Foto: AFP/Scanpix
Pašreizējā kausa īpašniece "Sevilla" no Spānijas ceturtdien vien apakšgrupu turnīra pēdējā kārtā garantēja vietu UEFA Eiropas līgas futbolā izslēgšanas turnīrā.

G apakšgrupas sestās kārtas cīņā "Sevilla", pateicoties Denisa Suaresa gūtajiem vārtiem, ar 1:0 (1:0) savā laukumā pārspēja Horvātijas vienību "Rijeka".

Līdz ar to kopvērtējumā tā finišēja punktu aiz Nīderlandes komandas Roterdamas "Feyenoord", kas noslēdzošajā cīņā ar 3:0 (1:0) izbraukumā pieveica Lježas "Standard" no Beļģijas.

"Vēlējāmies būt grupas augšgalā, tomēr tas nenotika," pēc mača pauda Suaress. "Tomēr uzskatu, ka rezultāts un sniegums ir labs. Tagad mums jādomā par izslēgšanas spēlēm un trofejas aizstāvēšanu."

Grupas noslēguma kopvērtējumā "Feyenoord" tika pie 12 punktiem, tai ar 11 punktiem sekoja "Sevilla", "Rijeka" kontā bija septiņi punkti, bet "Standard" tika pie četriem punktiem.

Arī Itālijas komanda "Napoli" noslēdzošajā I grupas mačā tika pie drošas uzvaras, ar 3:0 (2:0) pieveicot Slovākijas vienību Bratislavas "Slovan" un izcīnot pirmo vietu.

Otru ceļazīmi ieguva Šveices komanda Bernes "Young Boys", kas ar 2:0 (0:0) uzveica Prāgas "Sparta" no Čehijas.

Kopvērtējumā "Napoli" tika pie 13 punktiem, tai punktu zaudēja "Young Boys", bet "Sparta" ar desmit punktiem palika vien trešā. Tikmēr "Slovan" futbolisti zaudēja visos sešos mačos.

No Anglijas komandām Liverpūles "Everton", spēlējot ar otro sastāvu, noslēdzošajā mačā ar 0:1 (0:1) savā laukumā zaudēja Krievijas komandai "Krasnodar", bet tāpat triumfēja H grupā.

Tikmēr otrajā H grupas cīņā Vācijas vienība "VfL Wolfsburg" ar 3:0 (1:0) pārspēja Francijas komandu "Lille", kas pirms šīs cīņas vēl saglabāja izredzes uz iekļūšanu 1/16 finālā.

Noslēgumā "Everton" un "VfL Wolfsburg" ieņēma pirmās divas vietas ar attiecīgi 11 un desmit punktiem, bet "Krasnodar" un "Lille" tika pie sešiem un četriem punktiem.

Savā grupā nespēja uzvarēt Totenhemas "Hotspur", kas pēdējā mačā ar 0:1 (0:0) izbraukumā zaudēja Turcijas vienībai Stambulas "Bešiktaš". Līdz ar to C grupā ar 12 punktiem triumfēja Stambulas klubs, bet angļi tika pie 11 punktiem.

Vēl vienā šīs grupas cīņā Serbijas komanda Belgradas "Partizan" nospēlēja 0:0 (0:0) ar Tripoles "Asteras" no Grieķijas. Trešie ar sešiem punktiem palika "Asteras", bet "Partizan" sešos mačos guva divus punktus.

A grupā, kurā pirms šīs kārtas nebija zināma neviena izslēgšanas turnīra dalībniece, triumfēja Vācijas vienība Menhengladbahas "Borussia", kas savā pēdējā cīņā ar 3:0 (1:0) pieveica Šveices komandu "Zurich", divus vārtus gūstot Branimiram Hrgotam.

Savukārt otro vietu izcīnīja "Villarreal" no Spānijas, kas spēja ar 2:0 (2:0) izbraukumā pieveikt Kipras komandu Limasolas "Apollon".

Šīs grupas noslēguma kopvērtējumā "Borussia" un "Villarreal" tika pie attiecīgi 12 un 11 punktiem, bet tām ar septiņiem punktiem sekoja "Zurich".

Ļoti svarīgā B grupas mačā Beļģijas komanda "Club Brugge" ar 2:1 (1:0) vien 88.minūtē izrāva uzvaru pār Somijas komandu Helsinku HJK.

Savukārt Itālijas vienība "Torino" ar 5:1 (2:1) sagrāva "Kobenhavn" no Dānijas, trīs vārtus gūstot Hosefam Martinesam.

