Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārais čempionāts ir noslēdzies, un debijas sezona hokeja mekā beigusies arī latviešu talantīgajam uzbrucējam Zemgum Girgensonam. Viņš kļuva par labāko komandas debitantu, kā arī bija līderis starp līgas pirmgadniekiem spēka paņēmienos.

Girgensons šajā sezonā aizvadīja 70 NHL spēles, kurās vidēji laukumā pavadīja 15:18 minūtes, kas starp debitantiem bija 58.lielākais rādītājs. Šajos mačos viņš guva astoņus vārtus un izdarīja 14 rezultatīvas piespēles. Ar 22 rezultativitātes punktiem latvietis bija komandas sestais rezultatīvākais spēlētājs, bet starp līgas debitantiem viņš ierindojas 29.vietā. No Latvijas hokejistiem debijas sezonā NHL vairāk punktus iekrājis tikai Sandis Ozoliņš, kurš 1992./93. gada sezonā 37 spēlēs iekrāja 23 punktus (7+16).

Tāpat Girgensons bija viens no tiem 12 NHL pirmgadniekiem, kurš guvis vārtus mazākumā. Vēl viņš mazākumā izdarīja rezultatīvu piespēli, bet vairākumā palicis bez rezultativitātes punktiem. Vieni no Girgensona gūtajiem vārtiem izrādījušies uzvaru nesošie, savukārt visas sezonas laikā latvietis izdarījis 115 metienus pa vārtiem (18.rādītājs starp debitantiem) un uzvarējis 41,7 procentos iemetienu (100 no 240), un tas ir 19. rādītājs debitantu vidū.

Starp NHL debitantiem Girgensons ir piektais labākais spēka paņēmienu izpildītājs. Viņš šajā sezonā spēka spēli pielietojis 161 reizi, taču visas līgas kopvērtējumā uzbrucējs ir 71.pozīcijā. Visvairāk spēka paņēmienus šajā sezonā veicis Mets Martins no Ņujorkas "Islanders" – 359. Tomēr Girgensons vienā spēlē prata izdarīt 13 spēka paņēmienus, kas ir par vienu mazāk nekā NHL rekords. Tāpat latvietis sezonas laikā 43 reizes bloķējis pretinieku metienus, kas debitantu rādītājā dod 43.vietu.

Latvietis sezonu noslēdza ar negatīvu lietderības koeficentu "-6", bet 70 spēļu laikā viņš tikai 14 minūtes pavadīja uz noraidīto soliņa.

Rezultatīvākais spēlētājs savā pirmajā gadā NHL bija Kolorado "Avalache" 18 gadus vecais uzbrucējs Neitans Makkinons, kura kontā 82 spēlēs gūti 24 vārti un 39 rezultatīvas piespēles. Aiz viņa divi Tampabejas "Lightning" spēlētāji Ondrejs Palats (23+36) un Tailers Džonsons (24+26). Tikmēr par visas līgas rezultatīvāko spēlētāju kļuva Pitsburgas "Penguins" kanādiešu uzbrucējs Sidnijs Krosbijs, kurš 80 spēlēs guva 36 vārtus un izpildīja 68 rezultatīvas piespēles.

Girgensons visas sezonas garumā izpelnījās uzslavas no hokeja ekspertiem un no "Sabres" galvenā trenera Teda Nolana. Nolans ne reizi vien slavēja latviešu uzbrucēja cīnītāja raksturu. "Girgensons vienmēr spēlē pareizi. Skatoties kā viņš aizvada katru spēli, pārējie komandas spēlētāji var mācīties no viņa. Neatkarīgi no tā, vai viņš gūst vārtus, vai nē, viņš ir pārliecinoši labākais spēlētājs mūsu komandā, jo spēlē pareizi. Zemgus strādā abās laukuma pusēs, viņš cīnās un spēlē ar aizrautību," aizvadītajā nedēļā par Girgensonu sacīja Nolans.

Arī portāla "buffalonews.com" apskatnieks Džons Vogls rakstīja, ka latvieša sniegums šajā sezonā bija "Sabres" ļoti neveiksmīgās sezonas viens no gaišajiem brīžiem. "Smagi strādājoš centra uzbrucējs piesaistīja līdzjutēju uzmanību ar savu sniegumu. Viņš turpina attīstīties, tas ir skaidrs," rakstīja apskatnieks.

"Buffalo News" Girgensonu nosauca arī par labāko aizsardzībā spēlējošo uzrucēju. Jāatzīmē, ka Girgensons sezonas pēdējo spēli aizvadīja, kā "Sabres" kapteiņa asistents, kas pierāda trenera uzticību un viņa darba novērtēšanu.

Tieši Girgensona cīņas spars un neatlaidība palīdzējusi latvietim sezonas laikā ar vien biežāk laukumā pavadīt 20 minūtes. Viņš vienmēr epizodes nospēlē līdz galam, kas arī palīdzējis gūt vārtus. Lai arī Girgensons netiks atzīts par NHL sezonas debitantu, tomēr Latvijai aug spēlētājs, kurš pēc pāris sezonām varētu būt viens no tiem spēlētājiem, ar kuru kopā gribēs cīnīties daudzi citi hokejisti.

Girgensons saņem "Sabres" labākā debitanta balvu (no video 4.minūtes).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!