Sausa un apsārtusi āda, niezoši pleķi, izsutumi, putekļu ērcītes iedarbība un ādas kopšana pēc baseina apmeklējuma - populārākie jautājumi un kompetentas atbildes.

Manam mazulim visu laiku ir iekaisusi āda zem pampera. Ko darīt un kā kopt šādu ādu?Jūsu mazulim visticamāk ir autiņu dermatīts, kas raksturīgs zīdaiņiem, kuru ādu kairina autiņi vai pamperi. Palielināts ādas mitrums, urīna un fēču kairinājums kaitē raga slāņa barjeras funkcijai, ādu padarot jutīgāku pret pamperu materiālu. Jāatzīst, ka ar krūti barotiem bērniem vēdera izejas saturā ir zemāks ph līmenis nekā ar adaptētiem maisījumiem barotiem bērniem, tāpēc šiem mazuļiem retāk sastopams autiņu dermatīts nekā mākslīgi barotiem bērniem. Ja ādas kairinājumu nenovērš, āda atrodas ilgstošā kontaktā ar izdalījumiem, var izmainīties ādas barjerfunkcija un tā kļūt caurlaidīga, piemēram, kandidozei, stafilokokam un streptokokam un citām infekcijām.

Vispirms, lai novērstu autiņu dermatītu, ir jāsamazina ādas mitrums, ko nodrošina bieža pamperu maiņa un ultraabsorbējoši pamperi. Nepieciešams mazināt arī ādas kontaktu ar urīnu un fēcēm, tāpēc, mainot pamperu, ādu jānomazgā maigi ar ūdeni. Ja lieto ziepes, tad tām jābūt speciālām, piemēram, no BIODERMA produktu līnijas Atoderm. Pēc tam uz sausas ādas jāuzklāj aizsargkrēms, ko vislabāk ieteiks speciālists.

Labdien! Gribētu jautāt par psoriāzi. Vai cilvēks, kurš slimo ar psoriāzi var sauļoties solārijā, vai tas ir nepieciešami vai kaitīgi? Kā arī gribētu uzzināt vai ir kādas jaunākās metodes kā cīnīties pret šis slimiības uzliesmojumiem, piemēram, ar lāzera palīdzību? Jaunākie pētījumi pasaulē liecina, ka cilvēki, kuri dzīvo tālāk no siltām zemēm uz ziemeļiem sirgst vairāk ar psoriāzi (zvīņēdi). Skandināvijā statistika šo ādas slimību uzrāda katram 10. iedzīvotājam. Savukārt Latvijā tā ir otrā izplatītākā ādas saslimšana aiz dermatīta. Kā galveno faktoru speciālisti min pārāk biežo gēnu populāciju ziemeļu zemēs.

Ziemā veselības stāvokli jūtami var uzlabot atpūšoties Dienvidu zemēs pie Vidusjūras vai Nāves jūras, jo ūdenī esošie sāļi un minerāli normalizē ādas šūnu pārragošanos. Tāpat arī saulei ir liela nozīme šīs slimības mazināšanā. Bet tā kā nepieciešams plašāka spektra UV starojums, nevarēs izlīdzēties ar solārija apmeklējumu, kas satur tikai ultravioletos A starus. Konsultējoties ar dermatologu var apspriest iespēju iziet fototerapijas kursa iziešanu, savukārt lāzerterapijas metode ieteicama vairāk stacionāriem perēkļiem, t.i., tādiem, kas neizzūd gadiem ilgi.

No jaunākām metodēm psoriāzes ārstēšanā tiek ieteikta īpaša ziede, kas satur  D vitamīnu un kortikosteroīdu. Tā ir nopērkama aptiekās pret ārsta recepti. Par tās lietošanu jums būtu jākonsultēja ar specialistu. Svarīgi arī uzturā iekļaut antioksidantus un nepiesātinātās taukskābes. Protams, pastāv vēl citas iespējas, kas atkarīgas no katra konkrētā gadījuma. Galvas ādas psoriāzes gadījumā matu un ādas kopšanā palīdzēs BIODERMA NoDe K šampūns - bez detergentiem, ar zvīņošanos samazinošām sastāvdaļām. Ikdienā profilakses nolūkā vajadzētu lietot  speciālu ādas kopšanas kosmētiku.


