Foto: AFP/Scanpix
Pasaules kausa izcīņas finālturnīram futbolā otrdien kvalificējās uzreiz piecas komandas - Nīderlande, Itālija, ASV, Argentīna un Kostarika.

Eiropas zonā jau kārtējo reizi kā pirmā komanda finālturnīram kvalificējās Nīderlande. Vēl piektdien Nīderlandes futbolisti tikai kompensācijas laikā ieguvava neizšķirtu pār Igauniju, bet otrdien viņi, kaut arī necīnījās pārliecinoši, ar 2:0 (0:0) izbraukumā pārspēja Andoru. Abus vārtus ar piecu minūšu intervālu guva Robins van Pērsijs.

Kvalifikācijas turnīra D apakšgrupas kopvērtējumā divas kārtas pirms sacensību noslēguma Nīderlande tuvāko sekotāju Ungāriju apsteidz par astoņiem punktiem.

Tikmēr Itālija ar 2:1 (0:1) savā laukumā pārspēja Čehiju. Līdz ar to Itālija turnīra vēsturē nav piedalījusies tikai 1958.gada Pasaules kausā, un tagad startēs 14.finālturnīrā pēc kārtas.

Tomēr šoreiz itāļiem uzvara nāca grūtāk - pēc Libora Kozāka pirmajā puslaikā gūtajiem vārtiem izlīdzinājumu 51.minūtē panāca Džordžo Čelīni, bet vēl pēc trim minūtēm Mario Balotelli bija precīzs no 11 metru soda sitiena atzīmes.

B grupas kopvērtējumā Itālijai ir 20 punkti astoņās spēlēs, bet cīņā par otro vietu vislabākās pozīcijas ieņēmušas Bulgārija un Dānija.

Jau otrdien finālturnīru varēja sasniegt arī Vācijas izlase. Tā ar 3:0 (1:0) izbraukumā uzveica Vāciju, tomēr cita spēle nebeidzās labvēlīgi, jo Zviedrija, pateicoties Zlatana Ibrahimoviča vārtiem jau pirmajā minūtē, ar 1:0 (1:0) pieveica Kazahstānu.

Kopvērtējumā tagad Vācija apsteidz Zviedriju par pieciem punktiem, bet vēl par trim punktiem mazāk ir Austrijai, kas otrdien ar 1:0 (0:0) pārspēja Īriju.

Jau nākamajā kārtā finālturnīram var kvalificēties Šveice, kas ar 2:0 (1:0) izbraukumā pārspēja Norvēģiju un kopvērtējumā tagad par pieciem punktiem apsteidz tuvāko sekotāju Islandi.

Smagi klājas Anglijas izlasei, kas izbraukumā cīnījās 0:0 (0:0) ar Ukrainu un pēdējās kārtās nedrīkstēs atļauties vaļības. Pašlaik Anglijai ir 16 punkti astoņos mačos, bet no tās H grupas kopvērtējumā tikai punktu zaudē Ukraina un Melnkalne, bet par trim punktiem mazāk ir Polijai.

Intriga saglabājas arī I apakšgrupā. Francijas izlase otrdien ar 4:2 (0:1) pieveica Baltkrieviju, divreiz atspēlējoties no iedzinējiem. Tagad gan Francijai, gan arī pašreizējai Eiropas un pasaules čempionei Spānijai ir pa 14 punktiem, tomēr spāņiem ir viena spēle rezervē.

F apakšgrupā līderpozīciju atguva Krievija, kas ar 3:1 (0:0) pārspēja Izraēlu. Divas kārtas pirms turnīra beigām krievi par vienu punktu apsteidz Portugāli.

Kā ziņots, G grupā, kurā sacenšas arī Latvija, Bosnija un Hercegovina atspēlējās no iedzinējiem un ar 2:1 (0:1) pieveica Slovākiju, bet Grieķija ar 1:0 (0:0) uzveica Latviju.

Šīs grupas galvgalī pa 19 punktiem joprojām ir grieķiem un bosniešiem.

Pēc divu apļu turnīra finālturnīrā iekļūs deviņu apakšgrupu uzvarētājas, bet astoņas labākās otrās vietas ieguvējas izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz finālturnīru izslēgšanas spēļu stadijā.

Dienvidamerikas zonā par pirmo finālturnīra dalībnieci otrdien kļuva Argentīnas izlase, kas ar 5:2 (2:1) izbraukumā uzveica Paragvaju. Ar diviem precīziem sitieniem izcēlās argentīniešu kapteinis Lionels Mesi.

Divas kārtas pirms turnīra noslēguma Argentīnai ir 29 punkti 14 mačos, tai trīs punktus zaudē Kolubmija, pie 24 punktiem tikusi Čīle, bet pa 22 punktiem ir Ekvadorai un Urugvajai.

No Dienvidamerikas zonas finālturnīram kvalificēsies pirmās četras komandas, bet piektās vietas ieguvēja aizvadīs pārspēles ar Āzijas zonas piektās kārtas uzvarētājiem.

Šajā Āzijas zonā par piektās kārtas spēcīgāko komandu otrdien dramatiskā cīņā kļuva Jordānija, kas sākotnēji pamatlaikā un papildlaikā nospēlēja 1:1 ar Uzbekistānu, bet pēcspēles sitienu sērijā bija pārāka ar 9:8.

Pirms tam jau iepriekš no Āzijas finālturnīram kvalificējās Irāna, Dienvidkoreja, Japāna un Austrālija.

Savukārt pirmās divas dalībkomandas otrdien kļuva zināmas Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) zonā.

Izšķirošās, ceturtās, kārtas mačos ASV ar 2:0 (0:0) sagādāja kārtējo zaudējumu Meksikai, bet Kostarika nospēlēja 1:1 (0:0) ar Jamaiku.

Pēc tam, kad vēl vienā mačā Panama cīnījās 2:2 (0:1) ar Hondurasu, kļuva zināms, ka finālturnīrā iekļuvuši ne tikai amerikāņi, bet arī Kostarikas futbolisti.

ASV izlase piedalīsies jau septītajā Pasaules kausa finālturnīrā pēc kārtas.

Šajā zonā tagad ASV un Kostarikai ir attiecīgi 16 un 15 punkti astoņos mačos, bet trešā ar desmit punktiem ir Hondurasa, kurai ar astoņiem punktiem seko Panama un Meksika.

Finālturnīram kvalificēsies labākās trīs vienības, bet ceturtās vietas ieguvēja aizvadīs divas pārspēles ar Okeānijas zonas spēcīgāko vienību Jaunzēlandi.

Tikmēr Āfrikas zonā noskaidrotas desmit komandas, kas drīzumā aizvadīs "play-off" mačus, sadalot sev pienākošās piecas ceļazīmes uz finālturnīru.

2014.gada Pasaules kausa finālturnīrs risināsies Brazīlijā. Visas tā dalībkomandas tiks noskaidrotas līdz novembra vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!