Foto: F64
Latvijas U-21 futbola izlasi 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra noslēgumā gaida divas ļoti sarežģītas spēles pret Maltu un Beļģiju, uzskata valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem U-21 izlases mačiem šoreiz izsaukumu nav saņēmuši aizsargi Deniss Bezuščonoks ("Daugavpils") un Ņikita Bērenfelds ("Liepāja"), pussargi Aleksejs Grjaznovs (RFS) un Ingars Sarmis Stuglis ("Metta"/Latvijas Universitāte), kā arī uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis no Polijas kluba Ņidzicas "Termalica", kurš pirmoreiz saņēmis izsaukumu uz nacionālo izlasi.

"Ja mums šobrīd trūktu tikai to spēlētāju, kas ir nacionālajā izlasē, mums nebūtu par to vērts pat runāt, jo tas taču ir mūsu galvenais uzdevums - gatavot spēlētājus valstsvienībai. Tāpēc, piemēram, Dāvja Ikaunieka un Vladislava Gutkovska prombūtne ir vērtējama ar plusa zīmi. Lielākā problēma ir tā, ka ir ļoti liels skaits spēlētāju, kas tagad reāli varētu spēlēt U-21 izlasē, bet ir traumēti. Īpaši uzbrukuma grupā - Iļja Šadčins, Andris Krušatins, Andrejs Cigaņiks - spēlētāji, kas patiešām varētu uzņemties līdera lomu," Latvijas Futbola federācija citē Kazakeviču.

Kā atzīmēs treneris, situāciju vairāk sarežģī spēlētāju traumas, nevis tas, ka ir izsaukumi uz nacionālo izlasi.

"Ja vēl pieskaita Ņikitu Koļesovu, Andreju Kiriļinu, Ingaru Sarmi Stugli un citus, rodas ļoti liels iztrūkums jebkurā līnijā. Taču es esmu priecīgs par izsauktajiem puišiem uz nacionālo izlasi un pārliecināts, ka tie noteikti nav pēdējie, kas no U-21 izlases jau pēc mūsu cikla beigām izpelnīsies iespēju tajā debitēt. Esmu pārliecināts, ka ir vēl vairāki, kuri ir ļoti tuvu šādam izsaukumam," skaidroja speciālists.

Kazakevičs atklāj, ka šobrīd nav pieejami 11 futbolisti, kas varētu spēlēt šajās spēlēs pamatsastāvā vai kandidēt uz to.

"Puiši, kuri ir veseli un gatavojas spēlēm, pirmajos treniņos parādīja sevi no vislabākās puses. Redzams, ka ir liela vēlme sevi pierādīt, ir maksimāla pašatdeve, viņi centīgi izpilda uzdevumus. Ar puišu attieksmi esmu apmierināts, un mans noskaņojums ir pozitīvs," teica Kazakevičs.

Latvijas U-21 izlase 7.oktobrī viesos tiksies ar Maltu, bet četras dienas vēlāk pretinieku laukumā mērosies spēkiem ar Beļģijas vienaudžiem. Tieši pret šīm izlasēm pērn tika sākts kvalifikācijas cikls, sāpīgi ar 1:2 piekāpjoties Maltai, bet pēc tam ar 0:2 tika atzīts arī Beļģijas pārākums.

Latvijas futbolisti astoņos mačos iekrājuši sešus punktus un apakšgrupā ir piektie, bet pēdējās spēlēs var pacīnīties par ceturto vietu.

"Uz šīm spēlēm dodamies tikai ar domām par pozitīvu rezultātu, ar domām par uzvaru! To diktē gan situācija turnīra tabulā, gan pirmās spēles rezultāts, ņemot vēl vērā spēles gaitu. Skaidrs, ka Maltas izlase mājās spēlē mazliet citādi nekā izbraukumā, ka centīsies vairāk uzņemties iniciatīvu, pacentīsies vairāk uzbrukt nekā Latvijā. Taču mēs esam noskaņoti pozitīvi," stāstīja Kazakevičs.

Treneris arī nešaubās, ka visi spēlētāji, kas ir viņa rīcībā un izpelnīsies iespēju doties pamatsastāvā, būs maksimāli motivēti, lai cīnītos par uzvaru.

"Skaidrs, ka mūs gaida divas ļoti sarežģītas spēles, ka saskaramies ar zināmām grūtībām, bet tas ir normāli jebkurai komandai, jo jebkurā komandā būs kādi iztrūkumi. Jā, varbūt ne tik lieli, kādi tie mums ir šobrīd, bet arī tas ir pārbaudījums, kuram jāiziet cauri. Puišiem, kuri izpelnīsies tiesības iziet pamatsastāvā, tā būs iespēja. Šoreiz mums ir divi futbolisti, kas U-21 treniņnometnē piedalās pirmo reizi, - Ričards Korzāns un Marks Kurtišs. Viņi sevi pierāda no vislabākās puses. Tāpēc var teikt, ka mums ne tikai ir iztrūkumi, bet arī papildinājumi. Iepriekšējā treniņnometnē izlasē debitēja Dēvids Dobrecovs. Mums ir futbolisti, kas pacentīsies aizstāt tos, kuri traumu dēļ diemžēl šoreiz nevar palīdzēt," komentēja Kazakevičs.

Valstsvienības vadītājs arī uzsvēra, ka galvenajam trenerim vienmēr ir jābūt labā noskaņojumā, jo šīs emocijas tiek nodotas tālāk izlases štābam un futbolistiem.

"Kā jau pirms jebkuras spēles, noskaņojums ir kaujiniecisks, lai arī cikla noslēgumā pēdējos divos mēnešos esam saskārušies ar diezgan lielām sastāva problēmām. No otras puses, tas dod iespēju atklāt jaunus spēlētājus, dod iespēju tiem, kam cikla laikā nav bijis tik daudz iespēju sevi pierādīt. Šajā jautājumā ir tāpat kā jebkurā citā - ir gan savi plusi, gan mīnusi," skaidroja Kazakevičs.

Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļūs visu kvalifikācijas apakšgrupu uzvarētāji, savukārt apakšgrupu četras labākās otro vietu ieguvējas iekļūs sacensību izslēgšanas spēļu kārtā, kas norisināsies novembrī. Izslēgšanas spēlēs tiks izveidoti divi spēļu pāri ar mērķi noskaidrot vēl divas finālturnīra dalībnieces.

Šovasar Latvijas U-21 izlase pēc astoņu gadu pārtraukuma izcīnīja Baltijas kausu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!