Labdien. Sakiet, lūdzu, pie kāda ārsta ir jāgriežas, ja ir neveselīgi apsārtusi sejas āda. Varbūt ir jāveic kādas kosmetoloģiskās procedūras, un cik tās ir efektīvas. Faktiski līdz šim šo vizuālo defektu varēju noslēpt tikai ar solārija apmeklējumiem.
Šajā gadījumā jāizvērtē, kāds ir sejas apsārtums, kādi varētu būt iemesli. Vai ir paplašināti asinsvadi, izteikts asinsvadu zīmējums vai tas ir kāds cita veida apsārtums, apsaldējums, ādas slimība, kas izraisa izmaiņas sejas ādā - sarkanā vilkēde, rosacea, seborejiskais dermatīts. Lai noskaidrotu apsārtuma veidu, ieteiktu apmeklēt dermatologu.

Apsārtušas sejas gadījumā āda īpaši jāsargā no dažādiem kairinātājiem, gan UV starojuma, piemēram, lietojot BIODERMA Photoderm AR SPF50+, gan karstām pirts procedūrām, gan antioksidantiem. Īpaši rūpīgi jūsu ādai jāpielāgo pīlinga procedūras, kā arī jāizvēlas kosmētiskie līdzekļi jutīgai ādai. Ja nav ādas slimība, ieteiktu izlīdzēties ar ādu tonējošiem līdzekļiem. Solārija apmeklējums ir kā viltus palīdzība, jo apsārtums tiek noslēpts zem iedeguma pigmentācijas, bet pašiem asinsvadiem tas kaitē un tie kļūs arvien izteiktāki.

Konsultējoties ar ārstu, ir iespējami dažādi risinājumi. Apsārtumu var novērst, gan lietojot ārstniecisko kosmētiku BIODERMA Sensibio AR, kas radīta tieši apsārtušai ādai, gan apmeklējot intensīvi pulsējošās gaismas (IPL) terapiju vai diožu lāzera procedūras u.c..


Sveicināti, kā lai cīnās pret putekļu ērcīti uz sejas? Vai tā ir pārnēsājama, vai var doties baseinā, ja tāda ir? Kā izsargāties, lai tāda nerastos? Kur griezties pēc konsultācijas?
Putekļu ērcīte uz sejas jeb Demodex folikulorum ir atrodama visu cilvēku normālā ādas mikroflorā nelielā daudzumā. Tā dzīvo ādas dziedzeru izvadkanālos un, ja  notiek kaut kādas izmaiņas ādas sekrētu sastāvā, mēdz savairoties, veidojot izsitumus. Tas parasti saistīts ar kādu veselības problēmu -hronisku iekaisumu, gremošanas trakta kairinājumu vai kādu citu saslimšanu, tāpēc svarīgi apmeklēt ārstu, apsvērt veselības problēmas un veikt analīzes.

Putekļu ērcīte nav lipīga kā tas ir ar kašķa ērcīti. Baseina ūdens satur dezinficējošus līdzekļus, kas var kairināt iekaisušo ādu, bet peldēties drīkst. Putekļu ērcītes izsitumus, lai ārstētu ir jāapmeklē dermatologs, kurš, atkarībā no ādas iekaisuma ieteiks tieši jums piemērotus medikamentozos līdzekļus.

Laipni gaidīsim jūs Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā Skanstes 13/5, Rīgā, tālr. 67847102, www.edk.lv vai skaistuma klīnikā 4. Dimensija, Jeruzalemes 1, Rīgā, tālr. 67016721, www.dimensija.lv


Baseinu apmeklēju divas reizes nedēļā un peldu pareizi (tas ir, peldot seja atrodas ūdenī). Šajā sakarā man problēmas sagādā āda ap acīm. Āda iekaist, paliek ļoti sausa un niez. Parastie krēmi ādai ap acīm nepalīdz, pagaidām izlīdzos ar hidrokortizona acu ziedi, taču tas laikam nav risinājums. Ko es varētu lietot pirms un pēc baseina apmeklējuma, vai ir kādi speciāli krēmi, lai atrisinātu šo problēmu. Jāpiebilst, ka brilles lietot nevaru, jo pēc tām trīs dienas ir dziļas "bļodas" ap acīm.
Iespējams, jūsu āda ir kļuvusi jutīga pret kādu no kontaktalergēniem. Tas varētu būt arī kāds no piemaisījumiem, ko lieto baseina ūdens dezinficēšanai. Tāpat jūsu āda saskaroties ar baseina ūdeni var noreaģēt ar iekaisuma procesa parādīšanos. Ja vēlaties tikt galā ar šo problēmu, būs jāpārtrauc "pareizo" peldēšanu. Savādāk nekādi nav iespējams garantēt, ka neveidosies šīs iekaisīgās izmaiņas.

