Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētnieki noskaidrojuši, ka multivitamīni patiesībā neuzlabo ne imunitāti, ne kopējo organisma veselības stāvokli, tādējādi laužot līdz šim pieņemtos uzskatus, vēstī " Daily Mail".

Minēto apgalvojumu apstiprina divi Amerikā veikti pētījumi, to vadītājiem paziņojot, ka multivitamīnu kompleksu un minerālvielu uzņemšana patiesībā ir naudas izniekošana.

Tas noskaidrots, sirds lēkmju upuriem dodot minētos medikamentus ar nolūku uzlabot viņu veselības stāvokli, ka arī novērojot smadzeņu funkcionalitāti vecāka gadagājuma vīriešiem, kam doti vitamīni 12 gadu garumā, un konstatējot jebkādu atšķirību trūkumu no cilvēkiem, kas ir tai pašā vecumā un vitamīnus nav lietojuši.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "The Annals of Internal Medicine", brīdinot patērētājus no liekas naudas šķērdēšanas un uzsverot, ka "lielākā daļa vitamīnu un uztura bagātinātāju organismu neaizsargā no hronisku slimību attīstīšanās un pāragras nāves, kā rezultātā to lietošanai nav medicīniska pamatojuma".

Tas pierādīts vēl kādā eksperimentā, 1700 cilvēkus sadalot divās grupās un pusei no viņiem dodot vitamīnus vairāku gadu garumā, bet otrai pusei radot tā dēvēto "placebo" efektu.

Rezultātā vitamīnus lietojušās grupas veselības stāvoklis pēc četriem gadiem ne ar ko neatšķīrās no pārējiem pētījuma rezultātiem, viņiem uzrādot tikpat augstus saslimstības ar angīnu, sirds lēkmju, nāves, hronisku slimību un citu kaišu rādītājus.

Tāpat multivitamīnu un minerālvielu kompleksu lietošana nav uzlabojusi pētījumu dalībnieku kognitīvās spējas, to veicējiem atkārtoti uzsverot, ka šī joma farmācijas nozarei gluži vienkārši ir ienesīgs bizness, kam nav medicīniska pamatojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!