Foto: EPA/LETA
Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) plāno liegt Spānijas/Portugāles un Kataras kandidatūrām pretendēt uz 2018. un 2022.gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošana, jo tās iesaistītas balsu pirkšanas skandālā. Tāpat skandāla dēļ no pienākumu pildīšanas atceltas vairākas amatpersonas.

Jau ziņots, ka FIFA ir uzsākusi izmeklēšanu aizdomās par balsu pārdošanu balsojumā par 2018. un 2022. gada Pasaules kausa izcīņas norises vietām. Tagad šis skandāls vēršas plašumā, bet FIFA sola vēl vairākus jaunumus šajā lietā, vēsta BBC.

"Saistībā ar tagad jau visiem labi zināmo video ierakstu esam spiesti uz laiku no pienākumu pildīšanas atstādināt FIFA izpildkomitejas pārstāvjus Amosu Adamsu un Reinaldu Temari. Tā ir pagaidu atstādināšana, jo izmeklēšana joprojām notiek," teica FIFA pārstāvis Klaudio Sulšērs.

Vēlāk FIFA uz laiku no pienākumu pildīšanas arī atstādināja Slimu Alulu (Tunisija), Amadu Diakiti (Mali), Ahongalu Fusimalohi (Tonga) un Ismaelu Bamdžī (Botsvāna).

Adamss un Temari pirms atstādināšanas bija arī FIFA komitejā, kurai 2.decembrī Cīrihē jābalso par 2018. un 2022.gada Pasaules kausa mājvietām. Uz 2018. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra rīkošanu pretendē Anglija, Krievija, Spānija/Portugāle un Nīderlande/Beļģija, bet uz 2022. gada – ASV, Austrālija, Katara, Japāna un Dienvidkoreja.

Visticamāk, ka FIFA par izmeklēšanas iznākumu oficiāli ziņos novembra vidū.

Tikmēr britu mediji ceturtdien ziņoja par skandāla nākamo posmu, jo balsu pirkšanu esot veikušas arī pašas kandidātes – konkrētāk, aizdomu ēna krītot pār Spānijas/Portugāles apvienoto kandidatūru un Kataru. Ja aizdomas apstiprināsies, tad šīs kandidatūras uzreiz tiks izslēgtas no dalības, apstiprināja FIFA.

FIFA prezidents Zeps Blaters skandālu jau nodēvējis par sāpīgu triecienu futbola reputācijai, tomēr tic, ka futbols atgūsies. Mums ir jācīnās par mūsu cieņu, un mums ir jāpierāda, ka FIFA vadībā esošie cilvēki darbojas godīgi. Tāpēc ļaujiet mums strādāt un atrisināt situāciju, lai varam atgūt futbola godu. Uzticieties mums un jūs redzēsiet, kā jūsu uzticība tiek atalgota."

Runas par to, ka starp 2018. un 2022. gada pretendentiem notikušas slepenas vienošanās, pirmoreiz izskanēja septembrī, kas lika FIFA vadību izteikt brīdinājumu visām valstīm, ka mutiskas vienošanās par balsošanu ir pret FIFA noteikumiem.

Pagājušās nedēļas beigās masu medijos parādījās informācija par divām augstu stāvošām futbola amatpersonām, kuras esot izrādījušas interesi par iespēju pārdot savu balsi gaidāmajās vēlēšanās, kad ar viņiem it kā ASV kompāniju vārdā kā Amerikas lobētāji sazinājās žurnālisti. Viens no viņiem, FIFA izpildkomitejas loceklis, nigērietis Adamu paprasījis pusmiljonu mārciņu, ko teicās izmantot mākslīgo futbola laukumu būvniecībai Nigērijā. Otrs aizdomās turamais Temari pieprasījis 1,5 miljons dolāru sporta akadēmijas celtniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!