Foto: AP/Scanpix

Bijušais Francijas izlases futbolists Davids Žinolā grasās paziņot par kandidēšanu uz Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta amatu, apgalvo vairāki Lielbritānijas mediji.

Tiesa, pašlaik pastāv bažas, vai 47 gadus vecais Žinola tiks pielaists vēlēšanām. Noteikumi pieprasa, ka kandidātam pēdējo piecu gadu laikā jābūt vismaz divu gadu pieredzei futbola administratīvajā darbā, kā arī viņu publiski amatam ir jāvirza vismaz pieciem FIFA biedriem. Tiek uzskatīts, ka viņš šīs prasības nevarēs izpildīt.

Ja Žinolā nolūki būs reāli, viņš pievienosies savas kandidatūras oficiāli izvirzījušajiem francūzim Žeromam Šampaņam, kurš ir kādreizējais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks, un Jordānijas princim Ali bin al Huseinam, kurš ir FIFA viceprezidents.

Tāpat FIFA prezidenta amatam jau uz savu piekto termiņu grasās kandidēt arī pašreizējais organizācijas vadītājs 78 gadus vecais Zeps Blaters, kas jau futbola sabiedrībā izraisījis pretrunīgu reakciju. Šveicietis savu kandidatūru solās oficiāli virzīt tuvāko divu nedēļu laikā.

Žinolā karjeras laikā spēlējis vairākos Francijas klubos, tostarp Parīzes "Saint-Germain" (PSG), bet no 1995. līdz 2002.gadam viņš spēlēja četrās dažādās Anglijas komandās, ieskaitot Ņūkāslas "United" un Totenhemas "Hotspur". Kādreizējais uzbrūkošais pussargs 1993.gadā tika nosaukts par Francijas gada labāko futbolistu, bet savas valsts izlasē viņš 17 mačos guva trīs vārtus.

Pēc karjeras beigām Žinolā pievērsies aktiera un modeļa nodarbēm, bet futbolā palicis kā televīzijas komentētājs, kā arī darbonis klubos Āzijā un Francijā.

Pēdējo gadu laikā FIFA saskārusies ar vairākiem skandāliem, it sevišķi saistībā ar 2018. un 2022.gada Pasaules kausa rīkošanu tiesību piešķiršanu attiecīgi Krievijai un Katarai, ko pārņēmusi korupcijas aizdomu ēna.

FIFA prezidenta vēlēšanas norisināsies 29.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!