Kāds ASV rietumu štatu rančeris par 310 700 dolāriem (157 524 latu) iegādājies leģendāro 1980. gada Leikplesidas Olimpisko spēļu zelta medaļu, ko hokeja turnīrā, uzvarot spēcīgo PSRS izlasi, izcīnīja ASV valstsvienība, kuru pārsvarā veidoja universitāšu komandu spēlētāji.

Šī spēle, kas hokeja vēsturē iegājusi kā „Miracle on Ice” („Brīnums uz ledus”), atzīmējot Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) simtgadi 2008. gadā, kā pirmā tika
iekļauta 100 spilgtāko hokeja notikumu sarakstā.

1980. gada ziemas Olimpisko spēļu hokeja turnīrā ASV izlase nebūt nebija favorīte, taču spēja uzvarēt gan spēcīgo PSRS izlasi, gan vēlās Somijas valstsvienību, kļūstot par olimpiskajiem čempioniem.

Šo medaļu izsolē nodeva viens no tālaika ASV izlases spēlētājiem Marks Velss, kurš tolaik pārstāvēja Grīnsteitas universitātes komandu. Lēmumu par medaļas pārdošanu izsolē diktēja personiski iemesli – Velsam pirms 13 gadiem konstatēja retu ģenētiska slimību, un par izsolē iegūtajiem līdzekļiem viņš segs medicīniskās izmaksas, vēsta IIHF mājas lapa.

Šī ir līdz šim vienīgā no 1980. gada Olimpiskā hokeja turnīra medaļām, kas nonākusi izsolē, pārējās joprojām atrodas pie saviem tiešajiem īpašniekiem.

Rančeris, kas iegādājās medaļu, nosolīja to pret 16 citiem tīkotājiem un samaksāja par to 310 700 dolāru, kas ir trīsreiz vairāk par sākotnējo cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!