Kortīkosteroīdus saturoši ārstnieciskie krēmi un ziedes ir paredzētas, lai likvidētu akūtas iekaisuma pazīmes. Tos nevajadzētu lietot regulāri un ilgāk par 2 nedēļām. Ieteiktu pirms peldēšanās baseinā uzklāt uz sejas un plakstiņu ādas barojošu krēmu, kurš darbosies kā aizsarglīdzeklis tiešai ūdens iedarbībai uz ādu. Aptiekā šim nolūkam var iegādāties arī vazelīna vai lanolīna ziedes.


Labdien! Vēlētos rast atbildi uz šādu jautājumu: kā likvidēt izsutumus, kas rada mokošu niezi un mitrošanu zem krūtīm un cirkšņos. Esmu jau izmēģinājusi dažādus līdzekļus, tai skaitā, mazgāšanos ar sodas vai "zilo graudiņu" šķīdumu, zīdaiņu eļļu un pūderi, likopodiju, cinka ziedi un ziedi Elocon, ko ieteica ģimenes ārste, bet uzlabošanās ir īslaicīga. Piebildīšu, ka neesmu vairs pirmajā jaunībā, man ir liekais svars, bet higiēnu ievēroju maksimāli.
Vēlams veikt izmeklēšanu uz sēnīti, jo cilvēkiem ar lieko svaru nereti šajās vietās (cirkšņos, zem krūtīm) mēdz būt sēnītes izraisīti bojājumi. Tā kā sēnīti ir grūti "apkarot" un, lai nerastos komplikācijas, atbilstoši slimības attīstībai nepieciešams lietot speciālus pretsēnīšu preperātus, ko iesaka dermatologs (ja diagnoze apstiprinās)!

Jāatzīst, ka pārmērīga higiēnas ievērošana (mazgāšanās), dabīgās ādas aizsargkārtiņas noberšana, papildus var provocēt niezi, it īpaši, ja netiek lietoti atbilstoši mazgāšanās līdzekļi. Jutīgas ādas gadījumā vēlams lietot ziepes bez aromāta vai, kas nesatur parfīmu, piemēram, BIODERMA Atoderm dušas gēlu, kas atvēsina un nomierina ādu. Jebkurā gadījumā ieteiktu apmeklēt dermatologu, jo pēc simptomu apraksta ir grūti noteikt diagnozi un pielietot atbilstošāko ārstēšanas metodi.

Kā cīnīties ar sarkanu jutīgu vaigu ādu?
Lai risinātu šādu problēmu ir jāatrod problēmas iemesls! Pirmkārt, vai āda nav bijusi apsaldēta vai pārsauļota? Jālieto speciāli aizsargkrēmi ziemā, piemēram, BIODERMA Atoderm Nutritive, kas baro ādu, un vasarā BIODERMA Photoderm AR SPF 50, kas mitrina un aizsargā to no UV starojuma. Otrkārt, jāveic izmeklēšana, vai nav kādas- kuņģa-zarnu trakta, endokrīnās sistēmas, asinsvadu, asinsrites saslimšanas? Kaut arī visa pamatā ir ārstēšana, profilakses nolūkā jālieto arī speciāli ārstnieciskos kosmētiskos līdzekļus jutīgas ādas kopšanai.