Līdz ar to "Club Brugge" un "Torino" guva attiecīgi 12 un 11 punktus, bet tām ar sešiem punktiem sekoja HJK.

Abas 1/16 fināla dalībnieces jau pirms pēdējā mačā bija zināmas D apakšgrupā. Pēdējā kārtā Zalcburgas "Red Bull" no Austrijas ar 5:1 (2:0) uzveica Rumānijas komandu Ploješti "Astra", bet Skotijas vienība Glāzgovas "Celtic" ar 3:4 (2:2) piekāpās Zagrebas "Dinamo" no Horvātijas.

Kopvērtējumā "Red Bull" un "Celtic" ieņēma pirmās divas vietas ar attiecīgi 16 un astoņiem punktiem.

Arī E apakšgrupā pēdējā kārtā nekas neizšķīrās, līderu mačā Krievijas komandai Maskavas "Dinamo" ar 1:0 (0:0) pieveicot Eindhovenas PSV no Nīderlandes. Noslēgumā abas komandas guva attiecīgi 18 un astoņus punktus.

Vēl vienā šīs grupas cīņā Atēnu "Panathinaikos" no Grieķijas cīnījās 1:1 (0:0) ar Portugāles vienību Eštorilas "Praia".

F apakšgrupā otro ceļazīmi ceturtdien ieguva Dņipropetrovskas "Dņipro" no Ukrainas, kas Kijevā ar 1:0 (0:0) uzveica Francijas vienību "Saint-Etienne". Šajā grupā uzvaru jau bija garantējusi Itālijas vienība Milānas "Inter", kas pēdējā cīņā nospēlēja 0:0 (0:0) ar Aghdamas "Karabah" no Azerbaidžānas.

Kopvērtējumā "Inter" triumfēja ar 12 punktiem, bet "Dņipro", "Karabah" un "Saint-Etienne" kontā bija attiecīgi septiņi, seši un pieci punkti.

J apakšgrupā līderi Kijevas "Dinamo" no Ukrainas ar 1:0 (0:0) uzveica Rumānijas komandu Bukarestes "Steaua", kas otro ceļazīmi uz izslēgšanas turnīru deva "Aalborg BK" no Dānijas, neskatoties uz tās ceturtdien piedzīvoto neveiksmi ar 0:2 (0:0) Portugāles vienībai Vila du Kondes "Rio Ave".

Kopvērtējumā pirmo vietu ar 15 punktiem izcīnīja "Dinamo", tai ar deviņiem punktiem sekoja "Aalborg BK", bet "Steaua" palika trešā ar septiņiem punktiem.

Cīņā par K apakšgrupas otro ceļazīmi Francijas komanda "Guingamp" ar 2:1 (1:1) uzveica Saloniku PAOK no Grieķijas, abus vārtus uzvarētājiem gūstot Klaudio Boē.

Tikmēr Itālijas komanda Florences "Fiorentina" grupu turnīru noslēdza ar 1:2 (0:1) neveiksmi pret Minskas "Dinamo" no Baltkrievijas.

"Fiorentina" un "Guingamp" izcīnīja attiecīgi 13 un desmit punktus, bet tām ar septiņiem punktiem sekoja PAOK.

Savukārt L grupā jau iepriekš ceļazīmes bija ieguvusi Varšavas "Legia" no Polijas un Turcijas vienība "Trabzonspor". Pēdējos mačos "Legia" savās mājās pieveica "Trabzonspor" ar 2:0 (1:0), bet Beļģijas komanda "Lokeren" ar 1:0 (1:0) izbraukumā pārspēja Harkovas "Metaļist" no Ukrainas.

Pēc divu apļu grupu turnīra izslēgšanas cīņās iekļuva katras grupas divas labākās komandas, kur tām pievienosies arī UEFA Čempionu līgas apakšgrupu trešās vietas ieguvējas, kas bija Pireju "Olympiakos" (Grieķija), "Liverpool" (Anglija), Sanktpēterburgas "Zeņit" (Krievija), "Anderlecht" (Beļģija), "AS Roma" (Itālija), Amsterdamas "Ajax" (Nīderlande), Lisabonas "Sporting" (Portugāle) un Bilbao "Athletic" (Spānija).

Šīgada pavasarī "Sevilla" turnīra finālā pēcspēles sitienu sērijā uzveica Portugāles komandu Lisabonas "Benfica", turnīrā uzvarot trešo reizi vēsturē.

Šīs sezonas sacensību fināls 2015.gada 27.maijā notiks Varšavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!