Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Arbitrāžas tiesa (CAS) piektdien atcēlusi Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) lēmumu un piešķīrusi Albānijas izlasei tehnisko uzvaru ar 3:0 pār Serbiju.

2014. gada 14. oktobrī Serbijas un Albānijas izlases nepabeidza spēli EURO 2016 kvalifikācijas ietvaros, jo izcēlās pamatīgas nekārtības. Pirmā puslaika beigās spēles stadionā ielidoja mazs bezpilota lidaparāts, pie kura bija piestiprināts Lielalbānijas karogs, kas simbolizē ne tikai Albānijas, bet arī daļu Serbijas, Kosovas, Maķedonijas un Melnkalnes teritorijas. Šī tēma starp valstīm ir politiski ļoti jūtīga, jo karogs apzīmē Balkānu valstu teritorijas, kur dzīvo etniskie albāņi, un tā pamatideja ir apvienot šīs teritorijas. Serbu futbolisti centās to noraut, un tas viss pārvērtās par pamatīgu kautiņu.

Albānijas futbolistus laukumā centās iekaustīt vairāki fani, bet, atstājot laukumu, Albānijas izlasi apmētāja ar dažādiem priekšmetiem. Neko daudz līdzēt nespēja arī drošības darbinieki un policija.

Vēlāk UEFA pieņēma lēmumu sodīt abas vienības - serbiem visas atlikušās EČ kvalifikācijas spēles būs jāaizvada pie tukšām tribīnēm, bet albāņiem piespriests tehniskais zaudējums. Serbijai atņemti arī trīs punkti EURO 2016 kvalifikācijas ietvaros, bet Albānijas un Serbijas Futbola federācijām papildus piespriests sods 100 tūkstošu eiro apmērā katrai.

Tagad CAS, rūpīgi izpētot visas liecības, mainījusi UEFA lēmumu, piešķirot Albānijai tehnisko uzvaru ar 3:0 un trīs punktus kopvērtējumā.

Serbijas un Albānijas valstsvienībām šī bija pirmā savstarpējā tikšanās pieaugušo līmenī kopš šī Dienvidslāvijas republika ieguva neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!