Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā futbola sabiedrība arvien skaļāk pieprasa jaunu balsojumu par 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra norises vietu un šo tiesību atņemšanu Katarai.

Maija vidū Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters publiski izteicās, ka 2022.gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanas tiesību piešķiršana Katarai bija kļūda. Šīs kandidatūras uzvarā jau kopš balsojuma dienas plaši tiek pieminēta iespējama balsojuma dalībnieku korumpētība.

Viedokļu eskalācija novedusi līdz oficiālai FIFA izmeklēšanai balsojumos par 2018. un 2022.gada finālturnīru norises vietām. Tās rezultāti tiks publiskoti 9.jūnijā, bet jau tagad plaši tiek runāts par iespējamu jaunu balsojumu 2022.gada finālturnīra kontekstā. Šīs iniciatīvas priekšgalā atrodas Austrālija, kas balsojumā zaudēja Katarai, kā arī Lielbritānijas valdība.

Britu mediji ziņo, ka kukuļdošanā par vainīgu atzītais bijušais FIFA viceprezidents Mohameds bin Hammams par Katarai labvēlīgu 2010.gada FIFA izpildkomitejas balsojumu dažādiem pasaules futbola varasvīriem samaksājis kukuļus piecu miljonu dolāru (3,67 miljonu eiro) apmērā. FIFA šīs ziņas nekomentē, bet pati Kataras puse kategoriski noraida.

Katarai labvēlīgajā balsojumā šīs valsts kandidatūra apsteidza Austrālijas, Dienvidkorejas, Japānas un ASV pieteikumus.

Saistībā ar Kataru bažas vienmēr bijušas arī par laika apstākļiem, jo vasarā tur gaisa temperatūra ir tik augsta, ka aizvadīt futbola spēles ir bīstami. Tāpēc tiek runāts, ka sacensības tiks rīkotas ziemā, kas savukārt ievērojami apgrūtina nacionālo čempionātu norisi lielā daļā Eiropas.

Āzijas Futbola konfederācija (AFC), kuras prezidents savulaik bija bin Hammams, joprojām ir Kataras pusē un paudusi pārliecību, ka visas šaubas par tās uzvaru balsojumā tiks izgaisinātas. Tikmēr FIFA viceprezidents Džims Boiss izteicies, ka "spēj iedomāties" jauna balsojuma norisi, ja pašlaik ritošā izmeklēšana pierādīs agrākā balsojuma korumpētību.

Sadarbībā ar bin Hammamu britu mediji vaino arī Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidentu Mišelu Platinī, kurš gan paudis, ka mediju centieni sabojāt viņa tēlu "vairs nerada pārsteigumu". Viņš apgalvo, ka tikšanās reizēs ar bin Hammamu 2010.gadā bijušais AFC prezidents centies pierunāt Platinī kandidēt uz FIFA prezidenta amatu.

Savukārt FIFA izpildkomitejas balsojumā par 2018.gada Pasaules kausa finālturnīra norises vietu uzvarēja Krievija. Šajā balsojumā plašas apsūdzības korupcijā pašlaik neizskan.

Līdztekus šīm neskaidrībām no 9. līdz 12.jūnijam Brazīlijā notiks FIFA ikgadējais kongress, kurā tiek gaidīts Blatera paziņojums par kandidēšanu uz piekto termiņu tās prezidenta amatā.

Kā zināms, pēc pieciem gadiem, kad FIFA lems par 2026.gada Pasaules kausa rīkotāju likteni, organizatorus noteiks 209 biedru FIFA kongress, nevis FIFA izpildkomiteja, kā bija līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!