 47 procenti šīs vecuma grupas pārstāvju norādīja, ka pat nenojauš, cik šādu sieviešu Latvijā varētu būt. Viszinošākie izrādījušies jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Norādot, ka Latvijā ir 14 tūkstoši ar krūts vēzi slimu sieviešu, pareizi atbildēja 31 procents aptaujas dalībnieku.

Lielākā daļa (76 procenti) aptaujas dalībnieku uzskata, ka krūts vēzi ir iespējams izārstēt. "Iepriecina, ka lielākā daļa cilvēku krūts vēzi vairs neuzskata par fatālu diagnozi, nolemtību, kas liek ieslīgt depresijā. Informācija par to, ka krūts vēzis ir ārstējams, kas daudzkārt ir izskanējusi masu medijos un nodota sabiedrībai arī dažādu izglītojošu kampaņu veidā, ir sadzirdēta," portālam Rutks.lv iegūtos rezultātus komentē Velta Kašs, "GfK Custom Research Baltic" vecākā pētījumu konsultante. Mazliet skeptiskāki par izārstēšanas iespējām gan ir iedzīvotāji vecuma grupā no 40–49 gadiem.

Aptauja veikta sadarbībā ar veselības aprūpes kompāniju "Roche Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!