Man ir 22 gadi. Rūpes sagādā sejas āda, tā man ir sausa. Man uz sejas parādās mazi izplūduši asins vadiņi, tieši uz vaigu zonas, nav tik izteikti, bet nu es redzu. Pati diezgan rūpējos par sejas ādu, eju uz sejas tīrīšanām, pati lieku maskas.
Jautājums: vai tās var novērst kaut kā?
Sausas un jutīgas ādas gadījumā pats galvenais ir to barot ziemas mēnešos, piemēram, ar BIODERMA Hydrabio rich krēmu un mitrināt vasarā, lietojot Hydrabio serumu. Svarīgi lietot atbilstošus, tieši jūsu ādai piemērotus kosmētiskos līdzekļus. Jūtīgas ādas, pastiprināta asins kapilāru tīklojuma (kuperozes) gadījumā sejas tīrīšanai jāpievērš īpaša uzmanība. Tā jātīra saudzējoši, ieteicams ir Sensibio attīrošais ūdens, kas ir īpaši ieteicams ādai ap acīm, vai ļoti sausas ādas gadījumā- Hydrabio ūdens. Ja āda ir īpaši sausa un ar redzamiem kapilāriem, nevajadzētu to tīrīt ar tvaicēšanas metodēm un lietot rupjus pīlingus, kas ādu pastiprināti traumēs.

Nepakļaujiet savu seju krasām temperatūras maiņām, nav ieteicams ilgi uzturēties karstā pirtī, jo tas pastiprināti veicinās asins kapilāru plīšanu. Šos izplūdušos asinsvadus radikāli var novērst ar lāzerprocedūru palīdzību, izmantojot IPL (intensīvi pulsējošas gaismas) iekārtas. Mazās kapilāru zvaigznītes var likvidēt vienā reizē (5- 10 minūšu laikā)! Savukārt ar kosmētisku procedūru palīdzību var novērst jaunu asinsvadu tīklojuma rašanos un tās noderēs profilaktiskā nolūkā.

Nevaru tikt skaidrībā vairāk kā četrus gadus ar savu muguras ādu, uz tas ir sarkani pleķi, tādi kā pirksta galiņu lielumā un mazāki, pa reizei ieniezas (vairāk vakaros), pēc dušas ir izteikti sarkani. Esmu 43.g.
Lai nekļūdīgi noteiktu diagnozi un arī izvēlētos atbilstošāko ārstēšanas metodi, izsitumus ir jāredz dermatologam. Šādi pleķi nereti parādās gadalaiku maiņas rezultātā vai tos var izsaukt stress un psihoemocionālais stāvoklis. Bet, ja tie ir pastāvīgi, iespējams, jums ir kāda dermatoloģiska saslimšana vai alerģiska ādas reakcija, kā arī ādas sēnīšu infekcija. Protams, šādi pleķi var rasties arī kairinājuma rezultātā- pārmērīgi bieži ādu mazgājot, lietojot nepiemērotu vannas kosmētiku, nēsājot raupju apģērbu utt..

Labdien. Man ir sausa ķermeņa āda, bērnībā uzstādīja diagnozi ekskudatīvā diatēze un teica, ka neko nevar palīdzēt. Man ir 29.gadi un visu laiku nākas lietot krēmus, lai mazinātu diskomforta sajūtu. Ja ilgāku laiku nelietoju krēmu, āda paliek zvīņaina un ir nepatīkama sajūta. Sakiet vai mūsdienās šo slimību var ārstēt un kur labāk būtu griezties. Paldies.
Sausa āda ir jo īpaši rūpīgi, kompleksi jākopj un šie kopšanas nosacījumi būtu jāizrunā ar dermatologu. Vislielākā iespēja, ka Jums ir atopiskais dermatīts, kam agrāk bija dažādi nosaukumi. Katrā ziņā medicīnas atklājumi ir gājuši uz priekšu un daudzu slimību ārstēšanas vadlīnijas ir stipri mainījušās.

Tātad arī jūsu diatēze ir ārstējama un to var mazināt. Lai iegūtu efektivitāti, speciālistam ir jāredz un jānovērtē jūsu problēma. Turklāt jārēķinās ar noteiktu, regulāru finansiālu ieguldījumu, jāapbruņojas ar pacietību un disciplinētību. Diskomforta sajūtas mazināšanai noderēs BIODERMA produktu līnija Atoderm, ko sausas un atopiskas ādas kopšanai iesaka arī Latvijas Alergologu ārstu asociācija.

BIODERMA kosmētiku var iegādāties skaistumkopšanas un medicīnas preču veikalā DYNASTY, Brīvības ielā 180, Rīgā, tālr. 67 553 338

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!