Foto: AP/Scanpix

Izmeklējot neveiksmīgo apvērsuma mēģinājumu jūlijā, Turcijas prokurori izdevuši labi zināma bijušā futbolista Hakana Šukura aresta orderi, kurš savulaik bijis viens no valstsvienības izlases līderiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šukurs apsūdzēts par dalību "bruņotā teroristu organizācijā" un Turcijā pārmeklētas divas viņa mājas. Bijušais futbolists pirms vairākiem mēnešiem pārcēlies uz ASV, raksta BBC.

Bijušais valdošās AK partijas biedrs Šukurs ir ASV dzīvojošā Islāma garīdznieka Fetulla Gilena atbalstītājs. Turklāt jūnijā Šukuru tiesāja bez viņa klātbūtnes par to, ka viņš sociālajos medijos apvainojis Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Turcija izdevusi arī Hakana Šukura tēva aresta orderi, kurš bijis dēla menedžeris viņa sportisko gaitu laikā. Selmets Šukurs tika apcietināts savā dzimtajā pilsētā.

Turcijas futbola izlases rindās Šukurs ir aizvadījis 112 spēles un bumbu pretinieku komandas vārtos raidījis 51 reizi. Ilgus gadus viņš spēlējis arī titulētajā Turcijas klubā "Galatasaray". Viņš vairākkārt bijis laukumā arī spēlēs pret Latvijas izlasi, tostarp 2003. gada 19. novembra spēlē. Šukurs šajā mačā guva vārtus, tomēr spēle noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu 2:2, un Latvijas izlase izcīnīja ceļazīmi uz 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Jau vēstīts, ka 15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Par apvērsuma organizēšanu Turcijas varasiestādes apsūdz ASV dzīvojošo turku garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš savu saistību ar puču kategoriski noliedz.

Pēc neveiksmīgā puča Turcijas armijā un valsts iestādēs tika sāktas "tīrīšanas", kas vēl arvien turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!