Foto: PantherMedia/Scanpix
Nacionālās hokeja līgas (NHL) lokauts pirmdien sasniedza jau 100 dienu atzīmi, bet nesenākās pazīmes par tā drīzu pārtraukšanu neliecina.

NHL lokauts sākās septembrī, kad iztecēja klubu vadības un līgas Spēlētāju asociācijas (NHLPA) vienošanās termiņš. Iepriekšējais kolektīvai līgums tika noslēgts pēc tam, kad līdzīga lokauta dēļ pilnībā tika atcelta 2004./2005.gada sezona.

Pašlaik spēles oficiāli atceltas līdz nākamā gada 14.janvārim. Tādējādi lokauta dēļ atceltas jau 625 spēles jeb 50,8% sezonas, kā arī "Winter Classic" spēle un Visu zvaigžņu spēles nedēļas nogale.

Plaši tiek uzskatīts, ka NHL vadība piekritīs aizvadīt saīsināto sezonu tikai tādā gadījumā, ja katrai no komandām būs garantētas vismaz pa 48 spēlēm. Tādējādi jaunā kolektīvā vienošanās jānoslēdz līdz janvāra vidum.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas laikā līgas spēlētāji pēc iekšējā balsojuma nokļuvuši ļoti tuvu NHLPA izformēšanai. Izformēšanas procedūrai būtu jānotiek līdz 2.janvārim, bet pēc tam hokejisti varēs savos klubos iesniegt pieprasījumus, lai kļūtu par brīvajiem aģentiem.

NHLPA izformēšanas gadījumā tiks iegūts juridiskais pamatojums prasības iesniegšanai tiesā par antimonopola likuma pārkāpšanu.

Šādā notikumu attīstības gadījumā esošais līgas lokauts var tikt atzīts par pretlikumīgu. Šādā gadījumā visi ar līgumiem nodrošinātie līgas spēlētāji un ierobežotie brīvie aģenti kļūs par neierobežotiem brīvajiem aģentiem.

Zīmīgi, ka pirms gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) lokauta laikā arī tika nobalsots par Spēlētāju asociācijas izformēšanu, tomēr neilgi pēc tam abas puses panāca vienošanos un tika parakstīts jaunais kolektīvais līgums.

Līdzšinējais kolektīvais līgums noslēdzās 15.septembrī, bet NHL sezonu bija plānots sākt 11.oktobrī.

Līgas darbība pārtraukta ceturto reizi kopš 1992.gada. Iepriekšējā NHL lokauta dēļ pilnībā tika atcelta 2004./2005.gada sezona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!